Σε τραγική κατάσταση τα φράγματα-Κάτω από το μισό η πληρότητα

Σε αρκετά χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η πληρότητα των φραγμάτων με την είσοδο του Φθινοπώρου, λόγω της έντονη ανομβρίας που επικράτησε την φετινή χρονιά, προκαλώντας την έντονη ανησυχία τόσο των αρμόδιων φορέων, όσον και των γεωργών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τμήματος Υδάτων, η συνολική πληρότητα στα φράγματα φτάνει μόλις το 37,1% δηλαδή μόλις 92,159 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, αρκετά πιο κάτω σε σύγκριση με την περσινή περίοδο που έφτανε το 54,6%. Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, αυτό του Κούρη με χωρητικότητα 115 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, βρίσκεται μόλις το 29,1%, ενώ αυτό του Ασπρόκρεμμου βρίσκεται στο 37,6%.

Σημειώνεται ότι η καλύτερη χρονιά την τελευταία δεκαετία, σε ό,τι αφορά τις βροχοπτώσεις, ήταν το 2018-2019, καθώς η συνολική εισροή στα φράγματα έφτασε τα 265 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Και αυτό διότι, μόνο τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, η εισροή έφτασε τα 118,1 ε.κ.μ, ενώ η δεύτερη καλύτερη χρονιά, ήταν το 2021-2022, με την εισροή να φτάνει στα 153,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Με αυτά τα δεδομένα, η ανομβρία αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, δεν αναμένεται ιδιαίτερη βροχόπτωση κάτι που σίγουρα θα χειροτερέψει την κατάσταση στα φράγματα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εποχικό δελτίο καιρού της Υπηρεσίας, το γενικό χαρακτηριστικό για τους δύο αυτούς μήνες είναι θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή αλλά και ξηρασία, δηλαδή μέση μέγιστη θερμοκρασία για τον Σεπτέμβριο γύρω στους 33,6 βαθμούς στο εσωτερικό και 24,6 βαθμούς στα ορεινά και για τον Οκτώβριο 28,4 βαθμούς και 19,2 αντίστοιχα.

Το Σεπτέμβριο το αναμενόμενο ύψος της βροχής θα κυμανθεί κυρίως στα νότια και στα ανατολικά κάτω του 50% του κανονικού, ενώ στα βόρεια και στα δυτικά θα κυμανθεί μεταξύ 50% και 75% του κανονικού.

Παράλληλα τον Οκτώβριο, το ύψος της βροχής θα κυμανθεί επίσης κάτω του 50% του κανονικού σε αντίθεση με γειτονικές χώρες, στις οποίες το αναμενόμενο ύψος βροχής αναμένεται να κυμανθεί γενικά μεταξύ 50% και 75% του κανονικού εκτός ορισμένων περιοχών, όπου αναμένεται να κυμανθεί κάτω του 50% του κανονικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Άλλες δυο συλλήψεις για τα επεισόδια στο στάδιο «Άλφαμέγα»-Στους επτά συνολικά οι συλληφθέντες
Χειροπέδες σε 26χρονο άστεγο στη Λεμεσό-Κτύπησε το κουδούνι οικίας και στη συνέχεια επιχείρησε να το διαρρήξει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές
Κατήγγειλαν κλοπή περιουσίας από Ησαΐα οι μοναχοί-Τρέχουν οι διαδικασίες για εξεύρεση εμπειρογνώμονα από Συνοδικό