Το κράτος δεν ήταν αρκετό-Ηχούσε συναγερμός για τους ασυνόδευτους ανήλικους αλλά δεν έβρισκαν λύσεις

Μπορεί τα πράματα και θάματα που γίνονταν στην στέγη ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος στη Λάρνακα να έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό τις τελευταίες ώρες, μετά που ανέδειξαν το ζήτημα τα ΜΜΕ, αλλά ήταν γνωστά στους αρμοδίους εδώ και καιρό και το βραδυκίνητο κράτος μας δεν προσέφερε καμία αποτελεσματική λύση, ούτε για τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους της στέγης, ούτε για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που υποφέρουν από την παραβατική δράση.

Είναι κατανοητό πως η μετακίνηση των ανηλίκων στη στέγη έγινε ως προσωρινό μέτρο, μετά την κακόβουλη πυρκαγιά στον χώρο που χρησιμοποιείτο ως δομή φιλοξενίας τους, η οποία άφησε άστεγα αρκετά ασυνόδευτα παιδιά. Όμως δεν έμειναν σε ένα προφανέστατα ακατάλληλο χώρο για δύο τρεις μέρες, αλλά παραμένουν εκεί από τις αρχές Ιουνίου και έστω και εάν υποτίθεται έχουν ξεχωριστό πρόγραμμα, σκορπούν τον τρόμο και, με εξαίρεση τέσσερα πρόσωπα, οι υπόλοιποι ακόμη να μετακινηθούν σε καταλληλότερους χώρους.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ούτε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ούτε η Αστυνομία, ούτε οποιοσδήποτε άλλος κρατικός φορέας, δεν φρόντισε να σταματήσει την δράση τους και να αποκαταστήσει τις συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή και φαίνεται πως τα πράγματα συνεχώς επιδεινώνονταν. Αντιθέτως, οι ανήλικοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έφερναν και τους φίλους τους τα βράδια στη στέγη, για να προσθέτουν στα προβλήματα που οι ίδιοι προκαλούσαν στους ηλικιωμένους και τους φροντιστές.

Η παρατεταμένη παρουσία τους σε έναν προφανέστατα ακατάλληλο χώρο για αυτούς φαίνεται να ήταν ζήτημα καθυστέρησης ή έλλειψης βούλησης και όχι έλλειψης ενημέρωσης για το τι συνέβαινε, καθώς οι αρμόδιοι γίνονταν συνεχώς αποδέκτες παραπόνων και καταγγελιών και μάλιστα τους είχαν ενημερώσει προφορικά και γραπτώς και δύο βουλευτές για τα προβλήματα. Παρά ταύτα, δεν επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες εξεύρεσης άλλων λύσεων και αφέθηκε η κατάσταση να διογκωθεί, με περιστατικά που δεν συνιστούν απλώς παραβατική συμπεριφορά αλλά εμπίπτουν στην ποινική δικαιοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία για απόπειρα βιασμού φροντίστριας από αλλοδαπό σε Στέγη Ηλικιωμένων

Συνεπώς, παρά τους συνεχείς συναγερμούς, το κράτος δεν φρόντισε να βελτιώσει τις συνθήκες ούτε για τους τρόφιμους, ούτε για τους περίοικους. Δεν τις έκανε καλύτερες, όμως, ούτε και για αυτά τα παιδιά, τα οποία αντί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους, φαίνεται ότι κατά την παραμονή τους στην στέγη ηλικιωμένων αυτή χειροτέρεψε και, σύμφωνα με τις αναφορές, με την πάροδο του χρόνου τα προβλήματα εντείνονταν και πολλαπλασιάζονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΕΛΑΜ ήχησε για πρώτη φορά συναγερμό, αμέσως μόλις μεταφέρθηκαν οι ασυνόδευτοι μετανάστες στην στέγη ηλικιωμένων. Σε εκείνο το στάδιο, λόγω των διπλών εκλογών, επέλεξε να κινηθεί παρασκηνιακά, με προφορικές επαφές, επισημαίνοντας τους κινδύνους από τη συμβίωση ευάλωτων ηλικιωμένων με νεαρά πρόσωπα. Παρά ταύτα, οι ανήλικοι παρέμειναν στη στέγη και ανέπτυσσαν δράση που φαίνεται να επηρέαζε ολόκληρο το κέντρο της Λάρνακας. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για χρήση ναρκωτικών, κλοπές, βανδαλισμούς, οχληρία και γενικά την πρόκληση μίας χαώδους κατάστασης, πέραν του κλίματος τρομοκρατίας που δημιουργούσαν για τρόφιμους και εργαζόμενους στον Άγιο Γεώργιο, με τις Αρχές να αδυνατούν να επιβάλουν την τάξη και να προστατέψουν τους πολίτες.

Ακολούθως, στις 30 του Ιούλη, ο βουλευτής Λάρνακας του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, έστειλε και γραπτώς επιστολή στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με κοινοποίηση στον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον Δήμο Λάρνακας, στην οποία ανέφερε πως «είναι γνωστό ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν εμπλακεί σε αρκετές παράνομες ενέργειες, όπως είναι μεταξύ άλλων, η κλοπή και η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η δράση τους επεκτείνεται σε ολόκληρη την Κύπρο». «Μετά από συνομιλία που είχα με άτομα που κατοικούν στην περιοχή, έχουν καταγγείλει σε εμένα αλλά και στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας κλοπές και ζημιές. Επίσης η συμπεριφορά τους είναι ανάρμοστη και απρεπής. Βρίζουν χυδαία το προσωπικό και όχι μόνο και είναι δεδομένο ότι κινδυνεύει η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα τόσο του προσωπικού, όσο και των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα, άτομα της περιοχής, έχουν καταγγείλει ότι έχουν ακούσει αργά το βράδυ φωνές και θρυμμάτισμα γυαλιών», τόνισε ο βουλευτής.

Ο κ. Ιωάννου κάλεσε την Μαριλένα Ευαγγέλου να λάβει σοβαρά υπόψιν της αυτά τα φαινόμενα και διατύπωσε τη θέση πως τα πρόσωπα αυτά να μεταφερθούν μακριά από κατοικημένες περιοχές ή να απελαθούν, λέγοντας πως «αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια της Κύπρου». Έκτοτε, όμως, ούτε εισακούστηκε, ούτε έλαβε κάποια απάντηση από την Υφυπουργό. Από την Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στο ΕΛΑΜ πως είναι γνωστό το πρόβλημα αλλά δεν μπορούν να περιοριστούν οι ανήλικοι, γιατί δεν θεωρούνται κρατούμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφερναν και τους φίλους τους και τρομοκρατούσαν τους τρόφιμους οι ανήλικοι-Εργαζόμενη οδηγήθηκε σε παραίτηση

Αρκετές επισημάνσεις έκανε όλο αυτό το διάστημα και ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, στον οποίο έφταναν καταγγελίες που διαβίβαζε για κλοπές, διαρρήξεις και βανδαλισμούς στην περιοχή. Μάλιστα, στις 2 Σεπτεμβρίου, προειδοποίησε τους αρμόδιους ότι ανησυχεί πως μπορεί να συμβεί μεγάλο κακό στη στέγη ηλικιωμένων, με βάση τις πληροφορίες που έφταναν κοντά του. Κατά καιρούς λάμβανε διαβεβαιώσεις πως το ζήτημα οδεύει προς επίλυση, ενώ τον προσκάλεσαν σε συνάντηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά το πρόβλημα συνεχιζόταν με κορύφωση την πρόσφατη καταγγελία για άσεμνη επίθεση σε εργαζόμενη της στέγης.

Στην επιστολή του ανέφερε ότι «έγιναν επεισόδια και βανδαλισμοί και το κλίμα που επικρατεί στον χώρο είναι η ανασφάλεια των ηλικιωμένων και των εργαζομένων στην στέγη και με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να σας επισημάνω την έντονη ανησυχία μου να μην έχουμε στο τέλος και τραγικό αποτέλεσμα και να θρηνήσουμε θύματα». «Θεωρώ αδιανόητο σε έναν χώρο που χρησιμοποιείται ως στέγη ηλικιωμένων να διαμένουν άλλα άτομα, τα οποία, κάποια από αυτά, έχουν βεβαρημένο ιστορικό. Παρακαλώ όπως άμεσα λειτουργήσετε για τη μετακίνηση αυτών για να επαναφερθεί η ομαλότητα στον χώρο και η ασφάλεια και με ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας», τόνισε.

Στο μεταξύ, πύκνωναν και τα παράπονα που δεχόταν ο Δήμος Λάρνακας. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δήμαρχος, Ανδρέας Βύρας, ενώ στην αρχή τα παράπονα ήταν λίγα, στη συνέχεια αυτά εντάθηκαν και το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάστηκαν. Τις τελευταίες 15 μέρες οι κάτοικοι της περιοχής απευθύνθηκαν στον Δήμο και με επιστολή, η οποία φαίνεται να θορύβησε ιδιαίτερα τους τοπικούς άρχοντες. Ως εκ τούτου, ο Δήμος επικοινώνησε με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αναζητώντας λύσεις, που σε μεγάλο βαθμό ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέραν των 1300 ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο-«Η μετακίνηση ανήλικων στη στέγη έγινε χωρίς την συνεργασία του Δήμου»

Κάπως έτσι, ακόμη αναμένουμε την μετακίνηση των περισσότερων ανηλίκων, σε πιο κατάλληλες για αυτούς δομές. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας λέει ότι έχει σχετικό προγραμματισμό και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με την Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, «λήφθηκαν κάποια μέτρα προς αντιμετώπιση ορισμένων συμπεριφορών που εξελίχθηκαν κλιμακωτά, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση προσωπικού, η περαιτέρω συνεργασία με την Αστυνομία και η τοποθέτηση ιδιωτικής φρούρησης. Όσον αφορά ζητήματα παραβατικότητας γίνονται μεν κάποιες ενέργειες αλλά αυτά τα προβλήματα δεν εξαλείφονται αμέσως, αφού χρειάζεται κάποιος χρόνος», είπε.

Τα μέτρα που λήφθηκαν εκ του αποτελέσματος δεν ήταν αρκετά. Δεν ήταν αρκετά για τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους της στέγης, δεν ήταν αρκετά για τους κάτοικους της περιοχής, δεν ήταν αρκετά για τους ίδιους τους ανήλικους, που έπρεπε να καθοδηγηθούν σωστά και όχι να επιτραπεί να οδηγηθούν στην εγκληματικότητα. Το κράτος δεν ήταν αρκετό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτεπάγγελτη έρευνα της Αστυνομίας για τις καταγγελίες στη στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα-Χειροπέδες σε 17χρονο

Δειτε Επισης

Αλλαγές στη συνεργασία EUROPOL με ιδιώτες και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Έργα κατά τις προσεχείς ημέρες, τα οποία θα επηρεάσουν την τροχαία κίνηση
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
«Αντισημιτική απόφαση από ένα μεροληπτικό όργανο»-Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στο ένταλμα σύλληψης