To blame game ΕΟΑ-Ένωσης Δήμων για τις επικίνδυνες οικοδομές και η πρόταση Ιωάννου στο τραπέζι

Σε παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών, μετατρέπουν τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, όσο και η Ένωση Δήμων, οι οποίοι όπως απέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών Βουλής, προσπαθούν να θέσουν τα «θέλω» και τα προβλήματα τους, πιο ψηλά από την μεγάλη εικόνα της προοπτικής που υπάρχει για βελτίωση προνοιών της μεταρρύθμισης.

Δεν ήταν τυχαία εξάλλου η τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής, Άριστου Δαμιανού, ο οποίος στο τέλος της συνεδρίας, τόνισε εμφατικά ότι ως Επιτροπή, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, απέφυγαν να ασκήσουν κριτική για τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στη μεταρρύθμιση, υποδεικνύοντας πως ως Βουλή την ψήφισαν πριν από τριάντα μήνες και υπήρχε χρονικό περιθώριο δυόμιση χρόνων για να βρεθούν τα προβλήματα, αλλά και οι λύσεις. Ο κ. Δαμιανού αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχουν ευθύνες σε αρκετά ζητήματα, ωστόσο βρισκόμαστε σε μια τροχιά υλοποίησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου και ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος έστειλε μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους, πως «όπως συνέβη και με το ΓΕΣΥ (που υπήρχαν αντιδράσεις) και τα λύσαμε, έτσι θα τα λύσουμε και με αυτή τη μεταρρύθμιση». Φανερή ήταν μάλιστα και η ενόχληση άλλων βουλευτών, με την στάση που τήρησαν κάποιοι παρευρισκόμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόβλημα με την ανάληψη των επικίνδυνων οικοδομών από τους ΕΟΑ-Προανήγγειλε σύσκεψη ο ΥΠΕΣ

Το επίκεντρο της σύγκρουσης ΕΟΑ-Δήμων

Ένωση Δήμων και Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, έχουν έντονη διαφωνία για το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών, η ευθύνη των οποίων σε είκοσι περίπου μέρες θα μετακινηθεί από τους Δήμους στους ΕΟΑ, με κάποιους από τους Προέδρους των τελευταίων να ζητούν παράταση για δύο με τρία χρόνια, αφού δεν έχουν τους πόρους ώστε να λύσουν το πρόβλημα.

Από την άλλη, η Ένωση Δήμων κατηγορεί τους ΕΟΑ ότι ζητούν να αναλάβουν όλα όσα τους συμφέρουν και αρνούνται να αναλάβουν τις επικίνδυνες οικοδομές, αφού πρόκειται για ζήτημα που ενέχει ευθύνη, την οποία όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, φοβούνται να αναλάβουν οι Προέδροι των ΕΟΑ.

Σημειώνεται ότι η άμεση αντίδραση του ΥΠΕΣ, για σύγκληση σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα, μέσω Πρότασης Νόμου, εκλήφθηκε θετικά από όλες τις πλευρές. Σκέψη του Υπουργείου είναι να εξεταστεί πρόταση Νόμου του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνου Μουσιούττα και μαζί με πρόνοιες του Κυβερνητικού Νομοσχεδίου που προωθείται, να δημιουργηθεί μια πρόταση Νόμου που θα εξεταστεί από την Επιτροπή Εσωτερικών, ώστε να καταλήξει τάχιστα ενώπιον της Ολομέλειας.

Στόχος, είναι να δοθούν όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται στους ΕΟΑ, για να αναλάβουν το ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών, αφού με τη στάση της η Κυβέρνηση έδειξε πως δεν συζητά το ενδεχόμενο να αλλάξει η ημέρα της αλλαγής σκυτάλης, που είναι η 1η Οκτωβρίου, όπως ορίζει ο Νόμος.

Μέσα από την πρόταση, στοχεύουν μεταξύ άλλων να παραχωρηθεί το δικαίωμα της επιβολής προστίμων για ιδιοκτήτες, που οι οικοδομές τους κρίνονται επικίνδυνες και δεν προνοούν για την ασφάλεια του κοινού.

Άνοιξε μέτωπο και για τη συντήρηση δρόμων

Την ίδια ώρα, ένα άλλο θέμα που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής και δεν αφορά τη διαφωνία μεταξύ ΕΟΑ και Ένωσης Δήμων, αλλά της Ένωσης Δήμων με τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης, έχει να κάνει με τα χρήματα που θα λαμβάνουν για συντήρηση δρόμων, αφού πλέον θα αναλάβουν την ευθύνη από το Τμήμα Δημοσίων Έργων που την είχε προηγουμένως.

Η Ένωση Δήμων, υποστηρίζει ότι το ποσό των τριών εκατομμυρίων που θα λαμβάνουν είναι πολύ μικρό, με τον κ. Βύρα να αναφέρει ότι «θα κάνουμε δρόμους λαιμητόμους και δρόμους που θα μένουν ασυντήρητοι», σημειώνοντας ότι «μόνο η Λευκωσία θέλει 1,6 εκατομμύρια για τους κύριους δρόμους».

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι είναι αδύνατο σε μια χρονιά να επιδιορθωθούν όλα τα προβλήματα συντήρησης των δρόμων και αυτό θα πρέπει να γίνεται σταδιακά.

Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Αμμοχώστου, Γιάννης Καρούσος, μιλώντας υπό το καπέλο του τέως υπουργού Μεταφορών, υποστήριξε την Ένωση Δήμων, χαρακτηρίζοντας μικρό το ποσό που θα λαμβάνουν.

Ανησυχία για Αντιδημάρχους

Σημειώνεται ότι ένα νέο θέμα που προκύπτει επίσης, αφορά τους αντιδημάρχους, οι οποίοι σε κάποιους Δήμους, ο ρόλος τους μετατρέπεται σε βιτρίνα, όπως καταγγέλθηκε από βουλευτές.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, Δήμαρχοι δεν δίνουν εγκρίσεις σε αντιδημάρχους για κάποιες δράσεις στις περιοχές τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, στο πλαίσιο δηλώσεων του, θέλοντας να εξηγήσει με απλά λόγια τι συμβαίνει, είπε ότι για παράδειγμα ο αντιδήμαρχος της «Χ» περιοχής θέλει να προχωρήσει σε καθαριότητες στην περιοχή του. Για να το πράξει, πρέπει να ζητήσει από τον Δήμαρχο την έγκρισή του. Εάν του την δώσει, τότε θα μπορεί να εκτελεί τις καθαριότητες, εάν δεν του τη δώσει, δεν μπορεί να πράξει οτιδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον από ΟΗΕ με συμμετοχή του ΠτΔ
Πρόεδρος: Σαφής και πολύτιμη η στήριξη της Κίνας, όπως αποδεικνύεται στο ΣΑ του ΟΗΕ
Τους υποψήφιους νέους Επιτρόπους συναντά την Τετάρτη στο Μπερλεμόν η Φον ντερ Λάιεν
Συνάντηση Στιούαρτ με Προύντζο και Χαρμαντσί για επικαιροποίηση μηχανισμών συνεργασίας
Να μην στείλει η ΕΕ άλλα όπλα στην Ουκρανία, ζητά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου
Συγχαρητήρια Παναγιώτου στον Κώστα Καδή-«Το χαρτοφυλάκιο διευρύνει τις ευκαιρίες συνεργασίας»
Η Μέτσολα έθεσε στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου Επιτρόπων όσο πιο αποτελεσματικά
Επιδοτεί την επιβάρυνση των καταναλωτών για την ηλεκτρική διασύνδεση το κράτος-25 εκατ. ευρώ ανά έτος για πέντε χρόνια
Άνοιγμα σημείου διέλευσης στα Λύμπια θέλουν οι κάτοικοι Λουρουτζίνας
Διαφημίζει την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ο Τατάρ-Συνεχίζουν να φωνάζουν για τις συλλήψεις σφετεριστών