Παραμένει κολλημένος στα δύο κράτη ο Τατάρ-Καλεί την Αγγλία να επανεξετάσει την πολιτική της

Το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτρια δύναμη θα πρέπει να είναι πιο ευαίσθητο στο ζήτημα των «περιορισμών» που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι «με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και μετά από τόσο καιρό, η Αγγλία καλείται να επανεξετάσει την πολιτική της». 

Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού» μετά το τέλος της επίσκεψης του στο Λονδίνο, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου και σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε σχέση με το Κυπριακό. Δήλωσε ότι θα μεταφέρει στον κ. Γκουτέρες την άποψη ότι «δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές». 

Στη συνέχεια, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι με την υποστήριξη της Τουρκίας μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι εκεί εξήγησε ότι «πρέπει να αρθεί ο άδικος αποκλεισμός και το εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων».

«Ως εγγυήτρια δύναμη, η Αγγλία πρέπει να είναι πιο ευαίσθητη στην άρση του άδικου εμπάργκο, της απομόνωσης και ορισμένων περιορισμών που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό λαό και να ακούσει τη φωνή των Τουρκοκυπρίων. Πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της μετά από τόσο καιρό, με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και προϋποθέσεις», υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης. 

Ακόμη ανέφερε ότι δεν περιμένει άμεση αλλαγή στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για το Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι «η θεσμική δομή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αρκετά συντηρητική και οι σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι γνωστές σε όλους». 

Στα πλαίσια της συνέντευξης του στο τουρκικό πρακτορείο, ο κ. Τατάρ καταδίκασε την υποστήριξη που παρέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ακόμη, υπενθυμίζοντας σχετική τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ισχυρίστηκε ότι η χρήση των βρετανικών βάσεων για παροχή υποστήριξης στο Ισραήλ «θα μπορούσε να θέτει την Κύπρο στο στόχαστρο». «Πιστεύω ότι η χρήση της Κύπρου και των κυρίαρχων βάσεων για να εμπλακούν σε αυτές τις σφαγές στη Μέση Ανατολή δεν είναι πολύ ωφέλιμη για την Κύπρο», ανέφερε ο κ. Τατάρ. 

Τέλος, καταδίκασε και τη δολοφονία της τουρκικής καταγωγής ακτιβίστριας Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί στην Παλαιστίνη. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χρήσιμες οι συναντήσεις τους με Φιντάν ανέφεραν οι Ερχιουρμάν και Οζερσάι
Είδε Ντι Κάρλο ο Μενελάου-Δεν ανακοίνωσαν ακόμη ημερομηνία για ταξίδι αξιωματούχου στην Κύπρο τα ΗΕ
Διαχωρίζει τη θέση του ο Ακιντζί-«Η λύση του Κυπριακού είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο ομοσπονδιακής δομής»
Αντάλλαξαν απόψεις για κατάσταση στη Συρία και σταθεροποιητική σημασία της Κύπρου ΠτΔ και Χέρτσογκ
Κατάσταση στη Συρία και διμερείς σχέσεις στη συνάντηση ΠτΔ και αναπληρωτή Πρωθυπουργό των ΗΑΕ
Με επιχείρημα τα δύο κράτη υπερασπίστηκε την «γαλάζια πατρίδα» ο Γιασάρ Γκιουλέρ
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανεξίτηλο το αποτύπωμα του Κώστα Σημίτη
Μετωπική σύγκρουση κομμάτων για την επίσκεψη Χέρτσογκ-Αναφορές περί ταύτισης με ισλαμικές χώρες
Αναμένει την έκθεση για Προμηθέα η ΕΤΥΦΑ-Στα τελικά στάδια κατακύρωσης προσφοράς για Βασιλικό
Ανάβει το πράσινο φως στην Chevron για το «Αφροδίτη» η ΚΔ-«Προς την ορθή κατεύθυνση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής»