Σε τροχιά υλοποίησης η Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό-Οι δύο δράσεις για το 2024

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό, που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2023, με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να έχει καταρτίσει πλάνο που περιέχει 50 συνολικά δράσεις προς υλοποίηση, για την επόμενη τριετία, δίνοντας προτεραιότητα σε δύο συγκεκριμένα σημεία.

Το προηγούμενο διάστημα, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είχε δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς που ασχολούνται με θέματα αυτισμού, όπως είναι οι οικογένειες παιδιών και ατόμων που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα, καθώς και οργανώσεις που τους εκπροσωπούν, ώστε να καταγράψει τις απόψεις που επικρατούν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, όσα είχαν ακουστεί καταγράφηκαν στο τελικό κείμενο που πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα σκαριά Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό-Οι οκτώ πυλώνες και ο στόχος Ιανουαρίου

Όπως έγινε γνωστό, η Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό περιλαμβάνει συνολικά πενήντα δράσεις, οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν στο διάστημα 2024-2028, ενώ όσον αφορά στο τρέχον έτος, προτεραιότητα δίνεται σε συγκεκριμένες δύο δράσεις.

Η πρώτη, που στόχος είναι να υλοποιηθεί εντός του 2024, αφορά στην πραγματοποίηση ενός Εθνικού Συνεδρίου, ώστε να γίνει μία ενημέρωση της κοινωνίας για τα θέματα αυτισμού. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση ενός συνεδρίου που θα είναι ανοιχτό για το ευρύ κοινό, ώστε να παραστούν οργανώσεις που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία, επαγγελματικοί φορείς, άτομα με αυτισμό και οι οικογένειές τους, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα.

Με την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας επιδιώκει να ενημερώσει το κοινό για τα θέματα αυτισμού, ώστε να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και την γνώση, καθώς σε αυτά προσκαλούνται επιστημονικοί ομιλητές, άτομα που έχουν την εμπειρία. Ουσιαστικά, μέσα από ένα εθνικό συνέδριο δίνεται μία δημοσιότητα σε ένα θέμα, για το οποίο δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση.

Στόχος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας είναι να πραγματοποιεί εθνικό συνέδριο για θέματα αυτισμού κάθε χρόνο, ώστε να υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση σε ευαίσθητα θέματα. Σημειώνεται πως το πρώτο εθνικό συνέδριο δεν θα έχει κάποια συγκεκριμένη θεματική, δεδομένου ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να ενημερωθεί το κοινό για την Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό, ωστόσο τα επόμενα αναμένεται να καταπιαστούν με θέματα όπως η επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αυτισμό ή την ανεξάρτητη διαβίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγκρίθηκε η Εθνική Στρατηγική για τον Αυτισμό-Η πρώτη δράση και οι στόχοι

Η δεύτερη δράση που βρίσκεται στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για το 2024, είναι η δημιουργία μίας ιστοσελίδας, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα που χρειάζεται να γνωρίζει ένα άτομο που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ή η οικογένειά του, όπως είναι η Εθνική Στρατηγική για αυτισμό, οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην κοινωνία και είναι φιλικές προς τα άτομα για τον αυτισμό, καθώς και τα επιδόματα που δικαιούνται.

Αυτό που τονίζεται από πλευράς Υφυπουργείου, είναι ότι στόχος είναι να παρέχονται έγκυρες πληροφορίες που θα βοηθούν τα άτομα που τις χρειάζονται, σε μία προσπάθεια να μην υπάρχει παραπληροφόρηση και εκμετάλλευση από διάφορους επιτήδειους, που κατά καιρούς παρουσιάζονται.

Αν και ο στόχος που έχει τεθεί είναι όπως ολοκληρωθεί η ιστοσελίδα εντός του τρέχοντος χρόνου, το Υφυπουργείο σημειώνει πως ίσως να μην προλάβει, δεδομένου ότι πρόκειται για μία ιστοσελίδα και χρειάζεται συνεργασία με άλλα Υπουργεία και κρατικούς φορείς. Πάντως, χαρακτηρίζεται θετικό το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η νέα μέθοδος που δίνει την ευκαιρία σε άτομα με αυτισμό να επικοινωνούν και να εκφράζονται

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»