Αναθεώρησαν για τα ονόματα των καιρικών φαινομένων-Η νέα λίστα της Μετεωρολογικής

Αλλαγές προέκυψαν στην ονοματοδοσία για τα καιρικά φαινόμενα, όπως ενημέρωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την Πελαγία στον Μαρίνο-Έγιναν τα... βαφτίσια των επόμενων ισχυρών καιρικών φαινομένων

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, την 1η Οκτωβρίου 2021, η τριμερής εθνική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στο επίπεδο των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών/Τμημάτων τους, και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organisation – WMO), αλλά και του ευρωπαϊκού φορέα που συντονίζει σε τεχνικά θέματα το δίκτυο των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), εγκαινίασε τη διαδικασία ονοματοδοσίας συστημάτων καιρού που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα και θα επηρεάσουν την Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια, τόσο της ψυχρής όσο και της θερμής περιόδου του έτους.

Σημειώνει ότι «η απόδοση ονόματος σε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο θα συναποφασίζεται από εκπροσώπους των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών/Τμημάτων κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίων (ή και πιο συχνών, όποτε κρίνεται απαραίτητο) συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων θα χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από αριθμητικά μοντέλα καιρού και δεδομένα παρατήρησης, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής και την εξέλιξη της κίνησης των συστημάτων που πρόκειται να επηρεάσουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στόχος αυτής της δράσης, αναφέρει πως «είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, και να θέσει έτσι σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Ταυτόχρονα στόχος είναι να βοηθήσει τις εθνικές υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στο να ενημερώσουν για τη διέλευση έντονων καιρικών φαινομένων που πιθανώς να συνοδεύονται με πολλαπλές επιπτώσεις, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των ανθρώπινων ζωών, αλλά και περιουσιών».

Καταληκτικά σημειώνει «για την περίοδο Οκτωβρίου 2024-Σεπτεμβρίου 2025, ο κατάλογος των ονομάτων που επιλέχθηκαν και θα χρησιμοποιούνται με αλφαβητική σειρά καταρτίστηκε από κοινού μεταξύ των τριών εθνικών μετεωρολογικών υπηρεσιών, αντανακλώντας το γλωσσικό ιδίωμα των τριών χωρών. Τα ονόματα, με χρήση κατά σειρά, για την περίοδο 2024-2025 φαίνονται στον ακόλουθο κοινό κατάλογο και στο ακόλουθο κοινό διάγραμμα. Λόγω αλλαγής κάποιων από τα ονόματα της λίστας του Ισραήλ, παρουσιάζεται η νέα επικαιροποιημένη λίστα. Τα ονόματα που προέρχονται από το Ισραήλ παρουσιάζονται με έντονο μαύρο χρώμα στην ακόλουθη λίστα, ενώ στο διάγραμμα παρουσιάζονται με πορτοκαλί χρώμα:

Alexandros, Bora, Coral, Daphne, Ermis, Frida, Gerasimos, Hemera, Ido, Julia, Kiniras, Lea, Marinos, Nestor, Ofek, Pelagia, Qesem, Roni, Solon, Tria, Uri, Valeria, Yam, Zoe».

13092024_Meteorologia_modx

Δειτε Επισης

Πέραν των δύο εκατομμυρίων το κόστος εργασιών για ολική ασφαλτόστρωση δρόμων Λάρνακας
Εργασίες συντήρησης ερεισμάτων στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Παραλιμνίου
«Πονοκέφαλος» για Δήμο Αμαθούντας οι τεράστιες οφειλές του διαμερίσματος Αγίου Τύχωνα
Για παραπληροφόρηση για τις φοιτητικές εστίες στην Επιτροπή Ελέγχου κάνει λόγο το ΕΤΕΚ
Τις 382 έφτασαν οι φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων
Στο 1,2 ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο-Αναμένεται να πέσει στο μισό ο πληθυσμός σε 20 χρόνια
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Η ΕΕ θα συστήσει αυστηρότερες απαγορεύσεις του καπνίσματος-Θα ισχύουν και σε εξωτερικούς χώρους
Στις 5 Οκτωβρίου η 20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες
Νέα εθνική στρατηγική για τον μητρικό θηλασμό ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο