Έφερναν και τους φίλους τους και τρομοκρατούσαν τους τρόφιμους οι ανήλικοι-Εργαζόμενη οδηγήθηκε σε παραίτηση

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε εργαζόμενη στη Στέγη Ηλικιωμένων Άγιος Γεώργιος στη Λάρνακα, η οποία προέβη σε καταγγελίες για την συμπεριφορά των ασυνόδευτων ανήλικων που φιλοξενούνται εκεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό που προκαλεί ερωτήματα, καθώς υπάρχουν συσσωρευμένες καταγγελίες εναντίον τους, τόσο από το εσωτερικό της στέγης, όσο και από την γειτονιά, αλλά δεν φάνηκε να αποτελούσε προτεραιότητα η απομάκρυνσή τους από ένα χώρο που φιλοξενούνται ευάλωτοι ενήλικες και η τοποθέτησή τους σε ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον για ανήλικους.

Όπως δήλωσε στον REPORTER ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, η εργαζόμενη προέβη σε καταγγελίες και αντί να τις εξετάσουν, επέδειξαν πλήρη απαξίωση, οδηγώντας την να υποβάλει την παραίτησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία για απόπειρα βιασμού φροντίστριας από αλλοδαπό σε Στέγη Ηλικιωμένων

Ο κ. Ορφανίδης επισκέφθηκε ξανά την στέγη το πρωί της Πέμπτης και επαναβεβαίωσε αυτό που κατά καιρούς επεσήμαινε, ότι οι «οι ηλικιωμένοι είναι πραγματικά τρομοκρατημένοι». Όπως εξήγησε, ο ίδιος έχει βάσιμες πληροφορίες πως, παρά το γεγονός πως ο επίσημος αριθμός των διαμενόντων ανηλίκων και ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που μένει τα βράδια στον χώρο του Αγίου Γεωργίου είναι διαφορετικός, καθώς επισκέπτονται τους ασυνόδευτους μετανάστες φίλοι τους, διαφορετικός αριθμός ατόμων κάθε νύχτα, και μένουν μαζί τους, είτε στα δικά τους δωμάτια, είτε σε άλλους χώρους, προξενώντας ακόμη περισσότερο θόρυβο και ενόχληση στους άλλους διαμένοντες.

Κάποιοι ανήλικοι επίσης φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του βουλευτή, να υποβάλλουν συχνά αιτήματα στους φροντιστές κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως για παράδειγμα να τους μαγειρέψουν ή να μαγειρέψουν οι ίδιοι στις 3:00 τα χαράματα. Όταν τα αιτήματα αυτά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, αντιδρούν, με αποτέλεσμα να ξυπνούν έντρομοι οι ηλικιωμένοι από τη φασαρία.

Ο κ. Ορφανίδης είχε απευθύνει επιστολή για το ζήτημα, προς την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και τον Αρχηγό Αστυνομίας, στις 2 Σεπτεμβρίου, στην οποία εξέφραζε αγωνία ακόμη και για τη ζωή των ηλικιωμένων. Όπως ανέφερε, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, «έγιναν επεισόδια και βανδαλισμοί και το κλίμα που επικρατεί στον χώρο είναι η ανασφάλεια των ηλικιωμένων και των εργαζομένων στην στέγη και με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να σας επισημάνω την έντονη ανησυχία μου να μην έχουμε στο τέλος και τραγικό αποτέλεσμα και να θρηνήσουμε θύματα».

«Θεωρώ αδιανόητο σε έναν χώρο που χρησιμοποιείται ως στέγη ηλικιωμένων να διαμένουν άλλα άτομα, τα οποία, κάποια από αυτά, έχουν βεβαρημένο ιστορικό. Παρακαλώ όπως άμεσα λειτουργήσετε για τη μετακίνηση αυτών για να επαναφερθεί η ομαλότητα στον χώρο και η ασφάλεια και με ενημερώσετε για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας», κατέληξε.

Ως απάντηση στην επιστολή, ο Χρίστος Ορφανίδης κλήθηκε σε συνάντηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, στις 20 Σεπτεμβρίου. Οι Αρχές, ως συνήθως, δεν ενήργησαν άμεσα. Πέραν από τους τέσσερις ανήλικους που είχαν μετακινηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες, δεν έγινε καμία μετακίνηση στις δέκα μέρες μεταξύ της επιστολής και του σάλου που προκλήθηκε. Σήμερα, ο κ. Ορφανίδης ενημερώθηκε ότι υπογράφονται 11 παραπομπές για να μετακινηθούν οι ανήλικοι, πέντε σε δομές στην επαρχία Αμμοχώστου και έξι στην επαρχία Λάρνακας.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία άρχισε αυτεπάγγελτη έρευνα, στον απόηχο της καταγγελίας για απόπειρα βιασμού κατά φροντίστριας στη στέγη ηλικιωμένων, μετά που είδε το φως της δημοσιότητας. Επίσης, προχώρησε στη σύλληψη 17χρονου, για κακόβουλη ζημιά αναφορικά με τα τελευταία επεισόδια με το συνεργείο του ΡΙΚ που σημειώθηκαν στην στέγη και ο νεαρός θα οδηγηθεί εντός της ημέρας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ώστε να καταχωριστεί υπόθεση σε βάρος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτεπάγγελτη έρευνα της Αστυνομίας για τις καταγγελίες στη στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα-Χειροπέδες σε 17χρονο

Είναι, ωστόσο, απορίας άξιον τι έκανε η Αστυνομία το προηγούμενο διάστημα για να προστατέψει ηλικιωμένους και εργαζόμενους από την παραβατική δράση κάποιων εξ αυτών των ανηλίκων, δεδομένου ότι ήταν ενήμερος ο ίδιος ο Αρχηγός της Δύναμης γραπτώς από βουλευτή για τα επεισόδια που προκαλούσαν. Δεδομένου ότι ο κ. Ορφανίδης εξέφραζε ανησυχία μην φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε θύματα, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις γιατί δεν υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Αστυνομίας και άλλων αρμοδίων φορέων και επιτράπηκε η κατάσταση αυτή να συνεχίζεται εις βάρος των ηλικιωμένων και των εργαζομένων.

Δειτε Επισης

Κατάφερε να ξεγελάσει 23χρονη και να της κλέψει το κινητό-Χειροπέδες σε 25χρονο
Μακρά η λίστα ερωτημάτων των κομμάτων για εθελοντική κατάταξη-Χωρίς χρονοδιάγραμμα η κατάθεση Νομοσχεδίου
Η στοχοποίηση της ΚΟΠ, οι ορφανές ευθύνες και η άμεση ταυτοποίηση που δεν λειτούργησε στην ώρα της
Στις «Σειρήνες» της δημόσιας σφαίρας κρίθηκε η παύση Οδυσσέα-Μαρτυρικό υλικό αναρτήσεις, δηλώσεις και απόψεις
Τα 14+1 μέτωπα, τα συμπεράσματα και πώς το Συμβούλιο οδήγησε στην παύση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών