Κακοτεχνίες και κακοδιαχείριση για τον Πεζόδρομο Κισσόνεργας υποδεικνύει η Ελεγκτική

Η Ελεγκτική Υπηρεσία Κύπρου εξέδωσε ειδική έκθεση σχετικά με την κατασκευή του παραλιακού πεζόδρομου στην Κισσόνεργα, αποκαλύπτοντας προβλήματα στη διαχείριση και την εκτέλεση του έργου από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας (ΚΣΚ). Ο έλεγχος διενεργήθηκε μετά από καταγγελία που αφορούσε τη μονομερή διακοπή της συμφωνίας μεταξύ του ΚΣΚ και των Συμβούλων Μελετητών (ΣΜ) και επικεντρώνεται σε κακοτεχνίες, καθυστερήσεις και προβλήματα στις συμβάσεις.

Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 854.300 ευρώ και η συμφωνία με τους ΣΜ υπογράφηκε το 2004. Ωστόσο, λόγω ελλείψεων στη διαχείριση και καθυστερήσεων, η το έργο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, ενώ η συμφωνία διακόπηκε το 2019.

Μετά τη διακοπή της συμφωνίας, η Πολιτικός Μηχανικός του ΚΣΚ ανέλαβε ως νέος μελετητής και προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατασκευή ενός τμήματος του πεζόδρομου. Παρά τη μη υποβολή προσφορών στον αρχικό διαγωνισμό, ο δεύτερος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και το έργο ανατέθηκε στον χαμηλότερο προσφοροδότη έναντι 221.597 ευρώ. Ωστόσο,  σύμφωνα με την έκθεση, κακοτεχνίες, υποδεέστερα υλικά και σημαντικές αποκλίσεις από τις προδιαγραφές έπληξαν την ποιότητα του έργου.

Συνολικά, η έκθεση υποδεικνύει ότι υπήρξαν σημαντικές διοικητικές και τεχνικές παραλείψεις, έλλειψη συντονισμού και παραβιάσεις διαδικασιών που οδήγησαν σε σοβαρά προβλήματα κατά την εκτέλεση του έργου.

Όσον αφορά τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2004 και διακόπηκε, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι η μη υλοποίηση του έργου οφείλεται σε μια σειρά προβλημάτων. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας (ΚΣΚ) υπέγραψε συμφωνία με Συμβούλους Μηχανικούς (ΣΜ) χωρίς ξεκάθαρους όρους εντολής, ενώ το ΚΣΚ αγνοούσε τις κατασκευαστικές ανάγκες και το απαιτούμενο κόστος. Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του ΚΣΚ, των ΣΜ και των αρμόδιων αρχών, καθώς και οι καθυστερημένες αποφάσεις, συνέβαλαν στην αποτυχία του έργου. Επιπλέον, έγιναν ανεξέλεγκτες αλλαγές στον σχεδιασμό που υπερέβαιναν τον προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση του ΚΣΚ.

Υπήρξε επίσης παράβαση των όρων της σύμβασης από το ΚΣΚ, σε ότι αφορά στην πληρωμή των ΣΜ και αλλαγή του αντικειμένου της σύμβασης χωρίς να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Το ΚΣΚ ανέστειλε αρχικά τη συμφωνία με τους ΣΜ, αλλά αργότερα αποδέχθηκε τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ενώ τελικά ακύρωσε μονομερώς τη συμφωνία. Αυτή η ακύρωση έγινε χωρίς πρόβλεψη στη σύμβαση, εκθέτοντας το ΚΣΚ σε πιθανές νομικές επιπτώσεις.

Στη συνέχεια το ΚΣΚ προχώρησε σε ορισμό της Πολιτικού Μηχανικού του ως τον Μελετητή του επανασχεδιασθέντος πεζόδρομου, χωρίς να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες από το ΕΤΕΚ διαδικασίες.

 Αναφέρεται ακόμα ότι έγινε από το ΚΣΚ κατακύρωση προσφοράς και ανάθεση του διαγωνισμού για την κατασκευή του πεζόδρομου στον Εργολάβο, παρά τις καθ’ ισχυρισμό προφορικές υποδείξεις από την Επιτροπή Παρακολούθησης να μην προχωρήσει η ανάθεση.

 Η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου (ΕΔΠ) προέβηκε σε εκ των υστέρων και με μεγάλη καθυστέρηση επίσημη ενημέρωση προς το ΚΣΚ ώστε να μην προχωρήσει στην ανάθεση του Έργου στον Εργολάβο, αποστέλλοντας γραπτή επιστολή μετά την παραλαβή του Έργου από το ΚΣΚ.

Αναφέρεται ακόμα ότι κατά την κατασκευή του πεζόδρομου δόθηκαν οδηγίες για μεγάλες αλλαγές στο Έργο οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την ποιότητα του Έργου. Παρατηρήθηκαν επίσης διαφωνίες μεταξύ της Πολιτικού Μηχανικού, του Προέδρου του ΚΣΚ και του Εργολάβου ως προς τις απαιτούμενες αλλαγές, την τεχνοτροπία κατασκευής και το τελικό αποτέλεσμα.

Με βάση την Έκθεση, το ΚΣΚ προχώρησε σε πληρωμές προς τον Εργολάβο παρά τις θεμελιώδεις αλλαγές στο Έργο, τις παραλείψεις και τις σοβαρές κακοτεχνίες που προκλήθηκαν από τη χρήση υποδεέστερων ποιοτικά υλικών και σε μικρότερη ποσότητα από την προβλεπόμενη.

Επίσης το ΚΣΚ προχώρησε στην παραλαβή του Έργου παρά τις εκ των προτέρων διαπιστωθείσες από την Πολιτικό Μηχανικό και τον Πρόεδρο του ΚΣΚ προφανείς κακοτεχνίες, αποκλίσεις από τα κατασκευαστικά σχέδια και την άρνηση του Εργολάβου να προσκομίσει τα εργαστηριακά αποτελέσματα για την αντοχή και την ποιότητα του σκυροδέματος.

Η ΕΔΠ προχώρησε στην αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου προς το ΚΣΚ για την πληρωμή του Εργολάβου, χωρίς τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων στο Έργο.

Όπως αναφέρεται, τα πορίσματα αμφότερων, του Νομικού Σύμβουλου και του Εμπειρογνώμονα Πολιτικού Μηχανικού, αποδίδουν ευθύνες στην Πολιτικό Μηχανικό του Κοινοτικού του ΚΣΚ, τον Πρόεδρο του ΚΣΚ και στο ΚΣΚ συλλογικά για τις πράξεις και παραλείψεις τους.

Δειτε Επισης

Πέραν των δύο εκατομμυρίων το κόστος εργασιών για ολική ασφαλτόστρωση δρόμων Λάρνακας
Εργασίες συντήρησης ερεισμάτων στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Παραλιμνίου
«Πονοκέφαλος» για Δήμο Αμαθούντας οι τεράστιες οφειλές του διαμερίσματος Αγίου Τύχωνα
Για παραπληροφόρηση για τις φοιτητικές εστίες στην Επιτροπή Ελέγχου κάνει λόγο το ΕΤΕΚ
Τις 382 έφτασαν οι φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων
Στο 1,2 ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο-Αναμένεται να πέσει στο μισό ο πληθυσμός σε 20 χρόνια
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Η ΕΕ θα συστήσει αυστηρότερες απαγορεύσεις του καπνίσματος-Θα ισχύουν και σε εξωτερικούς χώρους
Στις 5 Οκτωβρίου η 20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες
Νέα εθνική στρατηγική για τον μητρικό θηλασμό ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο