Νέο κεφάλαιο για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό-Άνοιξε η συζήτηση για ευρωπαϊκή νομοθεσία

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, με τους εμπλεκόμενους φορείς να κάθονται ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ευρωπαϊκή οδηγία, που καλεί τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και να υπάρχει ένας νομικός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους που δεν καλύπτουν οι συμβάσεις. Την ίδια ώρα, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί εκ νέου το θέμα της διασύνδεσης της ωριαίας απόδοσης του κατώτατου μισθού με το ύψος του.

Εννέα μήνες μετά την πρώτη αναπροσαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου βρίσκεται στα 1,000 ευρώ, Υπουργείο Εργασίας, εργοδότες και εργαζόμενοι κάθισαν ξανά στο ίδιο τραπέζι και στην ατζέντα αυτή τη στιγμή βρίσκεται η ευρωπαϊκή οδηγία, που καλεί τα κράτη μέλη να επεκτείνουν τις συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους, με στόχο να φτάσουν στο 80%. Πέραν τούτου, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, τα κράτη μέλη καλούνται να θεσμοθετήσουν ένα νομικό εθνικό κατώτατο μισθό.

«Ουσιαστικά, ο στόχος της οδηγίας είναι να έχουν τα κράτη μέλη ένα νομικό εθνικό κατώτατο μισθό, για τα επαγγέλματα που δεν καλύπτουν οι συμβάσεις, είτε κατώτατο για τα άτομα με συμβάσεις, για να έχουν οι εργαζόμενοι αξιοπρεπή διαβίωση. Διαπιστώσαμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, αρκετοί εργαζόμενοι ζουν στα όρια της φτώχειας, λόγω της οικονομικής κρίσης με την ακρίβεια», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου.

Οι συζητήσεις στο παρόν στάδιο βρίσκονται στα αρχικά στάδια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Τρίτης δόθηκε στους εμπλεκόμενους φορείς ένα προσχέδιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου, ώστε να το μελετήσουν και στην επόμενη συνεδρία, που έχει κανονιστεί για την ερχόμενη Τρίτη, να δοθεί η ανατροφοδότηση και να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση. Πάντως, στόχος είναι μέχρι το Νοέμβριο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, για να προωθηθεί το νομοσχέδιο στο Υπουργικό και στη συνέχεια στη Βουλή.

«Πρέπει να γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά. Η θέση μας ως ΠΕΟ είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε οι δύο άξονες που δίνει η οδηγία, που είναι ο νομικός μισθός και ο κατώτατος των συμβάσεων, να είναι η βάση για το νομοσχέδιο, καθώς επίσης και η επέκταση της κάλυψης των συμβάσεων, για να πάμε στο 80%. Αυτή τη στιγμή είμαστε κάτω από το 50%. Δίνεται η κατεύθυνση να φτάσουμε το 80%, μέσα από την οδηγία, καλεί τα κράτη μέλη να το κάνουν. Πρέπει να βρεθεί μία λύση, για να κάνουμε μία κλαδική συλλογική σύμβαση. Είναι σημαντικό κομμάτι ο μισθός για τις κρατικές συμβάσεις».

Καλύπτονται με το διάταγμα του Υπουργείου συγκεκριμένες πρόνοιες

Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διαπιστώθηκε πως κάποιες εκ των προνοιών της ευρωπαϊκής οδηγίας, που αφορούν αυτό καθ’ αυτό τον εθνικό κατώτατο μισθό, ήδη καλύπτονται από το διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας, που βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, όταν θεσμοθετήθηκε ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός.

«Ξεκινήσαμε να συζητούμε το προσχέδιο του νομοσχεδιού, για να μπορέσει να πάει στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα, για να λάβει την τελική του μορφή. Είναι σε αρχικό επίπεδο και δεν έχει κατ’ ανάγκη να κάνει με το ύψος του κατώτατου μισθού. Κυρίως, αυτό που θα έχει συζητήσεις είναι το θέμα της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων, επειδή υπάρχει μέσα στην ευρωπαϊκή οδηγία ότι τα κράτη μέλη πρέπει να φτάσουν στο συγκεκριμένο επίπεδο. Αφορά κυρίως ιδιωτικούς υπάλληλους, που μπορεί να είναι στο 30% οι συλλογικές συμβάσεις», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ, Πανίκος Αργυρίδης.

Πάντως, από πλευράς συντεχνιών των εργαζομένων, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ένα σημαντικό θέμα, που αφορά στη διασύνδεση του ύψους του Εθνικού Κατώτατου Μισθού με την ωριαία απόδοση των εργαζομένων. Ένα σημείο που προκαλούσε τριβή ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες και μάλιστα, λίγη ώρα πριν γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον τότε υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο, δεν υπήρξε σύγκλιση, με αποτέλεσμα να μην περιληφθεί στο διάταγμα.

«Αυτό είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτή τη στιγμή με την ευρωπαϊκή οδηγία. Ξέρουμε ότι διαφωνούν οι εργοδότες, όμως εμείς θα προσπαθήσουμε να θέσουμε το θέμα ξανά στο τραπέζι», σημείωσε ο κ. Αργυρίδης.

Από πλευράς του, ο κ. Παπανικολάου υπέδειξε πως «πρέπει να δούμε και το θέμα με την ωριαία απόδοση. Πρέπει να διασυνδεθεί. Θα έχει αρκετό ενδιαφέρον η συζήτηση και θα φανεί και η στάση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα».

Δειτε Επισης

Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Γυναίκα κατήγγειλε τον Αστυνομικό που συνελήφθη για διαφθορά-Της πήρε χρήματα για υπόθεση τροχαίας παράβασης
Φωτιά σε χιονοδρομικό κέντρο στη Τουρκία-Δεκάδες παιδιά ανάμεσα στους 76 νεκρούς
Νέο περιστατικό με επιδειξία σε βάρος 18χρονης στην Πετρούπολη-Τον «δράκο» του Περιστερίου βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.
Ο Τραμπ «έσωσε» το TikTok για να το πάρει ο Μασκ; Οι όροι του για να μην κλείσει η πλατφόρμα
ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν 35χρονο που μαχαίρωνε τους γονείς του στις ΗΠΑ
Ο Παναμάς διαμαρτύρεται στον ΟΗΕ μετά τις απειλές Τραμπ για τη Διώρυγα
Ο Τραμπ προειδοποιεί πως θα επιβληθούν δασμοί στις χώρες της ΕΕ
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Τεράστιες οι ευθύνες των δημοτικών αρχών για την ευημερία των ζώων-Πιο βίαια από ποτέ τα περιστατικά