Πρόβλημα με την ανάληψη των επικίνδυνων οικοδομών από τους ΕΟΑ-Προανήγγειλε σύσκεψη ο ΥΠΕΣ

Στο επίκεντρο της Επιτροπής Εσωτερικών, βρέθηκαν τα προβλήματα που αναδύθηκαν γύρω από την νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το ζήτημα της μεταφοράς των επικίνδυνων οικοδομών από τους Δήμους στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης να δημιουργεί πεδίο ευρείας διαφωνίας, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Οι Πρόεδροι του ΕΟΑ, απηύθυναν έκκληση ενώπιον της Επιτροπής, με αποδέκτη τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, όσο και τα μέλη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να μην αναλάβουν από την 1η Οκτωβρίου τη διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών, αλλά να δοθεί παράταση δύο με τριών χρόνων, αφού δεν έχουν την τεχνογνωσία για ανάληψη της συγκεκριμένης ευθύνης αυτή τη στιγμή.

Η θέση των Προέδρων των ΕΟΑ έφερε την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα, ο οποίος τόνισε πως, θέση τους είναι ότι οι επικίνδυνες οικοδομές δεν πρέπει να φύγουν από τους Δήμους, αλλά δεν γίνεται, απάντησε χαρακτηριστικά, «όσα μας αρέσουν να τα παίρνουμε, όπως οι πολεοδομικές που θα φέρουν χρήματα, αλλά εκείνα που έχουν ευθύνη, όπως οι επικίνδυνες οικοδομές που θα πρέπει να λογοδοτούν στον κόσμο που θα φωνάζει, να μην τα θέλουν». Ο κ. Βύρας σημείωσε μάλιστα, πως αν αυτό είναι το αίτημα των ΕΟΑ, να ανοίξει εκ νέου το θέμα και να συζητηθεί από την αρχή τόσο οι Πολεδομικές Άδειες, αλλά και το θέμα των επικίνδυνων οικοδομών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, υπέδειξε σε όλα τα μέρη ότι είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι το ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών θα μεταφερόταν από την 1η Οκτωβρίου, με βάση το Νόμο. «Αν θέλετε να αλλάξει κάτι, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανού.

Ο υπουργός Εσωτερικών, όταν πήρε το λόγο, εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει για να γίνει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να τεθούν επί τάπητος κάποιες προτάσεις έχουν καταγραφεί από τον βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνο Μουσιούττα, ώστε να γίνει διαβούλευση και να προχωρήσουν, με κατάθεση στην Επιτροπή Εσωτερικών, για να καταλήξουν στην Ολομέλεια του Σώματος. Σκοπός των τροποποιήσεων, θα είναι να δοθούν εργαλεία στους Επαρχιακούς Οργανισμούς, που θα αναλάβουν τις επικίνδυνες οικοδομές.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ιωάννου τόνισε πως το πρόβλημα των επικίνδυνων οικοδομών χρονίζει, αφού οι ιδιοκτήτες τα αφήνουν ασυντήρητα και ματοκυλίζεται το πρόβλημα στις κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες λαμβάνουν μέτρα ώστε να μην κινδυνεύσουν πολίτες. Ο υπουργός έθεσε ζήτημα πως πρέπει να εξευρεθούν λύσεις με επιβολή προστίμων στους ιδιοκτήτες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, εξέφρασε την άποψη να δοθεί παράταση για ακόμα ένα χρόνο στην μετακίνηση των επικίνδυνων οικοδομών στους ΕΟΑ, μέχρι να ξεκαθαρίσουν κάποια δεδομένα.

Θετική η αποτίμηση του Υπουργείου, αναγνωρίζει προβλήματα και ψάχνει λύσεις

Ενώπιον της Επιτροπής, τέθηκαν εξάλλου κι άλλα θέματα που προκύπτουν από την πορεία υλοποίησης της Μεταρρύθμισης, με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, να αναφέρει ότι οι πρώτοι δύο μήνες αποτιμούνται θετικά, αφού γνώριζαν πως η συγκεκριμένη περίοδος θα συνοδευόταν από αρκετές προκλήσεις.

Όπως υπέδειξε, «εντοπίσαμε αρκετές στρεβλώσεις που χρειάζεται διόρθωση. Πρόθεση για πακέτο τροποποιήσεων για να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής. Είχα συναντήσεις με τους προέδρους των ΕΟΑ και της Ένωσης Δήμων, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση με την Ένωση Κοινοτήτων.

Σε σχέση με την παραχώρηση του 60% των εσόδων από την αδειοδότηση από τους ΕΟΑ στους Δήμους και τις Κοινότητες, επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης, πως οι ΕΟΑ πρέπει να επωφελούνται πλήρως των εσόδων τους, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική αυτονομία τους. Την ίδια ώρα, είναι κατανοητό ότι χρειάζεται να εξευρεθεί λύση για το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται στις Τοπικές Αρχές, χωρίς όμως να μετακυληστεί το κόστος στους πολίτες.

Όπως υπέδειξε ο κ. Ιωάννου, στη συνάντηση που είχε με την Ένωση Δήμων την περασμένη Δευτέρα, συμφωνήσαν πως όλα τα έσοδα από την αδειοδότηση θα παραμένουν στους ΕΟΑ, ενώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού προς τους Δήμους, θα επεξεργαστούν μια λύση που προκαταρκτικά μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση ενός σταθερού ποσού για την επόμενη τριετία (2025-2027) και, ακολούθως, θα εξετάσουν ένα κοινά αποδεκτό τρόπο υπολογισμού από μηδενική βάση, έχοντας ένα καθαρό δείγμα της πορείας της αδειοδότησης.

Επανέλαβε ότι οι προσλήψεις για τις θέσεις που χρειάζονται στελέχωση στους ΕΟΑ θα γίνουν μόλις λάβει την απόφαση το Νομοθετικό Σώμα. Επίσης, για τον «ΙΠΠΟΔΑΜΟ», θα γίνει επαναληπτική εκπαίδευση του Προσωπικού.

Φωνές των Προέδρων των ΕΟΑ για προβλήματα

Από την πλευρά τους, οι Προέδροι των ΕΟΑ διαμαρτυρήθηκαν για διάφορα ζητήματα που ανέκυψαν από την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, τα οποία άρχισαν να διαφαίνονται και ζήτησαν διορθώσεις των στρεβλώσεων, ώστε να μεταβούν ομαλά στην επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Πάφου, Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη, «παρουσιάζονται κάποια προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν στο βαθμό που αναμέναμε». Σε ότι αφορά στον «ΙΠΠΟΔΑΜΟ», επισήμανε πως δεν λειτουργεί στο βαθμό που ανέμεναν, ενώ πάσχει το θέμα της αδειοδότησης, όπως είπε.

Αναφορές επί των συγκεκριμένων θεμάτων έγιναν επίσης και από τους υπόλοιπους Προέδρους των ΕΟΑ, που πήραν το λόγο στην συνέχεια.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού, Γιάννης Τσουλόφτας, κατήγγειλε ότι «στη Λεμεσό ζητήσαμε ένα άτομο για την υποστήριξη από την ανάδοχο εταιρεία και το κόστος είναι 6,500 ευρώ το μήνα, που για μας είναι απαγορευτικό το ποσό».

Σε ότι αφορά στα Πράσινα Σημεία, για το οποία το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης για τον τρόπο λειτουργίας τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, ο κ. Τσουλόφτας ανέφερε ότι «οι πόροι και οι εισπράξεις δεν είναι κοντά μας. Εργάζονται άτομα στα πράσινα σημεία και δεν υπάρχουν λεφτά να πληρωθούν. Τα λεφτά πάνε στη ΣΕΔΑΛ. Υπάρχει δεδηλωμένη πολιτική μας για αναβάθμιση των πράσινων σημείων, αλλά δεν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε γιατί δεν έχουμε πόρους».

Ο Γιάννης Καρούσος, Πρόεδρος του ΕΟΑ Αμμοχώστου, αναφερόμενο στο θέμα των τριών εκατομμυρίων που θα δοθούν για συντήρηση δρόμων, τα χαρακτήρισε πολύ λίγα, υποδεικνύοντας ότι ένα τέτοιο ποσό πιθανότατα να μην φθάνει ούτε για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Έντονος στις τοποθετήσεις του ο Βύρας

Η Ένωση Δήμων, ήταν έντονη στις τοποθετήσεις της, με τον Πρόεδρο της Ένωσης, Ανδρέα Βύρα να τονίζει ότι «ανοίγουν θέματα από τους ΕΟΑ, γιατί αντί να συζητούμε, μεταξύ μας, βλέπουμε δηλώσεις σε εφημερίδες ότι το τάδε πρέπει να αλλάξει. Ακούμε από τους προέδρους των ΕΟΑ ότι τα τρία εκατομμύρια, που ανέφερε ο Υπουργός, ότι δεν φτάνουν ούτε για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».

Σημείωσε επίσης, ότι «το κόστος συντήρησης των δρόμων, θεωρώ ότι με τα τρία εκατομμύρια θα κάνουμε δρόμους λαιμητόμους και δρόμους που θα μένουν ασυντήρητοι. Μόνο η Λευκωσία θέλει 1,6 εκατομμύρια για τους κύριους δρόμους».

Υπέδειξε ακόμα πως «θέλουμε τη βοήθεια της Βουλής, για το θέμα ότι πολλοί φοροδιαφεύγουν στους Δήμους. Μπορεί το 20-25% να μην πληρώνει τις φορολογίες. Κάποιοι πληρώνουν και κάποιοι δεν πληρώνουν. Σήμερα ένας δήμος για να δει αν μας ξεγελά κάποιος πάει ένας υπάλληλος με την μοτορούα να χτυπά πόρτες για να δει αν μας γελά κάποιος ή όχι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πέραν των δύο εκατομμυρίων το κόστος εργασιών για ολική ασφαλτόστρωση δρόμων Λάρνακας
Γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ ανάμεσα στους εννέα νεκρούς από τις εκρήξεις στον Λίβανο
Εργασίες συντήρησης ερεισμάτων στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Παραλιμνίου
«Πονοκέφαλος» για Δήμο Αμαθούντας οι τεράστιες οφειλές του διαμερίσματος Αγίου Τύχωνα
Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο-Στο νοσοκομείο με εγκαύματα εργαζόμενοι
Για παραπληροφόρηση για τις φοιτητικές εστίες στην Επιτροπή Ελέγχου κάνει λόγο το ΕΤΕΚ
Τις 382 έφτασαν οι φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων
Απειλεί το Ισραήλ ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» η Χεζμπολάχ μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις
Στο 1,2 ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο-Αναμένεται να πέσει στο μισό ο πληθυσμός σε 20 χρόνια
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον 1.000 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη των βομβητών τους