Αύξηση 39% στις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα το 2024

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής Frontex καταγράφει αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2024, με 37.163 άτομα να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα. Παρά την τάση αυτή, σε άλλες περιοχές της Ευρώπης παρατηρείται μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Frontex, οι εγκληματικές οργανώσεις που διακινούν μετανάστες αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους για να αποφύγουν τις αυστηρές περιπολίες των ελληνικών, χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο ταχύπλοα σκάφη για να διαφύγουν της σύλληψης.

Παρά τη μείωση στην Κεντρική Μεσόγειο, η Ανατολική Μεσόγειος καταγράφει αύξηση κατά 39%, με συνολικά 37.163 άτομα να έχουν περάσει τα σύνορα κατά την ίδια περίοδο. Τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης μεταναστών προσαρμόζονται γρήγορα, αξιοποιώντας νέες μεθόδους για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Migratory_map_09_24_prop_750x_6648decac2

Στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η μεταναστευτική πίεση είναι αυξημένη, οι διακινητές χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ταχύπλοα σκάφη για να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά, καθώς είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν σε σχέση με τις παραδοσιακές λαστιχένιες βάρκες.

Την ίδια ώρα, συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα μειώθηκαν κατά 39%, φτάνοντας τις 139.847 άτομα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κεντρική Μεσόγειο, όπου οι ροές μειώθηκαν κατά 77% και 64% αντίστοιχα.

Αντίθετα, στα ανατολικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης και στη Δυτική Αφρική παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση, με ποσοστά +193% και +123% αντίστοιχα. Οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών είναι από τη Συρία, το Μάλι και το Αφγανιστάν.

Migratory_table_-_09_24_prop_750x_eb5c4067bd

Παρά τη γενική μείωση, η οδός της Κεντρικής Μεσογείου εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά ποσοστά διέλευσης, αν και με μείωση 64% το πρώτο οκτάμηνο του 2024, με συνολικά 41.250 άτομα. Η πτώση αυτή αποδίδεται στα αποτρεπτικά μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές της Τυνησίας, της Λιβύης και της Τουρκίας, καθώς και στις διμερείς συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες αναχώρησης.

Στα ανατολικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης, οι διελεύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό 193%, φτάνοντας τους 11.270 μετανάστες φέτος.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες διαμέρισμα στη Λακατάμια-Στο σημείο η Πυροσβεστική Υπηρεσία
«Με μαχαίρωσε ο πατέρας μου», φώναζε ο 45χρονος γιος αφού χτυπήθηκε από τον 71χρονο
Ζελενσκι: Θα πάω την Πέμπτη στην Τουρκία, περιμένουμε πλήρη και γενική κατάπαυση πυρός
Ποινικές διώξεις για τους 40 θανάτους στη ΜΕΘ του νοσοκομείου στο Αγρίνιο την περίοδο του κορωνοϊού
Τραγωδία στη Νέδα-Νεκρός ο τετράχρονος που είχε πέσει σε χαράδρα με τον πατέρα του
Πρώτη φορά απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνα-Λος Άντζελες
ΒΒC: O Πούτιν ίσως ζήτησε απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία για να διασπάσει το μέτωπο ΗΠΑ και Ευρώπης
Έτοιμος να στηρίξει την υποψηφιότητα Αναστασίου ο Χαννίδης-Θέτει ως προϋπόθεση την αποκατάσταση διαγραφέντων
Με μία μαχαιριά σκότωσε τον γιο του ο 71χρονος-«Πάλευε να τον σώσει από τα ναρκωτικά»
Σκέψεις για τριπλή απόσυρση στην ΕΔΕΚ-Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με τον Νίκο Αναστασίου