Ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι με την επισκεψιμότητα την καλοκαιρινή περίοδο-Στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχειακά καταλύματα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τόσο από ξένους τουρίστες, όσο και από τον εγχώριο τουρισμό, γεγονός που έφερε ικανοποίηση στους ξενοδόχους, αφού παρά τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο τομέας, τα ποσοστά παρέμειναν τα ίδια με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Παρότι το ποσοστό πληρότητας του Αυγούστου δεν έχει ακόμη υπολογιστεί επισήμως, τα στοιχεία θέλουν το συγκεκριμένο μήνα να έχει καταγράψει την μεγαλύτερη πληρότητα, συγκριτικά με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, κάτι το οποίο θεωρείτο αναμενόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες χρονιές.

Σημειώνεται ότι, οι κυριότερες τουριστικές αγορές που επισκέφθηκαν την Κύπρο κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Σουηδία και η Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών κατά τον μήνα Ιούνιο ανήλθαν στις 482,261, ενώ κατά τον μήνα Ιούλιο ανήλθαν στις 551,229.

Μιλώντας στο REPORTER ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε ότι η πληρότητα φέτος και η τουριστική εισροή, κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Όπως είπε, «είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα, κάτι το οποίο καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τομέα, αφού εν μέσω όλων των προκλήσεων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, όπως την οικονομική ύφεση που καταγράφηκε στην Αγγλία και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και τον πόλεμο στο Ισραήλ, το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε τον ίδιο αριθμό αφίξεων τουριστών στην Κύπρο και τα ίδια ποσοστά πληρότητας, αυτό από μόνο του, θεωρείται επιτυχία».

Σε σχέση με τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε πως, «αν και δεν έχει κλείσει η χρονιά ακόμη για να μπορούμε να μιλούμε με επίσημα στοιχεία, ο κάθε μήνας είναι ξεχωριστός. Για παράδειγμα, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, η μέση πληρότητα κινήθηκε γύρω στο 70%, ενώ τον Αύγουστο γύρω στο 80%. Παράλληλα όμως, τα Σαββατοκύριακα η πληρότητα κατέγραφε επιπλέον αύξηση στο πιο πάνω ποσοστό, λόγω περισσότερης προέλευσης, της τάξης του 5%-6%».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, φέτος ο εγχώριος τουρισμός ήταν περισσότερος σε σχέση με άλλες χρονιές, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που επέλεξαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα έκαναν διακοπές και στην Κύπρο.

Συγκριτικά με το 2019, όπου αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ εξήγησε ότι, «το επίπεδο πληρότητας του 2019, όπως και του 2023, είναι σχεδόν τα ίδια. Για παράδειγμα, πέρυσι ξεπεράσαμε το 2019 κατά 3% με 4% σε επίπεδο αφίξεων και 8% με 9% σε έσοδα. Φέτος υπολογίζεται ότι θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα».

Από πλευράς της η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, σημείωσε πως αν και τα επίπεδα πληρότητας των ξενοδοχείων έχουν κινηθεί σε παρόμοια επίπεδα με το 2023, το ζήτημα της πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων δεν πρέπει προσεγγίζεται μονοδιάστατα, αλλά να δίδεται και η ανάλογη σημασία από πλευράς ποιότητας των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Όπως υπέδειξε η κ. Ψηλογένη, «απαιτείται βαθύτερη ανάλυση, ώστε να διαπιστώσουμε την ποιότητα των τουριστών που έρχονται στην Κύπρο αλλά και για να καθορίσουμε το είδος των τουριστών που θέλουμε. Θα πρέπει να καθορίσουμε ανά αγορά στόχο τη κατά κεφαλή δαπάνη που επιδιώκουμε να έχουμε. Αν για παράδειγμα αυξάνονται οι αφίξεις από μία αγορά η οποία όμως δεν είναι ποιοτική, είναι θετικό για τον τουρισμό μας ή αρνητικό, αφού δημιουργούμε σχέση εξάρτησης με μια αγορά, που δεν συνάδει με τις επιδιώξεις μας;»

Καταληκτικά, η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, υπέδειξε πως οι πληρότητες είναι πιο βασική παράμετρος από ότι οι αφίξεις, αλλά πάντα σε συνάρτηση με άλλα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναλύονται και να μετριούνται, ώστε οι εκάστοτε δράσεις να είναι στοχευμένες και να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές