Διπλό το ντέρμπι στη Λεμεσό εντός και εκτός γηπέδου-Στην πρίζα υπό τον φόβο επεισοδίων αλλά και... ευθυνών

Όλα τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων και μη είναι στραμμένα στη Λεμεσό, αφενός για το ντέρμπι ΑΕΛ-Απόλλων που πάντα προκαλεί αναβρασμό στην πόλη και αφετέρου για την πορεία της Θήρας 9. Τα δυο αυτά γεγονότα, θα προκαλούσαν ούτως ή αλλιώς πονοκέφαλο στην Αστυνομία, πολύ περσότερο τώρα που πραγματοποιούνται την ίδια ώρα και στην ίδια πόλη.

Το αποψινό ντέρμπι είναι ορισμένο να αρχίσει στις 19.00, ενώ τόσο η ΑΕΛ, όσο και Απόλλωνας, είναι μέσα στην δεκάδα των ομάδων που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Και αυτό διότι, σε προηγούμενα ντέρμπι ανάμεσα στις δυο ομάδες σημειώθηκαν επεισόδια εντός και εκτός γηπέδων, με τελευταίο παράδειγμα το περσινό παιχνίδι κυπέλλου, όπου λόγω εκτεταμένων επεισοδίων δεν άρχισε ποτέ και εν τέλει οδήγησε στην τιμωρία όλων των ομάδων με την απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων.

Επιπλέον, την ίδια ώρα που οι οπαδοί των δυο ομάδων θα οδεύουν προς το γήπεδο, λίγα χιλιόμετρα μακριά θα μαζεύονται οι οπαδοί μιας τρίτης ομάδας, της Ομόνοιας 29ης Μάϊου, η οποία επίσης βρίσκεται στις υψηλού κινδύνου, δημιουργώντας μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη για την Αστυνομία. Η Δύναμη, ούτως η αλλιώς αντιδρά στην αστυνόμευση αγώνων στην παρουσία οπαδών και των δυο ομάδων, πολύ περισσότερο τώρα, που τρία οργανωμένα σύνολά με όγκο οπαδών, θα βρεθούν στην ίδια πόλη, την ίδια ώρα.

Η Αστυνομία εδώ και μέρες βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, εξού και έχει εκπονήσει σχέδια δράσης, ενώ είχε επικοινωνία τόσο με τις διοικήσεις Απόλλωνα και ΑΕΛ, καθώς και τους διοργανωτές της πορείας της Ομόνοιας. Επιπλέον, στη Λεμεσό θα βρίσκονται επί ποδός πέραν των 300 αστυνομικών, ανάμεσα στους οποίους μέλη της ΜΜΑΔ, καθώς επίσης και το αντιοχλαγωγικό όχημα Αίαντας. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Λεμεσός και κυρίως ο χώρος του σταδίου και τα σημεία που θα πραγματοποιηθεί η πορεία, θα είναι υπό αστυνομικό κλοιό, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος των αρχών είναι να μην έρθουν σε επαφή οι οπαδοί μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβρασμός για το ντέρμπι και την πορεία της Θύρας 9-Επιστολή Αστυνομίας στην ΚΟΠ

Άλλωστε, στην Αστυνομία και στον φίλαθλο κόσμο, είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του Απόλλωνα και της Θήρας 9 τον Νοέμβριο του 2023, όταν οπαδοί του Απόλλωνα επιχείρησαν να προκαλέσουν ζημιές στο οίκημα της θήρα 9 στην πόλη της Λεμεσού, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κυνηγητό των οπαδών στους γύρω δρόμους.

Επιπρόσθετα, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ανησυχίας, η Αστυνομία απέστειλε για μια ακόμα φορά επιστολή προς την ΚΟΠ, στην οποία της έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την να πάρει μέτρα, κάτι που έκανε και μετά τα παιχνίδια της δεύτερης αγωνιστικής. Είναι, φανερό πως η Αστυνομία επιχειρεί να προλάβει όχι μόνο τα επεισόδια, αλλά πιθανές επικρίσεις σε περίπτωση που σημειωθούν παρατράγουδα. Εξάλλου, είναι καλά γνωστή η θέση των αρχών για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, προκειμένου να μην σημειώνονται επεισόδια, αν και κατά την περσινή περίοδο είχαν καταγραφεί εκτός γηπέδων.

Στην αντίπερα όχθη, η ΚΟΠ απέστειλε επιστολή σε ΑΕΛ και Απόλλωνα, μέσα από την οποία τους ζητά να συστήσουν στους φιλάθλους τους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, τόσο κατά τη διάρκεια της μετάβασής τους προς των γήπεδο, αλλά και κατά την αναχώρησή τους από αυτό. Παράλληλα, απέστειλε επιστολή και προς την Ομόνοιας 29ης Μάϊου, όπως ακυρώσουν την πορεία διαμαρτυρίας, ωστόσο, όπως φαίνεται δεν εισακούστηκε.

Πάντως, παρά το γεγονός πως ο στόχος όλων είναι κοινός και είναι η αποφυγή επεισοδίων και η καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, προκύπτει πως υπάρχει διαφορετικός τρόπος προσέγγισης. Η Αστυνομία από την μια, σε κάθε ευκαιρία στέλνει επιστολές προς την ΚΟΠ μη μπορώντας να κρύψει την δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι δεν συνεχίστηκε το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων, κάνοντας λόγο για ευθύνες. Από την άλλη η ΚΟΠ, προσπαθεί μέσα από νουθεσίες προς τις ομάδες να κυλήσουν όλα ομαλά, καθώς οι άνθρωποι στην Ομοσπονδία γνωρίζουν πως στα πρώτα επεισόδια που θα σημειωθούν, θα τεθεί ξανά επί τάπητος το θέμα της απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων, κάτι που θα φέρει και πάλι μουρμουρητά από πλευράς των ομάδων και φιλάθλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Επιστολή ΚΟΠ σε Θύρα 9 για αναβολή της πορείας στη Λεμεσό-Εκκλήσεις σε Απόλλωνα και ΑΕΛ

Ο στόχος όλων είναι κοινός, ωστόσο, ΚΟΠ, Αστυνομία και Σωματεία δεν εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος και αντί η προσπάθεια να επικεντρωθεί στην άμβλυνση του προβλήματος του χουλιγκανισμού, φαίνεται για την ώρα να επικεντρώνεται σε επιστολές, που στόχο έχουν, πέραν της ενημέρωσης της μιας ή της άλλης πλευράς, να υπάρχει άλλοθι για εκ των προτέρων ενέργειες, υπό τον φόβο επεισοδίων αλλά κυρίως επικρίσεων ως προς τις ευθύνες.

Η ευχή όλων είναι να κυλήσουν όλα ομαλά χωρίς παρατράγουδα, ωστόσο, όλοι οι αρμόδιοι πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τους προσωπικούς εγωισμούς και φόβους και να δουν το πρόβλημα κατάματα, βρίσκοντας ταυτόχρονα λύσεις, ουσιαστικές και όχι τιμωριτικές.

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο προσωπικό της Ελεγκτικής-«Σας αγαπώ, λυπούμε»