Συγκρούεται στην τουρκική αδιαλλαξία η προσπάθεια για εξελίξεις στο Κυπριακό

Τη βούληση της δικής μας πλευράς ώστε να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και την άρνηση της τουρκικής πλευράς να συμβάλει εποικοδομητικά σε κάτι τέτοιο ανέδειξε η συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα κόμματα για όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και για όσα αναμένεται να γίνουν στην Νέα Υόρκη και άκουσε τις απόψεις των εκπροσώπων τους για τα επόμενα βήματα. Άκουσε, επίσης, ανησυχίες και ενστάσεις, καθώς και ανάγνωση της κινητικότητας μέσα από το πρίσμα των πάγιων θέσεων των πολιτικών δυνάμεων στο Κυπριακό.

«Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας επανέλαβε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου από το σημείο που έχουν διακοπεί», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά το πέρας της συνεδρίας. Αν και από τις τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων συνάγεται ότι αυτή η στήριξη δεν περιβάλλεται με ιδιαίτερη αισιοδοξία ως προς το αποτέλεσμα, καθώς γίνεται κατανοητό ότι η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη. Άλλωστε, φαίνεται ότι ούτε και ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε στην πραγματικότητα αισιόδοξη εικόνα να μεταφέρει, δεδομένης της τουρκικής συμπεριφοράς, παρά την ελπίδα ότι με συνεχή επιμονή τα πράγματα θα αλλάξουν.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης, λέγοντας πως προσερχόμαστε στην έδρα του ΟΗΕ με στόχο την επίτευξη περαιτέρω κινητικότητας και με την ελπίδα να έχει θετική κατάληξη η νέα προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για μια κοινή συνάντηση. «Η δική μας απάντηση ήταν εκ των προτέρων θετική και είναι θετική», διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά. Πρόσθεσε πως εμείς έχουμε απαντήσει θετικά σε όποια ημερομηνία έχει τεθεί και η απάντησή μας είναι ότι είμαστε στη διάθεση του ΓΓ όποτε ο ίδιος κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε αρκετή συζήτηση για το ζήτημα αυτό. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε εκτενώς τα κόμματα για τις βολιδοσκοπήσεις που έγιναν και για τις ημερομηνίες που συζητήθηκαν με τα Ηνωμένα Έθνη από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα. Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, διαφαίνεται πως τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όταν και εφόσον αποφασίσει η τουρκική πλευρά να μαλακώσει την στάση της και να σπάσει το μοτίβο αδιαλλαξίας. Στο παρόν στάδιο οι σκέψεις αφορούν τον Οκτώβριο αλλά και πάλι δεν υπάρχει κάτι κλειδωμένο και θεωρείται απομακρυσμένο, παρόλο που δεν είναι αδύνατον θεωρητικά, να προκύψει τριμερής συνάντηση στο πλαίσιο των επαφών της Γενικής Συνέλευσης.

Κάποιες πολιτικές δυνάμεις, μάλιστα, φαίνεται να ανησυχούν ότι τα προαπαιτούμενα που θέτει ο Ερσίν Τατάρ, με τα «τρία άλφα» και την «κυριαρχική ισότητα», ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πιέσεις προς τη δική μας πλευρά από τη διεθνή κοινότητα, που βλέπει τα πράγματα μέχρι στιγμής να μην προχωρούν στο Κυπριακό. Για αυτό και τονίζουν την ανάγκη να γίνονται ενέργειες από πλευράς μας προς προώθηση της θέσης για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποια πλευρά είναι που δεν συνεργάζεται.

Σε γενικές γραμμές, οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι πως η τουρκική πλευρά δεν δείχνει διάθεση να αλλάξει την προσέγγισή της. Γι’ αυτό και κάποιες, τουλάχιστον, πολιτικές δυνάμεις, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες, αν και άλλες είναι πολύ πιο επιφυλακτικές, δεδομένης της δεδηλωμένης και καταγεγραμμένης βούλησης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε και αρκετή συζήτηση για τα ευρωτουρκικά και η πλευρά της Κυβέρνησης εξήγησε στους πολιτικούς αρχηγούς το σκεπτικό για τη συναίνεση της Λευκωσίας στην παρουσία του Χακάν Φιντάν στο άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Επί της ουσίας ο Φιντάν θεωρείται πρόσωπο-κλειδί, αφού διατηρεί καλές επαφές με την διεθνή κοινότητα που τον θεωρεί σοβαρό συνομιλητή και ασκεί κάποια επιρροή στον Ερντογάν. Ωστόσο, ούτε από την πλευρά του υπήρξε κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλλαγή στάσης, αφού επέμεινε στην αποσύνδεση των ευρωτουρκικών από το Κυπριακό και μίλησε με την τυπική τουρκική γλώσσα περί «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων κτλ.

Οι πολιτικοί ενημερώθηκαν για την στάση που τήρησαν τα άλλα κράτη μέλη που τοποθετήθηκαν και πόσο υποστηρικτικοί ήταν έναντι της κυπριακής θέσης, καθώς και για τις βάσεις που θέτουν για τον ευρωτουρκικό διάλογο τα Συμπεράσματα του Απριλίου και η συζήτηση του Gymnich.

Δειτε Επισης

Προκαλεί λίγο πριν την τριμερή ο Τατάρ-«Η ομοσπονδία τελείωσε, στόχος η λύση δύο κρατών»
Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης η Κύπρος λόγω Μέσης Ανατολής-«Εργάζονται όλοι οι μηχανισμοί»
Σ. Στεφάνου: Τα κόμματα στηρίζουν την μεταρρύθμιση της ΤΑ, τα διακυβεύματα είναι πολλά
Εντός 2024 κατατίθεται για νομοτεχνικό έλεγχο το Νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής-Επιφυλάξεις Ελεγκτή
Πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες εισηγείται η Σάβια Ορφανίδου
Να ενισχυθεί ο σχηματισμός των MED9 συμφωνούν Ραουνά και Γάλλος Υφυπουργός
Αναγκαίες οι αποτιμήσεις για την τραγωδία του 1974 διαμηνύει ο Πρόεδρος
Συζήτησαν για εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Χαρτσιώτης και Γ. Ελεγκτής-«Η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να σκέφτεται πρόσωπα»
Προγραμματίζεται νέα πτήση από Λίβανο αργά το βράδυ για επαναπατρισμό Κυπρίων
Στην Επίτροπο Περιβάλλοντος η αρμοδιότητα της Ευημερίας των Ζώων