Δεν μπορούν να βρουν αντικαταστάτη της Στέλλας Κυριακίδου στις Βρυξέλλες

Αναντικατάστατη αποδεικνύεται η απερχόμενη Κύπρια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, αφού η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν φαίνεται να δυσκολεύεται πολύ να βρει κάποιον για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Η Υγεία δεν είναι δημοφιλές αντικείμενο και δεν το διεκδικούν ιδιαίτερα τα κράτη μέλη, επειδή θεωρείται «μικρό» και «αδύναμο» πορτφόλιο. Την προηγούμενη πενταετία, όμως, βρέθηκε να διαχειρίζεται μια παγκόσμια πανδημία και ένα τεράστιο επιπλέον μπάτζετ, με την Κύπρο να βρίσκεται στην καρδιά της ευρωπαϊκής διαχείρισης ενός από τα πιο σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.

Η Στέλλα Κυριακίδου φεύγει από τις Βρυξέλλες με θετικό πρόσημο, αλλά τώρα που αφήσαμε την πανδημία πίσω μας, δυσκολεύονται να την αντικαταστήσουν. Όπως γράφει το Politico, μετά που οι χώρες διαβίβασαν τις επιλογές τους στην Πρόεδρο της Κομισιόν, διαφάνηκε πως η θέση του Επιτρόπου Υγείας μοιάζει με… απομεινάρι, το οποίο θα δοθεί σε μια μικρή χώρα της ΕΕ, που δεν την ενδιαφέρει καθόλου, υπό την εποπτεία ενός Επιτρόπου χωρίς καμία εμπειρία στον τομέα.

Αντιθέτως, όπως επισημαίνει, η Στέλλα Κυριακίδου πέρασε τέσσερις δεκαετίες να εργάζεται ως κλινική ψυχολόγος στο εθνικό της Υπουργείο Υγείας και κατείχε το θέμα. Εν μέρει, αυτό συμβαίνει επειδή οι δύο βασικοί υποψήφιοι δεν είναι πλέον υποψήφιοι, όπως σημείωσε το Politico. Ο ένας ήταν ο Υπουργός Υγείας του Βελγίου, που παρουσιαζόταν ως ο Ευρωπαίος «αρχηγός» σε θέματα Υγείας, όμως τελικά η χώρα του αποφάσισε να προωθήσει άλλη υποψήφια για Επίτροπο. Ο δεύτερος είναι ο πρώην Υπουργός Υγείας της Μάλτας, που διαθέτει και το επιστημονικό υπόβαθρο και την πολιτική εμπειρία, αλλά βρέθηκε μπλεγμένος σε ένα σκάνδαλο με νοσοκομειακές απάτες.

Με αυτά τα δεδομένα, επισημαίνεται ότι ενδεχομένως ο πιο σχετικός άνθρωπος σε θέματα Υγείας στη νέα Επιτροπή να είναι ο… Κώστας Καδής, επειδή διετέλεσε Υπουργός Υγείας της Κύπρου ένα φεγγάρι και είναι περιβαλλοντικός επιστήμονας. Ωστόσο το Politico σημειώνει ότι η Κύπρος αυτή τη φορά θέλει το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου. Κάποιοι λένε πως θα μπορούσε να πάρει το πορτφόλιο η Κροάτισσα υποψήφια, εάν είχε ταυτόχρονα και την Αντιπροεδρία της Επιτροπής, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που την ενδιαφέρει.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα κουτσομπολιά στις Βρυξέλλες, η Στέλλα Κυριακίδου παραμένει, μέχρι στιγμής, αναντικατάστατη.

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Στις «Σειρήνες» της δημόσιας σφαίρας κρίθηκε η παύση Οδυσσέα-Μαρτυρικό υλικό αναρτήσεις, δηλώσεις και απόψεις
Τα 14+1 μέτωπα, τα συμπεράσματα και πώς το Συμβούλιο οδήγησε στην παύση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας