Επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν τις τελευταίες σκέψεις ενός ανθρώπου λίγα λεπτά πριν πεθάνει

Η πρώτη καταγραφή της ακριβούς στιγμής που κάποιος πεθαίνει, έδωσε μια γεύση από τις τελευταίες μας σκέψεις, ρίχνοντας φως στο πανάρχαιο ερώτημα τι συμβαίνει στο μυαλό μας στο τέλος της ζωής.

Επιστήμονες στο Βανκούβερ του Καναδά παρακολουθούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός 87χρονου ασθενούς με επιληψία, όταν αυτός απεβίωσε απροσδόκητα από καρδιακή προσβολή, επιτρέποντάς τους να καταγράψουν μια μοναδική και βαθιά εικόνα των τελευταίων στιγμών του.

Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για την παρακολούθηση του εγκεφάλου του ασθενούς, οι ερευνητές κατέγραψαν τη δραστηριότητα στα 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τη διακοπή της καρδιάς του. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα δεδομένα αποκάλυψαν μια αύξηση στις «ταλαντώσεις γάμμα», τα εγκεφαλικά κύματα που σχετίζονται με την ανάκληση της μνήμης και τα όνειρα. Το φαινόμενο αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να υποθέσουν ότι, τις στιγμές πριν από τον θάνατο, μπορεί να βιώνουμε μια ζωντανή επανάληψη των πιο σημαντικών γεγονότων της ζωής μας - μια πιθανή εξήγηση για την κοινή πεποίθηση ότι η ζωή κάποιου «περνάει μπροστά από τα μάτια του».

Ο Δρ Ajmal Zemmar, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience, εξήγησε: «Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκληση της μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να παίζει μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής μας λίγο πριν πεθάνουμε, παρόμοια με αυτά που αναφέρονται σε εμπειρίες κοντά στο θάνατο». Τα ευρήματα, τα οποία παραλληλίζονται με παρόμοια μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων που ανιχνεύθηκαν προηγουμένως σε ετοιμοθάνατους αρουραίους, υποδηλώνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να επεξεργάζεται αναμνήσεις και συναισθήματα κατά τις τελευταίες μας στιγμές.

Η ανακάλυψη αυτή εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη φύση του θανάτου και αμφισβητεί την τρέχουσα κατανόησή μας για το πότε πραγματικά τελειώνει η ζωή. Ο Δρ Zemmar υπογράμμισε ότι η έρευνα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις ηθικές συζητήσεις σχετικά με το χρόνο δωρεάς οργάνων, καθώς υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να παραμείνει ενεργός για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή της καρδιάς.

Ωστόσο, τα ευρήματα συνοδεύονται από σημαντικές επιφυλάξεις. Η μελέτη βασίστηκε σε μία μόνο περίπτωση και ο εγκέφαλος του ασθενούς είχε ήδη επηρεαστεί από την επιληψία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι σαφές αν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα θα εμφανιζόταν και σε άλλα άτομα. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί κατά πόσον τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν ευρέως για την ανθρώπινη εμπειρία του θανάτου.

Πηγή: gazzetta

Δειτε Επισης

Flat Earther πήγε στην Ανταρκτική για να αποδείξει πως η Γη είναι επίπεδη και… ανακάλυψε πως δεν είναι
Δεκαοχτάχρονος κινδυνεύει με 20 χρόνια φυλάκισης στο Νουμπάι-Είχε σεξουαλική επαφή με 17χρονη
ΒΙΝΤΕΟ: Εξαγριωμένη σύζυγος κρεμιέται από το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρίσκεται ο άντρας της και η ερωμένη του
Πλήρωμα της Swiss φωτογράφισε ασυγκράτητο ζευγάρι σε πτήση και μετά μοιράστηκε το υλικό
Ερευνητές δημιούργησαν προσωρινά τατουάζ που καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα
Διακόσιες στερλίνες το άτομο θα χρεώσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι η «πιο μισητή μαμά της Βρετανίας»
ΒΙΝΤΕΟ: Η μπανάνα στον τοίχο πωλήθηκε για 6,2 εκ. και φαγώθηκε από τον αγοραστή της
Βρήκε τις αισθήσεις του λίγο πριν την καύση του νεαρός στην Ινδία
Αμερικανός σκηνοθέτησε τον θάνατό του και βρέθηκε στην Ευρώπη, ενώ όλοι νόμιζαν ότι πνίγηκε
ΒΙΝΤΕΟ: Η ψηλότερη και η κοντύτερη γυναίκα στον κόσμο συναντήθηκαν και βρήκαν πολλά κοινά