Αποκλεισμό εργολάβων που καθυστερούν την εκτέλεση δημοσίων έργων συζήτησε η Επ. Ελέγχου
19:30 - 12 Σεπτεμβρίου 2024
Με αφορμή το φαινόμενο μεγάλων καθυστερήσεων σε έργα κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ), η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε την Πέμπτη την ανάγκη να αποκλείονται από τη διαδικασία δημοσίων συμβάσεων εργολάβοι που κατ΄ επανάληψη έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση συμβολαίων που έχουν αναλάβει.
Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα για να συζητήσει την πορεία ανέγερσης της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του ΠΚ. Όπως ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, το έργο έπρεπε να είχε παραδοθεί μέχρι το 2023, πήρε παράταση και τώρα η πρόβλεψη του εργολάβου είναι ότι θα παραδοθεί τον Μάρτιο του 2025, με την Ελεγκτική Υπηρεσία, όμως, να εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.
Ανέφερε ότι ήταν ελλιπείς οι εκθέσεις προόδου που παρουσιάστηκαν από τον εργολάβο του έργου, ενώ μεταξύ των διαπιστώσεων της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ότι παρατηρήθηκαν και προβλήματα ποιότητας στο έργο. Μάλιστα, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για «ανύπαρκτη πρόοδο εργασιών» και «πολύ χαμηλό ρυθμό παραγωγής από τον εργολάβο», λέγοντας ότι το τελευταίο πιστοποιητικό πληρωμής εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2024. Σημείωσε, ακόμα, ότι τον Απρίλιο είχε ολοκληρωθεί το 78% του έργου, σε χρονικό διάστημα που καλύπτει το 145% του προβλεπόμενου.
Ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για σειρά από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από πλευράς του εργολάβου, καθώς και για προβληματική επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Επέρριψε, όμως, ευθύνες και στο ΠΚ, θέτοντας το ερώτημα «όταν το ΠΚ δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα, πως θα πιέσει τον εργολάβο και να τον θέσει ενώπιον των ευθυνών του;» ενώ είπε ότι η στάση του ΠΚ είναι πολύ σημαντική για να αποδεικνύεται ενώπιον δικαστηρίου, ότι ο χρόνος που περνά είναι ουσιώδης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η προβλεπόμενη ποινική ρήτρα σε περίπτωση καθυστερήσεων είναι 5.000 ανά ημέρα, δηλαδή 150.000 τον μήνα.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΠΚ, Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι από τον Δεκέμβριο το ΠΚ επιβάλλει ρήτρες στον εργολάβο λόγω των καθυστερήσεων.
Ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΠΚ, Βάσος Ολύμπιος, απαντώντας στις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή για αξιώσεις του εργολάβου έναντι του Πανεπιστημίου, ανέφερε ότι έχουν ελεγχθεί ήδη 11 αιτήματα εργολάβου, αλλά δεν του έχει δοθεί κανένα από τα ποσά που απαίτησε. Σημείωσε, δε, ότι η καθυστέρηση του έργου δεν κοστίζει σε χρήμα, αλλά σε χρόνο. Πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να προχωρήσει η ολοκλήρωση του έργου, αναφέροντας ότι δεν είναι εύκολο να τερματίζονται συμβάσεις, λόγω των συνεπειών που έχουν (χρονοτριβή, αλλά και νομικές διαδικασίες).
Στο πλαίσιο αυτό, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δημοσίων συμβάσεων του Υπουργείου Οικονομικών, Φίλιππος Κατράνης, συμφώνησε ότι είναι μεγάλο βάρος ο τερματισμός συμβολαίων, σημείωσε όμως ότι αν δεν συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, οι εργολάβοι που «σκόπιμα υποβάλλουν χαμηλές προσφορές», καταφέρνουν να αναλαμβάνουν δημόσια έργα, στα οποία, κατά την έκφρασή του, συνεχίζουν να προκαλούν καθυστερήσεις. Ο κ. Κατράνης, απαντώντας σε παρέμβαση της Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ρίτας Σούπερμαν, σημείωσε ότι με την προσέγγιση αυτή στα δημόσια έργα, «εκπαιδεύονται» οι μελετητές και εργολάβοι να ακολουθούν τέτοιες πρακτικές.
Ο κ. Κατράνης σημείωσε ότι, αν δεν αποκλειστούν από τη διαδικασία των προσφορών όσοι έχουν υποστεί ποινικές ρήτρες για έργα που έχουν αναλάβει, συμβαίνει να αναλαμβάνουν και άλλα έργα.
Αιχμές άφησε ο Γενικός Ελεγκτής και για την παραλαβή μέρους των έργων, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Πολυτεχνικής Σχολής, λέγοντας ότι με την πρακτική αυτή μειώνονται οι ποινικές ρήτρες του εργολάβου, κάτι που αντέκρουσε ο Πρύτανης, αναφέροντας ότι η παραλαβή εγκρίθηκε από την ΚΕΑ, για να μπορέσει να ξεκινήσει το εξάμηνο και ότι ο χώρος έχει ελεγχθεί από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Πάντως, ο κ. Χριστοφίδης διαβεβαίωσε ότι η Πολυτεχνική Σχολή θα έχει παραδοθεί πλήρως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και σύντομα θα γίνουν και τα εγκαίνιά της, ενώ ο κ. Ολύμπιος ανέφερε ότι και τα τρία έργα που είναι σε εξέλιξη, καθώς και το φωτοβολταϊκό πάρκο του ΠΚ, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ. Σημείωσε, δε, ότι είναι σημαντικό να επιμείνει το ΠΚ στη διαδικασία των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, παρά την εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή να την εγκαταλείψει, καθώς έχουν συγκεκριμένη πολιτιστική αξία κάποια κτίρια για το Πανεπιστήμιο.
Δηλώσεις Βουλευτών
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι πρέπει «το Πανεπιστήμιο Κύπρου να φέρει αποκλειστικά την ευθύνη να παρακολουθεί τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση, έτσι ώστε να μην αυξάνονται οι οικονομικές απαιτήσεις του ανάδοχου». Συμπλήρωσε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν επιπτώσεις και στην απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου, προς όφελος των φοιτητών.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα με το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο καθυστερήσεων σε δημόσιες συμβάσεις, λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι δίνουν χαμηλές προσφορές και στη συνέχεια εκμεταλλεύονται το σύστημα, για να έρχονται να απαιτούν περισσότερα και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου αυτή είναι μία συστηματική συμπεριφορά». Εξέφρασε τη συμφωνία της με το πλαίσιο που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε ότι «πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση και η κατάχρηση και διασπάθηση του δημοσίου χρήματος».
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι, αν δεν προχωρήσει σύντομα το έργο της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, θα πρέπει «να τολμήσουν να αποπεμφθεί εργολάβος γιατί παρουσιάζεται το φαινόμενο ένας εργολάβος που είχε καθυστερήσει σε άλλο έργο, να παίρνει άλλο έργο του ιδίου οργανισμού αλλά επειδή δεν τον είχε αποπέμψει από το προηγούμενο έργο και δεν είχε επιβάλει πέναλτι, δεν μπορεί να το κάνει και με το νέο έργο, με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Πηγή: ΚΥΠΕ