Στο εδώλιο της Βουλής Αστυνομία και ΥΚΕ για την υπόθεση με τις ανήλικες-Η ώρα των εξηγήσεων

Προ των ευθυνών τους έρχονται κράτος και Αστυνομία ενώπιον της Βουλής, για τον τρόπο χειρισμού τους στην υπόθεση με τις ανήλικες και τη σχέση τους με τον 64χρονο, που από την αρχή διαφαινόταν ότι δεν ήταν μία απλή ληστεία, όπως ήθελε να προβάλει η Αστυνομία, μετατρέποντας τον 64χρονο σε θύμα και τις ανήλικες σε θύτες, καθώς όπως διαπιστώθηκε μία εξ αυτών ήταν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης του φερόμενου θύματος.

Από την πρώτη στιγμή, η συγκεκριμένη υπόθεση είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό, λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ειδικά όταν η πρώτη πληροφόρηση από το επίσημο κανάλι επικοινωνίας της Αστυνομίας είχε αναφερθεί πως ένας 64χρονος κατήγγειλε ότι, ενώ βρισκόταν με μία 15χρονη σε ταχυφαγείο μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τους πλησίασαν άλλα τρία πρόσωπα, του επιτέθηκαν και τον λήστεψαν. Κι ενώ υπάρχει αυτή η αναφορά, ότι ένας 64χρονος κυκλοφορούσε με ανήλικη τα μεσάνυχτα, η Αστυνομία έκρινε πως έπρεπε να προτεραιοποιηθεί το αδίκημα της ληστείας και όχι οι άλλες παράμετροι και με τους χειρισμούς της, έθεσε πιθανά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στο επίκεντρο, παρουσιάζοντάς τα ως εγκληματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμύ κατηγορώ σε Αστυνομία για την υπόθεση του 64χρονου-«Έχουν πλήρη άγνοια, δείχνει ανικανότητα»

Η εξέλιξη της υπόθεσης άφησε εκτεθειμένη την Αστυνομία, για ακόμη μία φορά, αλλά και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, δεδομένου ότι οι ανήλικες διαμένουν σε στέγη φιλοξενίας ανηλίκων, ένα γεγονός που εγείρει σημαντικά ερωτήματα, ως προς τον τρόπο λειτουργίας των στεγών και τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται, για τη διαφύλαξη των ανηλίκων που διαμένουν εκεί.

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα επιδιώκει να λάβει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία ανοίγει τη συζήτηση, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανάμεσα τους η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και ο Αρχηγός Αστυνομίας, ώστε να δώσουν απαντήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Σημειώνεται πως το θέμα ενέγραψαν τα πλείστα μέλη της Επιτροπής.

«Φαίνεται ότι δεν λειτουργούν σωστά οι στέγες και οι δομές ανηλίκων. Προσωπικά με ξενίζει το γεγονός ότι οι ανήλικοι φεύγουν ό,τι ώρα θέλουν και απλά δηλώνουν που θα πάνε και τους αφήνουν να φύγουν. Αυτό είναι αδιανόητο. Όταν καθυστερούσαν για 24 ώρες, οι ανήλικοι να επιστρέψουν, οι λειτουργοί τους δήλωναν ελλείποντα πρόσωπα στην Αστυνομία και όταν επέστρεφαν, οι λειτουργοί ισχυρίζονται ότι ενημέρωναν την Αστυνομία, αλλά η Αστυνομία εξακολουθούσε να τους παρουσιάζει ως ελλείποντα πρόσωπα και δεν ενημέρωνε το σύστημά της. Αυτό δημιουργεί ένα μπάχαλο, που δείχνει ότι δεν υπάρχει σωστή οργάνωση και δεν ενδιαφέρον από τους αρμόδιους», εξήγησε στον REPORTER το μέλος της Επιτροπής και βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ρίτα Θεοδώρου-Σούπερμαν.

Οι δημόσιες αναφορές και εξηγήσεις που δόθηκαν τόσο από πλευράς Αστυνομίας, αλλά και από πλευράς Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και γενικά για τον τρόπο που ενεργούν σε τέτοιου είδους υποθέσεις, όχι μόνο δεν έπεισαν τους βουλευτές, αλλά τους εξόργισαν, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

«Οι χειρισμοί δείχνουν ότι ο καθένας νοιάζεται για τον εαυτό του, για τη δουλειά του, όμως κανένας δεν ενδιαφέρεται για τους ανήλικους. Απλά κάνουν τη δουλειά τους και προσπαθούν απλά να μην βρουν τον μπελά τους. Αυτό παρατηρείται και στην Αστυνομία και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Δεν μας προστατεύει το σύστημα; Ο καθένας πρέπει να απαντήσει για όλα αυτά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ύποπτος για σεξουαλική κακοποίηση και των τριών ανήλικων ο 64χρονος-Τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση

Στο μικροσκόπιο και η σχέση των ανηλίκων με τον 64χρονο

Σημειώνεται πως πέραν από τον τρόπο λειτουργίας των στεγών και δομών φιλοξενίας ανηλίκων, τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να αγγίξουν και το μείζον θέμα της σχέσης του 64χρονου με τις ανήλικες και το γεγονός ότι ενώ θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να μπει στο κάδρο το αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων, οι Αρχές άλλαξαν το «τροπάριο» μετά τις έντονες επικρίσεις των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας.

«Είμαι πεπεισμένη, μόνο από τις ενδείξεις, ότι πρόκειται για πολύ πιο σοβαρά αδικήματα, από αυτά που κατέληξε η Αστυνομία να διερευνά. Διερευνούν άσεμνη επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση και έχουν αφήσει πίσω την υπόθαλψη που είχαν οι κοπέλες από ενήλικα. Το ότι τους μετέφερε με το αυτοκίνητό του, τους αγόραζε φαγητό, τις συναντούσε και έκανε το φίλο, είναι μία στρατολόγηση και υπόθαλψη για ένα σκοπό. Ήρθε η Αστυνομία και πίστεψε ότι οι σκοποί του 64χρονου, που τους συναντούσε σε δωμάτιο ξενοδοχείου ήταν ανιδιοτελείς; Θέλω απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

Η κα. Σούπερμαν έθεσε και άλλα σημαντικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα αν οι Αρχές προσπάθησαν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες από τις ανήλικες, πέραν από τα όσα αποκάλυψαν από μόνες τους και πώς αξιολογήθηκαν αυτές οι πληροφορίες, από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί η σεξουαλική κακοποίηση της μίας εξ αυτών.

«Ο σκοπός του αποδείχθηκε πως ήταν η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ένα αδίκημα που επιφέρει ποινή διά βίου φυλάκιση. Μόνο από αυτά τα απλά, θεωρώ ότι έχουμε ενώπιον μας υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Το ότι διερευνούμε σεξουαλική παρενόχληση είναι κατάντια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θύματα του 64χρονου, θύματα και ανάποδης διερεύνησης της Αστυνομίας οι ανήλικες

Εκτεθειμένο το κράτος

Σημειώνεται πως από τη συγκεκριμένη υπόθεση μένει εκτεθειμένο και το κράτος, καθώς είναι ο νόμιμος κηδεμόνας των παιδιών που διαμένουν στις στέγες και δομές ανηλίκων και αυτό δημιουργεί βασανιστικά ερωτήματα του τύπου ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που κάτι συμβεί σε αυτά τα παιδιά.

«Έστω κι αν έγιναν κάποια πράγματα κατά λάθος, έστω κι αν ήταν κακή διαχείριση, έστω και αν ήταν θέμα διαδικασιών, δεν αποτελούν δικαιολογία. Η ευθύνη τους βαραίνει. Δέχομαι ότι έχουμε πρόβλημα στέγασης, όμως το αποτέλεσμα είναι δυσανάλογο από το πρόβλημα και επειδή δεν έχουμε χώρο διαμονής τους, χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία ότι προβαίνουν σε κλοπές. Θα μπορούσαν να ενοικιάσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι συχνές εξαφανίσεις ανηλίκων από στέγες και τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρουν

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας