Ανατίναξαν τα μέτρα της Αστυνομίας οι εμπρησμοί και οι βομβιστικές επιθέσεις-Έσπασαν ρεκόρ, 120 σε ένα εξάμηνο

Ήταν 22 Ιανουαρίου 2024, όταν ανακοινώθηκαν μία σειρά από επιπρόσθετα μέτρα, ώστε να ελεγχθεί το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στα φόρτε του, αφού κατά τον ουσιώδη χρόνο, η μία βομβιστική επίθεση διαδεχόταν την άλλη, με την Αστυνομία να δείχνει αδυναμία τόσο στην πρόληψη όσο και στην εξιχνίαση.

Ανάμεσα σε άλλα, η Αστυνομία αποφάσισε την ενίσχυση της πρώτης γραμμής με μέλη της Δύναμης, την εντατικοποίηση περιπολιών και την ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών. Ωστόσο, εννέα μήνες μετά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, αφού οι αρμόδιοι ζητούσαν πίστωση χρόνου ώστε να αποδώσουν τα μέτρα, προκύπτει πως το οργανωμένο έγκλημα συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι. Και αυτό διότι, με βάση τα στοιχεία, όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι βομβιστικές και οι εμπρηστικές επιθέσεις, αλλά ακριβώς το αντίθετο, γεγονός που καταδεικνύει πως χρειάζονται μέτρα για να βελτιωθούν τα… μέτρα που έλαβε η Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρεκόρ πενταετίας για εμπρησμούς, ρεκόρ δεκαετίας για βόμβες-Ξεπέρασαν τις 100 οι υποθέσεις το πρώτο εξάμηνο

Όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Αστυνομία, το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι υποθέσεις εμπρησμών και εκρήξεων βομβών, ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Συμπέρασμα το οποίο εξάγεται από το γεγονός ότι μέσα σε έξι μόνο μήνες, καταγράφηκαν 101 υποθέσεις εμπρησμών και άλλες 19 υποθέσεις που αφορούσαν εκρήξεις βομβών.

Από τις εμπρηστικές επιθέσεις, εξιχνιάστηκαν μόλις οι 44, ενώ για τις βομβιστικές... μία, με τα ποσοστά να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Μάλιστα, το φετινό πρώτο εξάμηνο, ήταν κατά πολύ χειρότερο, απ’ όλα τα προηγούμενα έτη, πλην του 2017, που κρατά το ρεκόρ της τελευταίας επταετίας με 110 εμπρησμούς και 21 βομβιστικές επιθέσεις.

Παρόλα αυτά, όλα τα προηγούμενα χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 2018 μέχρι το 2023, χωρίς τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, τέτοιας φύσεως υποθέσεις ήταν κατά περίπου 20% λιγότερες, αφού κατά μέσω όρο, ανά εξάμηνο, καταγράφονταν περίπου 90 περιστατικά. Ενδεικτικά, θα πρέπει να αναφερθεί πως το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εμπρησμοί και οι βόμβες ανήλθαν στις 95, ενώ τον αντίστοιχο χρόνο του 2022, ανήλθαν στις 91.

Μάλιστα, σε απλούς αριθμούς, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2024, οι 120 υποθέσεις που καταγράφηκαν, φανερώνουν και το μέγεθος του δυσεπίλυτου προβλήματος, αφού μία υπόθεση σημειωνόταν κάθε 36 ώρες, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που τέτοιες υποθέσεις σημειώνονταν περίπου κάθε 44 ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...

Ληστείες και κλοπές σε έξαρση

Σε χειρότερο επίπεδο από τα περισσότερα χρόνια της επταετίας, βρίσκονται οι υποθέσεις ληστειών και κλοπών, οι οποίες βρίσκονται στη χειρότερη μορφή τους με τους αριθμούς να έχουν εκτοξευτεί.

Σε ό,τι αφορά στις ληστείες, το πρώτο εξάμηνο του 2024, είναι το δεύτερο χειρότερο των τελευταίων ετών (59 υποθέσεις), πίσω από το 2022, όταν είχαν καταγραφεί συνολικά 70. Τα προηγούμενα χρόνια, για την ίδια περίοδο και επίσης χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, οι υποθέσεις ήταν ελαφρώς λιγότερες και κυμάνθηκαν από 45 μέχρι 56.

Από την άλλη, οι υποθέσεις κλοπών ήταν εξίσου αρκετές, καθότι έφθασαν στις 308, περισσότερες από όλα τα προηγούμενα έτη, πλην του 2017 και του 2018, που είχαν φθάσει στις 322 και 336 αντίστοιχα.

Σε απλούς αριθμούς, οι 308 υποθέσεις δείχνουν ότι τέτοια αδικήματα σημειώνονται κάθε 14 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι σημειώνονται τρεις υποθέσεις κάθε δύο μέρες. Τα υπόλοιπα έτη, κυμάνθηκαν σε χαμηλότερα ποσοστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις για αδυναμία στους εμπρησμούς η Αστυνομία-«Δύσκολη η εξιχνίαση»

Σταθερές οι υποθέσεις βιασμών και ναρκωτικών

Σε σχέση με τις υποθέσεις βιασμών, οι αριθμοί είναι παρόμοιοι με την περσινή χρονιά και παράλληλα χαμηλότεροι από τη διετία 2021-2022, αλλά και υψηλότεροι από την τετραετία 2017-2020.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η Αστυνομία, τόσο φέτος, όσο και πέρυσι, οι υποθέσεις ήταν 17 ανά έτος, με τις περισσότερες να καταγράφονται στη Λευκωσία.

Είχαν προηγηθεί δύο χρονιές, το 2022 και το 2021, όπου παρουσιαζόταν μια έξαρση τέτοιας φύσεως περιστατικών, τα οποία ήταν 29 και 26 αντίστοιχα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπέρασαν ποτέ τα 15 στο πρώτο εξάμηνο του εκάστοτε έτους.

Σε ότι αφορά στις υποθέσεις ναρκωτικών, κυμαίνονται λίγο πάνω από τις 500, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με εξαίρεση το 2017, 2020 και 2021, όταν ήταν λίγο χαμηλότερες, ωστόσο πλησίαζαν επίσης τις 500. Μοναδική εξαίρεση στα τελευταία επτά έτη, το 2018, με 591 υποθέσεις.

Σε παρόμοιους αριθμούς με προηγούμενα έτη κυμάνθηκαν εξάλλου οι υποθέσεις δολοφονιών και αποπειρών δολοφονιών για το πρώτο εξάμηνο. Συνολικά πέντε δολοφονίες και τέσσερις απόπειρες φόνου διαπράχθηκαν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»

Πρωτιά για τα άλλα σοβαρά εγκλήματα

Το τελευταίο στοιχείο, που είναι εξίσου σημαντικό στους αριθμούς που δημοσιεύει η Αστυνομία, αφορά την κατηγορία «άλλα σοβαρά εγκλήματα», για τα οποία δεν υπάρχει ξεκάθαρη ερμηνεία ως προς το ποια είναι αυτά.

Αυτό που όμως είναι πλήρως ξεκάθαρο, είναι το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός υποθέσεων, είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών, καθότι έχει ξεπεράσει όλες τις προηγούμενες χρονιές ή καλύτερα, έχει διαλύσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώθηκαν 1390 τέτοιας φύσεως υποθέσεις, την ίδια ώρα που το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 1094, πέρυσι. Τα προηγούμενα χρόνια τα «άλλα σοβαρά εγκλήματα» ήταν κάτω από χίλια, ωστόσο φαίνεται να καταγράφεται μια κλιμακωτή αύξηση χρόνο με τον χρόνο.

Με βάση τα στοιχεία, η Αστυνομία ενδεχομένως να πρέπει να προβληματιστεί, τόσο για το κατά πόσον απέδωσαν οι όχι τα μέτρα που έλαβε για το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και τι μπορεί να αλλάξει, για να ανατρέψει το σκηνικό, τουλάχιστον για το δεύτερο μισό του έτους, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Δειτε Επισης

Γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ ανάμεσα στους εννέα νεκρούς από τις εκρήξεις στον Λίβανο
Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο-Στο νοσοκομείο με εγκαύματα εργαζόμενοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 17χρονος-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Φιλανθρωπικός σκοπευτικός αγώνας από το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών
Απειλεί το Ισραήλ ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» η Χεζμπολάχ μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις
Στο 1,2 ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο-Αναμένεται να πέσει στο μισό ο πληθυσμός σε 20 χρόνια
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον 1.000 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη των βομβητών τους
Αναστάτωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου-Εξερράγησαν power bank και ηλεκτρονικό τσιγάρο σε αεροπλάνο
Ευχαριστημένος ο Καδής με το κυπριακό χαρτοφυλάκιο-«Δεν πήγε κάτι λάθος, το θεωρώ αναβαθμισμένο»
Έκκληση Υπουργού Υγείας για εποικοδομητικό διάλογο ώστε να αποφευχθεί η απεργία στα νοσοκομεία