Άρχισε η έρευνα για την καταγγελία πρώην μάρτυρα στην υπόθεση Ανδρονίκου-Εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές

Μία δικηγόρος και ο πρώην υπεύθυνος του ΤΑΕ Πάφου, Μιχάλης Ιωάννου, που αφυπηρέτησε πριν περίπου ένα χρόνο, διορίστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, προκειμένου να διερευνήσουν τα όσα ισχυρίζεται η πρώην μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση της δολοφονίας του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστού ως «Δημητρούι», που διαπράχθηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Ανθούπολη και για την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη έξι πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διορίστηκαν δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές για την καταγγελία πρώην μάρτυρα στην υπόθεση Ανδρονίκου

Όπως ανέφερε και το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του για την κράτηση των κατηγορουμένων, πρόκειται για βασική μάρτυρα της υπόθεσης, η οποία εντούτοις πριν περίπου ένα μήνα αποσύρθηκε, ενημερώνοντας τις Αρχές πως δεν προτίθεται να καταθέσει ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ την ίδια ώρα προέβη σε καταγγελία στην ΑΑΔΙΠΑ κατά μελών του ΤΑΕ Λευκωσίας, καταλογίζοντας τους εκβιασμούς και απειλές, προκειμένου να προβεί στην κατάθεση της σε συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Η απόσυρση της μαρτυρίας της εν λόγω γυναίκας, συντρόφου του φερόμενου εκτελεστή του θύματος, ανάγκασε την Κατηγορούσα Αρχή να προβεί σε ανακατατάξεις, αφαιρώντας από την λίστα των κατηγορουμένων δύο πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας κατάδικος των Κεντρικών, στον οποίο καταλόγιζαν ρόλο συναυτουργού και τον έδειχναν ως το πρόσωπο που είχε διευθετήσει την παραχώρηση όπλου στους δράστες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως λόγω της εξέλιξης αυτής απαλλάχτηκαν δύο πρόσωπα, η ίδια μαρτυρία χρησιμοποιήθηκε εναντίον άλλων κατηγορουμένων, τους οποίους η Κατηγορούσα Αρχή αποφάσισε να μην απαλλάξει με το ίδιο σκεπτικό, χρησιμοποιώντας μάλιστα την μαρτυρία της για να στηρίξει από την μία τον κίνδυνο επηρεασμό μαρτύρων και από την άλλη την πιθανολόγηση καταδίκης.

Η Κατηγορούσα Αρχή, είχε αναφέρει ενώπιον Κακουργιοδικείου πως η εν λόγω μάρτυρας, που δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μαρτύρων, είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα μαρτύρων της Αστυνομίας, ωστόσο πλέον αποσύρθηκε, ενώ ενημέρωσε το Δικαστήριο πως προέβη σε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία αναμένεται να διερευνηθεί, αν και η εκπρόσωπος του Εισαγγελέα, άφησε σκιές πως ενδεχομένως να υπήρξε επηρεασμός, εξού και η αλλαγή στάση της.

Στην αντίπερα όχθη η μάρτυρας, στην καταγγελία της, προβάλει μια εκ διαμέτρου αντίθετη εκδοχή από αυτή της Κατηγορούσας Αρχής, αφού μεταξύ άλλων, αναφέρει στην ένορκη δήλωση της, πως κρατείτο σε συγκεκριμένο χώρο παρά την θέληση της, ισχυριζόμενη πως όταν εξέφρασε επιθυμία να αποχωρήσει, της είπαν πως θα συλληφθεί, ενώ παραπέμπει σε περιστατικό όπου εκτυλίχθηκε όταν κατάφερε να μιλήσει με δικηγόρους της. Όπως ισχυρίζεται, όταν διευθετήθηκε να αποχωρήσει, η Αστυνομία την ανέκοψε πριν επιβιβαστεί στο ταξί, όπου την προειδοποίησαν πως θα συλληφθεί, ενώ στη συνέχεια την μετέφεραν στο ΤΑΕ Λευκωσίας.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η Κατηγορούσα Αρχή, ανέφερε πως ορισμένοι ισχυρισμοί της μάρτυρος επιβεβαιώθηκαν από άλλη μαρτυρία, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό τεκμηρίων, ενώ αναφέρθηκαν στα όσα είχε ισχυριστεί, στην βάσει των όσων της είχε μεταφέρει ο σύντροφος της, φερόμενος εκτελεστής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει στημένη κατάθεση με υποδείξεις και εκβιασμούς η πρώην μάρτυρας στην υπόθεση Ανδρονίκου-Όσα ισχυρίζεται

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένους κατηγορούμενους, που τους καταλογίζεται ρόλος ηθικού αυτουργού, ισχυρίζεται πως της δόθηκαν φωτογραφίες και ενώ η ίδια ανέφερε πως δεν τους γνωρίζει, της είπαν τα ονόματα τους, καλώντας την να τους αναφέρει στην κατάθεση της, λέγοντας περαιτέρω πως αυτοί διέπραξαν την δολοφονία του Δημήτρη Ανδρονίκου. Ως εκ τούτου, όπως ισχυρίζεται, έδωσε κατάθεση για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζει, επειδή βρισκόταν υπό το καθεστώς φόβου.

Περαιτέρω, κατήγγειλε πως υπό το καθεστώς φόβου, αναγκάστηκε να δώσει κατάθεση στην βάση των όσων της υποδείχθηκαν, καθώς όπως ισχυρίζεται, την απειλούσαν και την εκβίαζαν πως αν δεν το πράξει, θα συλληφθεί ως συνεργός και θα καταλήξει φυλακή, δεν θα ξανά δει τα παιδιά της και πως θα ακυρώνονταν όλα τα σχετικά έγγραφά της που αφορούν την παραχώρηση ασύλου. Επιπλέον, η μάρτυρας διατυπώνει ισχυρισμούς που αφορούν πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα μηνύματα της, χωρίς την συγκατάθεση της και όταν κλήθηκε στο ΤΑΕ για κατάθεση, ενώ ισχυρίζεται πως την αποκάλεσαν ψεύτρα και την χτύπησαν με χειροπέδες, όταν δήλωσε άγνοια για την υπόθεση.

Ωστόσο, τόσο η εκδοχή της όσο και τα όσα αναμένεται να υποστηρίξουν τα μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας που ενεπλάκησαν στην διερεύνηση της υπόθεσης, θα εξεταστούν από τους δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές που διορίστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, οι οποία άρχισαν τις σχετικές ενέργειες. Αρχικά, όπως είναι αναμενόμενο, για κατάθεση θα κληθεί η παραπονούμενη, η οποία μεταξύ άλλων, καταγγέλλει και σεξουαλική παρενόχληση από μέλος που είχε την ευθύνη της φρούρησης της, ενώ ισχυρίζεται πως το είχε αναφέρει σε μέλος του ΤΑΕ Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Συγκεκριμένα, διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως αστυνομικός που συνόδευε την μάρτυρα, προσπάθησε να της πάρει το χέρι καθώς περπατούσαν, ενώ, όπως καταγγέλλει, της έκανε κομπλιμέντα για τα μάτια της και της πρότεινε να πάνε σε εστιατόριο για φαγητό. Περαιτέρω, διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι ο εν λόγω αστυνομικός, ενώ είχε μεταβεί στην οικία της για να της πάρει καφέ, άρχισε να της λέει πως έχει εξωσυζυγικές σχέσεις, ενώ σε κάποια στιγμή προσπάθησε να την αγγίξει στο κεφάλι, ζητώντας της παράλληλα να βγάλει το μαντήλι που φορούσε.

Κατά τον ουσιώδη χρόνο, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της παραπονούμενης, ο αστυνομικός φέρεται να της είπε πως είναι κρίμα να κοιμηθεί μόνη στο σπίτι, ακουμπώντας παράλληλα τα μαλλιά της. Αυτή αντέδρασε, όπως ισχυρίζεται, ενώ ο αστυνομικός αποχωρώντας, φέρεται να της είπε να το ξανά σκεφτεί, καθώς λαμβάνει καλό μισθό και θα μπορούσε να γίνει η φιλενάδα του.

Η γυναίκα αναφέρει στην καταγγελία της πως δεν θυμάται το όνομα του αστυνομικού, ωστόσο έδωσε περιγραφή, λέγοντας περαιτέρω πως είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει. Η πρώην μάρτυρας, στην καταγγελία της στην ΑΑΔΙΠΑ, ισχυρίζεται πως για το περιστατικό ενημέρωσε το ΤΑΕ Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλαξαν τα δεδομένα οι μάρτυρες κατηγορίας που αποσύρθηκαν στην υπόθεση Ανδρονίκου-«Μάχη» στο Κακουργιοδικείο

Δειτε Επισης

Άλλες δυο συλλήψεις για τα επεισόδια στο στάδιο «Άλφαμέγα»-Στους επτά συνολικά οι συλληφθέντες
Χειροπέδες σε 26χρονο άστεγο στη Λεμεσό-Κτύπησε το κουδούνι οικίας και στη συνέχεια επιχείρησε να το διαρρήξει
Απορρίφθηκαν οι εφέσεις εναντίον της ανάκλησης απαλλοτρίωσης γης, για κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Φωτιά σε όχημα και σε υπόστεγο κτηνοτροφικής μονάδας-Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού
Σύλληψη δυο προσώπων για κατοχή ναρκωτικών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 34χρονο για τα επεισόδια στο Άλφαμεγα
Χειροπέδες σε 38χρονο για κλοπή δυο φορτηγών στη Λάρνακα
Κατήγγειλαν κλοπή περιουσίας από Ησαΐα οι μοναχοί-Τρέχουν οι διαδικασίες για εξεύρεση εμπειρογνώμονα από Συνοδικό
Στην ίδια έδρα ΚΟΠ και Σωματεία, ούτε λόγος για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-Μπαίνουν στο... VAR για αποφάσεις
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 17χρονος-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία