Για ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Γεωργίας συζήτησαν ΠτΒ και νέος πρέσβης

Η στενή φιλία και οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας επαναβεβαιώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικής συνάντησης της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου με τον νέο Πρέσβη της Γεωργίας στην Κύπρο, Konstantine Kvachakidze.

Παράλληλα εκφράστηκε η βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, κυρίως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε τη Γεωργία για τη σταθερή της στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Επανέλαβε τη δέσμευση της κυπριακής πλευράς για επανεκκίνηση των ουσιαστικών συνομιλιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ελπίδα για πρόοδο και τόνισε ότι η τουρκική απαίτηση για λύση «δύο κρατών» δεν είναι αποδεκτή, καθώς ισοδυναμεί με νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής.

Καταδίκασε επίσης τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες για δημιουργία θετικού κλίματος.

Ο Πρέσβης της Γεωργίας επαναβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αναφέροντας πως η Γεωργία κατανοεί απόλυτα την κατάσταση λόγω της δικής της εμπειρίας από ξένη κατοχή. Ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας, επισημαίνοντας τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που η χώρα έχει επιτύχει προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Δημητρίου διαβεβαίωσε τον κ. Kvachakidze για την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου προς την ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω προώθησης της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Τέλος, συμφωνήθηκε η συνέχιση της στενής συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Γεωργίας για την ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών ανταλλαγών, μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία τον προσεχή Οκτώβριο.

Δειτε Επισης

Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον από ΟΗΕ με συμμετοχή του ΠτΔ
Πρόεδρος: Σαφής και πολύτιμη η στήριξη της Κίνας, όπως αποδεικνύεται στο ΣΑ του ΟΗΕ
Τους υποψήφιους νέους Επιτρόπους συναντά την Τετάρτη στο Μπερλεμόν η Φον ντερ Λάιεν
Συνάντηση Στιούαρτ με Προύντζο και Χαρμαντσί για επικαιροποίηση μηχανισμών συνεργασίας
Να μην στείλει η ΕΕ άλλα όπλα στην Ουκρανία, ζητά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου
Συγχαρητήρια Παναγιώτου στον Κώστα Καδή-«Το χαρτοφυλάκιο διευρύνει τις ευκαιρίες συνεργασίας»
Η Μέτσολα έθεσε στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου Επιτρόπων όσο πιο αποτελεσματικά
Επιδοτεί την επιβάρυνση των καταναλωτών για την ηλεκτρική διασύνδεση το κράτος-25 εκατ. ευρώ ανά έτος για πέντε χρόνια
Άνοιγμα σημείου διέλευσης στα Λύμπια θέλουν οι κάτοικοι Λουρουτζίνας
Διαφημίζει την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ο Τατάρ-Συνεχίζουν να φωνάζουν για τις συλλήψεις σφετεριστών