Κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με την ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο-Καθησυχάζει ο Δρ Καραγιάννης

Μετά την κήρυξη της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την ανακοίνωση την επόμενη ακριβώς μέρα από πλευράς Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία, προκλήθηκε ανησυχία για το τι ακολουθεί με τον ιό και κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί και στην Κύπρο.

Ωστόσο, ένα μήνα μετά, δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της ευλογιάς στην Κύπρο, παρόλο που οι Ιατρικές Υπηρεσίες διαβεβαίωναν πως η χώρα μας είναι απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει περιστατικό θετικό στον ιό, με την εφαρμογή πρωτοκόλλων, ενώ ως Κέντρα Αναφοράς έχουν οριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για τους ενήλικες και το Μακάρειο Νοσοκομείο για τα παιδιά.

Ερωτηθείς για το θέμα ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε στον REPORTER ότι «για να εντοπιστεί ένα κρούσμα του ιού στην Κύπρου θα πρέπει να εισαχθεί από το εξωτερικό, δηλαδή να έρθει κάποιος από τις χώρες στις οποίες εντοπίστηκε. Το ευχάριστο είναι πως μετά από τα δύο περιστατικά που ανακοινώθηκαν, ένα στην Ταϊλάνδη και ένα στη Σουηδία, δεν υπήρξε καμία άλλη ανακοίνωση από καμία άλλη χώρα και ήδη έχουν περάσει έξι εβδομάδες».

Επομένως, όπως υπέδειξε, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να δοθούν εμβόλια στην Αφρική, ώστε να αναχαιτιστεί η πορεία του ιού, προκειμένου να μην εξαπλωθεί, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση πως η Κύπρος, με βάση τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να ανησυχεί.

«Πριν δύο χρόνια είχαν εντοπιστεί πέντε περιστατικά του ιού στην Κύπρου, ανάμεσα τους και Κύπριοι οι οποίοι είχαν επαφή με ξένα πρόσωπα. Έτσι τα μέτρα πρόληψης έναντι του ιού, δοκιμάστηκαν πριν από δύο χρόνια και λειτουργούν, για αυτό είναι έτοιμα να εφαρμοστούν και σήμερα στην περίπτωση που εντοπιστεί ένα κρούσμα στην Κύπρο», διευκρίνισε ο κ. Καραγιάννης.

Τα συμπτώματα, όπως επισήμανε, είναι γριπώδη δηλαδή πυρετός, πονοκεφάλους, πρηξίματα, πόνο στην πλάτη και στους μύες αλλά το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση του εξανθήματος δύο-τρεις μέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα. Για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων επιβάλλεται συντηρητική θεραπεία καθώς μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι το οποίο να επιδρά άμεσα έναντι του ιού.

Σε ό,τι αφορά άλλες λοιμώξεις, οι οποίες εντοπίζονται αυτό το διάστημα, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως υπήρξαν ορισμένες πριν το άνοιγμα των σχολείων, τις οποίες μετέφεραν τα παιδιά, ωστόσο στο παρόν στάδιο δεν έχει καταγραφεί οτιδήποτε σοβαρό. Από πλευράς Covid, σημείωσε πως όποια περιστατικά εντοπίζονται αυτό το χρονικό διάστημα, είναι σε άτομα που νόσησαν για πρώτη φορά και τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές