Μετά το σάλο μετακίνησαν τους ανήλικους από τη στέγη-Καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον 17χρονου

Απομακρύνθηκαν τελικά μετά τον σάλο και τις καταγγελίες που προέκυψαν για την συμπεριφορά τους, οι ανήλικοι, που διέμεναν στη Στέγη Άγιος Γεώργιος Λάρνακας και μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κράτος δεν ήταν αρκετό-Ηχούσε συναγερμός για τους ασυνόδευτους ανήλικους αλλά δεν έβρισκαν λύσεις

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, σε συνεργασία με την Αστυνομία προχώρησαν σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση, το βράδυ της Πέμπτης, κατά την οποία παρέλαβαν τους ανήλικους από τη Στέγη.

Στη συνέχεια, τους χώρισαν και τους μετέφεραν σε διαφορετικούς χώρους, στις επαρχίες Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Λάρνακας.

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στον 17χρονο που συνελήφθη για πρόκληση κακόβουλης ζημιάς στην Στέγη, καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον του, σύμφωνα με την Αστυνομία. Παράλληλα, συνεχίζεται η αυτεπάγγελτη έρευνα της Αστυνομίας για την καταγγελία περί απόπειρας βιασμού φροντίστριας, που έγινε από ηλικιωμένους κατοίκους της Στέγης.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας Χάρης Χατζηγιασεμή, ανέφερε ότι «οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αποφάσισαν τη μετακίνηση των ασυνόδευτων ανήλικων που διέμεναν σε συγκεκριμένη Δομή στη Λάρνακα. Οι ανήλικοι ενημερώθηκαν από τους Λειτουργούς της Υπηρεσίας και η μετακίνηση τους άρχισε γύρω στις 8.30 το βράδυ και ολοκληρώθηκε περίπου στις 12 τα μεσάνυκτα».

Πρόσθεσε ότι «επειδή ορισμένοι νεαροί εξέφρασαν αντιδράσεις για τη μετακίνηση τους, η ΑΔΕ Λάρνακας ειδοποιήθηκε από τις Υπηρεσίες και έστειλε μέλη της προληπτικά ούτως ώστε να συνδράμουν στη μετακίνηση των ανήλικων. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι συγκατατέθηκαν τελικά να μετακινηθούν στους χώρους που επιλέγηκαν από τις Υπηρεσίες».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χατζηγιασεμή είπε πως «ένας ανήλικος δεν μετακινήθηκε από τη Στέγη αφού αντιμετωπίζει ενώπιον Δικαστηρίου, κατηγορία για πρόκληση κακόβουλης ζημιάς. Σήμερα ο νεαρός δήλωσε ενώπιον του Δικαστηρίου μη παραδοχή στην κατηγορία και το Σώμα διέταξε όπως παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου οπότε θα αρχίσει ακρόαση της υπόθεσης».

Ανέφερε ακόμα ότι «ο νεαρός μεταφέρθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, όπου κρατείται σε ειδικό χώρο κράτησης ανηλίκων μέχρι τη Δευτέρα».  

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά άσκησης βίας σε βάρος εργαζομένων στη δομή, όπου διαμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι στη Λάρνακα, ο Κλάδος Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών της ΠΑΣΥΔΥ, εκφράζει την έντονη δυσφορία του και επικρίνει το κράτος για τη διαχρονικά μη έγκαιρη υιοθέτηση ολιστικών πολιτικών ουσιαστικής ενίσχυσης και υποστήριξης του προσωπικού και της λειτουργίας των κρατικών δομών φροντίδας και προστασίας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο Κλάδος Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ΠΑΣΥΔΥ έχει κατ’ επανάληψη καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας Αρχής τις διαπιστώσεις του, αναφορικά με τα πολλαπλά προβλήματα των κρατικών δομών, που αφορούν στην υποστελέχωση, ακατάλληλες συνθήκες εργασίας, ελλειμματική οργάνωση λειτουργίας και ανεπαρκείς κτηριακές εγκαταστάσεις, πλην όμως, μέχρι τώρα, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία για απόπειρα βιασμού φροντίστριας από αλλοδαπό σε Στέγη Ηλικιωμένων

Ειδικότερα, αναφέρεται, ο Κλάδος Λειτουργών Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με επιστολή προς την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας στις 9 Ιουλίου 2024, σημείωνε, μεταξύ άλλων, την υποστελέχωση των δομών, τον υπερπληθυσμό των ενοίκων και τα κενά σε ζητήματα ασφάλειας.

«Σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιούμε τα ανήλικα παιδιά. Θέση μας είναι ότι τα ανήλικα παιδιά το ταχύτερο πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο καταλληλότερο χώρο. Ο Κλάδος επαναλαμβάνει ότι όλα τα κρατικά Ιδρύματα θα πρέπει να στελεχώνονται με μόνιμο και επαρκώς επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, αφού αυτό αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για διασφάλιση της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ένοικοι των δομών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφερναν και τους φίλους τους και τρομοκρατούσαν τους τρόφιμους οι ανήλικοι-Εργαζόμενη οδηγήθηκε σε παραίτηση

Ο Κλάδος Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ΠΑΣΥΔΥ τονίζει στην ανακοίνωση ότι οι λειτουργοί στα κρατικά Ιδρύματα προστασίας και φροντίδας ανηλίκων και ενηλίκων εργάζονται καθημερινά υπό δυσχερείς και ψυχοφθόρες συνθήκες, συχνά με κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα. Οι δομές προστασίας χρήζουν άμεσου εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης.

«Ενόψει των πιο πάνω, ο Κλάδος προειδοποιεί ότι αυτή η προβληματική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει. Αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη της Πολιτείας η διασφάλιση των απαιτούμενων προϋποθέσεων, ώστε το προσωπικό των κρατικών δομών να εργάζεται σε ασφαλείς συνθήκες και απρόσκοπτα να εκτελεί τα καθήκοντά του. Σε αντίθετη περίπτωση, το Κλαδικό Συμβούλιο προειδοποιεί ότι, δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης».

Αντιδράσεις κομμάτων για τους ασυνόδευτους ανήλικους

Για το θέμα των ασυνόδευτων ανήλικων, τοποθετούνται τα κόμματα, τα οποία εξαπολούν πυρά στις κρατικές υπηρεσίες για τη διαχείριση του περιστατικού.

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η διαχείριση από το κράτος είναι πρόχειρη και απαράδεκτη, σημειώνοντας πως «τα προβλήματα δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένης πολιτικής για ασυνόδευτους ανήλικους. Σχετικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την παραμονή ασυνόδευτων ανήλικων στη Στέγη Ηλικιωμένων Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λάρνακας κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, ζητώντας με επιστολή της στις 4 Σεπτεμβρίου 2024 να επισκεφθεί επί τόπου τον χώρο. Η Διεύθυνση της Στέγης μάς υπέδειξε ότι έπρεπε ν’ αποταθούμε γραπτώς για να εξασφαλίσουμε άδεια και καθόρισε την επίσκεψη στις 19 Σεπτεμβρίου».

Σημειώνει ότι «μετά και την επίσκεψη του Δημάρχου Λάρνακας τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή, διέρρευσε σήμερα στον Τύπο ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετακινήθηκαν χθες βράδυ σε άλλες περιοχές. Ωστόσο τα ζητήματα που προέκυψαν από τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών είναι ευρύτερα και έχουν να κάνουν με τη συνολικότερη διαχείριση από μέρους του κράτους και της Κυβέρνησης.»  

Επισημαίνει ακόμα πως «οι κρατικές υπηρεσίες ενήργησαν εξαρχής με πρόχειρο και απαράδεκτο τρόπο, αφού μετέφεραν ανήλικους σε χώρους που διαμένουν ενήλικοι. Επιπλέον παρόλες τις παραστάσεις που έγιναν, δεν προέβησαν σε άμεσες κινήσεις για να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Γι’ ακόμα μια φορά, δημιούργησαν προβληματικές συνθήκες και έπειτα έσπευσαν να λύσουν τα προβλήματα που προέκυψαν».

Υποδεικνύει ότι «οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ως κηδεμόνας των ασυνόδευτων ανήλικων έχουν ευθύνη για τους ασυνόδευτους ανήλικους και αυτή η ευθύνη δεν εξαντλείται με την εύρεση καταλυμάτων για τη διαμονή τους, αλλά με τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για την παραμονή τους. Αναλόγως η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει ευθύνη για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής για τους Ασυνόδευτους Ανήλικους που να περιλαμβάνει τη δημιουργία Μητρώου για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων για την προσωπική κατάσταση κάθε ασυνόδευτου παιδιού, το νομικό καθεστώς, την ευαλωτότητα και άλλα στοιχεία της ζωής του, το ποινικό μητρώο, τη διαμονή και την ένταξη των ανηλίκων σ΄ εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα».

Σημειώνουμε, συνεχίζει το ΑΚΕΛ,«επίσης τα τεράστια ζητήματα που έχει θέσει το προσωπικό της Στέγης αναφορικά με την υποστελέχωση, τα κενά στην οργάνωση, τη λειτουργία και τις υποδομές τα οποία υφίστανται εδώ και χρόνια και οι αρμόδιοι δεν έχουν αγγίξει. Το ΑΚΕΛ Λάρνακας θα συζητήσει όλα τα ζητήματα στην προγραμματισμένη επίσκεψη του στη Στέγη προχωρώντας σε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν».

Σε ανακοίνωσή της, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, τονίζει πως «το πρόσφατο περιστατικό στη στέγη ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος» στη Λάρνακα, αποδεικνύει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι το κράτος αδυνατεί να διαχειριστεί το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ένταξή τους στην κοινωνία».

Όπως σημειώνει, «με τις ενέργειές του θέτει σε κίνδυνο άλλες ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, τις οποίες έχει υποχρέωση να προστατεύσει, στην περίπτωση αυτή τους ηλικιωμένους μας. Το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στέγασης είναι δυσανάλογο με το καταστροφικό αποτέλεσμα που δημιουργεί στις κοινότητες και δεν αφορά τους απλούς πολίτες που έχουν δικαίωμα να ζουν σε ασφάλεια. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους οφείλουν να δράσουν άμεσα».

Επισημαίνει ακόμα «επιβάλλεται η άμεση επίλυση όλων των πρακτικών προβλημάτων, διαφορετικά οι πολίτες, ενήλικες και ανήλικοι, θα κινδυνεύουν, και από το σύστημα θα εκκολάπτονται εγκληματίες».

Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ σημειώνει πως, «η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει άσυλο σε μετανάστες, όχι ασυλία στην παραβατικότητα και την παρανομία. Η απαράδεκτη, λλά και επικίνδυνη κατάσταση για τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκεται η Στέγη Ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος Λάρνακας και για τους τρόφιμους της Στέγης, αντιμετωπίστηκε μεν με την μετακίνηση των ασυνόδευτων μεταναστών, όμως παραμένουν ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν όλους».

Υποδεικνύει ότι «πρώτον, απαιτείται εφαρμογή των νόμων μιας ευνομούμενης πολιτείας. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει άσυλο σε μετανάστες, όχι ασυλία στην παραβατικότητα και την παρανομία. Πρέπει όλοι, είτε ανήλικοι, είτε ενήλικοι, είτε Κύπριοι πολίτες, είτε μετανάστες, να είναι ίσοι, αλλά και υπόλογοι έναντι του νόμου».

Δεύτερον, αναφέρει, «επιβάλλεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξεύρουν μια μόνιμη και τελεσίδικη λύση για τη στέγαση των ασυνόδευτων μεταναστών. Ειδάλλως, θα έχουμε επανάληψη φαινομένων, να στεγάζουν τους ασυνόδευτους μετανάστες όπου υπάρχει ευχέρεια και να καταλήγουν σε ακατάλληλους χώρους με τις γνωστές συνέπειες. Μια μόνιμη λύση για τη στέγαση των ασυνόδευτων μεταναστών, θα αποτρέψει και την πρόκληση επικίνδυνων καταστάσεων για εργαζόμενους σε διάφορες δομές».

Δειτε Επισης

Γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ ανάμεσα στους εννέα νεκρούς από τις εκρήξεις στον Λίβανο
Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο-Στο νοσοκομείο με εγκαύματα εργαζόμενοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 17χρονος-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Φιλανθρωπικός σκοπευτικός αγώνας από το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών
Απειλεί το Ισραήλ ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» η Χεζμπολάχ μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις
Στο 1,2 ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο-Αναμένεται να πέσει στο μισό ο πληθυσμός σε 20 χρόνια
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον 1.000 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη των βομβητών τους
Αναστάτωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου-Εξερράγησαν power bank και ηλεκτρονικό τσιγάρο σε αεροπλάνο
Ευχαριστημένος ο Καδής με το κυπριακό χαρτοφυλάκιο-«Δεν πήγε κάτι λάθος, το θεωρώ αναβαθμισμένο»
Έκκληση Υπουργού Υγείας για εποικοδομητικό διάλογο ώστε να αποφευχθεί η απεργία στα νοσοκομεία