Αναθεώρησαν για τα ονόματα των καιρικών φαινομένων-Η νέα λίστα της Μετεωρολογικής

Αλλαγές προέκυψαν στην ονοματοδοσία για τα καιρικά φαινόμενα, όπως ενημέρωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την Πελαγία στον Μαρίνο-Έγιναν τα... βαφτίσια των επόμενων ισχυρών καιρικών φαινομένων

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, την 1η Οκτωβρίου 2021, η τριμερής εθνική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στο επίπεδο των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών/Τμημάτων τους, και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organisation – WMO), αλλά και του ευρωπαϊκού φορέα που συντονίζει σε τεχνικά θέματα το δίκτυο των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), εγκαινίασε τη διαδικασία ονοματοδοσίας συστημάτων καιρού που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα και θα επηρεάσουν την Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια, τόσο της ψυχρής όσο και της θερμής περιόδου του έτους.

Σημειώνει ότι «η απόδοση ονόματος σε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο θα συναποφασίζεται από εκπροσώπους των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών/Τμημάτων κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίων (ή και πιο συχνών, όποτε κρίνεται απαραίτητο) συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων θα χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από αριθμητικά μοντέλα καιρού και δεδομένα παρατήρησης, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής και την εξέλιξη της κίνησης των συστημάτων που πρόκειται να επηρεάσουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στόχος αυτής της δράσης, αναφέρει πως «είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, και να θέσει έτσι σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Ταυτόχρονα στόχος είναι να βοηθήσει τις εθνικές υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στο να ενημερώσουν για τη διέλευση έντονων καιρικών φαινομένων που πιθανώς να συνοδεύονται με πολλαπλές επιπτώσεις, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των ανθρώπινων ζωών, αλλά και περιουσιών».

Καταληκτικά σημειώνει «για την περίοδο Οκτωβρίου 2024-Σεπτεμβρίου 2025, ο κατάλογος των ονομάτων που επιλέχθηκαν και θα χρησιμοποιούνται με αλφαβητική σειρά καταρτίστηκε από κοινού μεταξύ των τριών εθνικών μετεωρολογικών υπηρεσιών, αντανακλώντας το γλωσσικό ιδίωμα των τριών χωρών. Τα ονόματα, με χρήση κατά σειρά, για την περίοδο 2024-2025 φαίνονται στον ακόλουθο κοινό κατάλογο και στο ακόλουθο κοινό διάγραμμα. Λόγω αλλαγής κάποιων από τα ονόματα της λίστας του Ισραήλ, παρουσιάζεται η νέα επικαιροποιημένη λίστα. Τα ονόματα που προέρχονται από το Ισραήλ παρουσιάζονται με έντονο μαύρο χρώμα στην ακόλουθη λίστα, ενώ στο διάγραμμα παρουσιάζονται με πορτοκαλί χρώμα:

Alexandros, Bora, Coral, Daphne, Ermis, Frida, Gerasimos, Hemera, Ido, Julia, Kiniras, Lea, Marinos, Nestor, Ofek, Pelagia, Qesem, Roni, Solon, Tria, Uri, Valeria, Yam, Zoe».

13092024_Meteorologia_modx

Δειτε Επισης

Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκαινιάστηκαν τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2024-2025
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
Ν. Χριστοδουλίδης: Σε σύνδεση πολιτισμού με οικονομική ανάπτυξη στοχεύει η Κυβέρνηση
Κρίσιμη συνεδρία για τον κλάδο σκυροδέματος-Αποφασίζουν τα επόμενά τους βήματα
Προσπάθειες μέχρι την υστάτη για αποφυγή της απεργίας των γιατρών-Οι εκκλήσεις της Κυβέρνησης