«Θολό» το τοπίο σχετικά τη χρήση πυραύλων Storm Shadow από το Κίεβο μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Στάρμερ
10:11 - 14 Σεπτεμβρίου 2024
Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά το ενδεχόμενο να δώσουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα στα ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Κιρ Στάρμερ ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο και να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων θεμάτων. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι δύο χώρες ήταν «στρατηγικά ευθυγραμμισμένες» στις προσπάθειές τους να τερματίσουν τις πολεμικές συρράξεις.
Σε ερώτηση που του τέθηκε ωστόσο μετά τη συνάντηση σχετικά με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς το Κίεβο, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι εκείνος και ο Μπάιντεν είχαν «μια μακρά και παραγωγική συζήτηση για μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, όπως ήταν αναμενόμενο, της Μέσης Ανατολής και του Ινδο-Ειρηνικού».
«Αυτό δεν αφορά μια συγκεκριμένη απόφαση, αλλά προφανώς θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες στη ΓΣ του ΟΗΕ σε λίγες ημέρες με μια ευρύτερη ομάδα ατόμων. Επρόκειτο πάντως για μια πολύ σημαντική πρόσκληση από τον Αμερικανό πρόεδρο που μας επέτρεψε να συζητήσουμε σε αυτό το επίπεδο αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», είχε χαρακτηριστικά ο Στάρμερ.
Όταν ρωτήθηκε ξανά για το συγκεκριμένο ζήτημα, επανέλαβε ότι η χθεσινή συνάντηση δεν αφορούσε κάποια συγκεκριμένη στρατηγική ή τακτική.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αύξησε πρόσφατα τις πιέσεις τους βασικούς δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας για να επιτρέψουν στις δυνάμεις του να χρησιμοποιούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπούν τον εχθρό εντός του ρωσικού εδάφους.
Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου, η Δύση μέχρι στιγμής αντιστέκεται στο να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση των πυραύλων.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι πιστεύουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ζητούσε την έγκριση των ΗΠΑ για να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow για εκτεταμένα πλήγματα στη Ρωσία. Οι ίδιες πηγές διατύπωσαν μάλιστα την εκτίμηση ότι ο Μπάιντεν θα ήταν δεκτικός στην ιδέα.
Η έγκριση του προέδρου απαιτείται καθώς τα εξαρτήματα των Storm Shadow κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι οποιοδήποτε βήμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και έχουν κινηθεί προσεκτικά μέχρι στιγμής, ωστόσο υπήρξαν αναφορές τις τελευταίες ημέρες ότι ο κ. Μπάιντεν ενδέχεται να αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησής του.
Ο Μπάιντεν λέει πως ο Πούτιν δεν θα επικρατήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία
«Δεν σκέφτομαι και πολύ τον Πούτιν», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις απειλές του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου για τον κίνδυνο πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι εάν η Δύση επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που του προμηθεύει για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό θα σήμαινε πως «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε για ακόμη μια φορά την πεποίθησή του πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επικρατήσει στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Πηγή: protothema.gr