Αναζητεί τον καλό της εαυτό η ΔΗΠΑ-Θέλει να καταστεί πιο αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα

Μία σειρά από ενέργειες αποφάσισε να προωθήσει η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ως αντίδραση στο κάκιστο εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, το οποίο φαίνεται να σήμανε καμπανάκι στο κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στην πολύωρη συνεδρία των συλλογικών οργάνων του κόμματος έγινε μία εις βάθος ανάλυση των διπλών εκλογών, με έντονα αυτοκριτική διάθεση και συμφωνήθηκε από όλους ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές, ώστε να μπορέσει το κόμμα να διατηρήσει την προοπτική που τα στελέχη θεωρούν ότι έχει.

Επί της ουσίας, αν και διαφορετικά στελέχη εστίασαν σε διαφορετικά ζητήματα, υπάρχει μία ομογνωμία στο γεγονός πως η ΔΗΠΑ απέτυχε στον εκλογικό της στόχο και, πέραν από τους εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι επηρέασαν την πορεία της, το βασικότερο πρόβλημα προκύπτει εκ των έσω. Εντοπίστηκε μία σειρά από λάθη και αδυναμίες, για τα οποία θα προωθηθούν αλλαγές, κάποιες από τις οποίες αναμένεται να προκύψουν κατά το άνοιγμα που αποφασίστηκε προς τη βάση και τον προσυνεδριακό διάλογο, ενόψει του πολιτικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήρε τα μηνύματα και πάει σε συνέδριο η ΔΗΠΑ-Αξιολογεί τη σχέση με Κυβέρνηση και προχωρά με αλλαγές

Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για το συνέδριο, καθώς επιθυμία της ηγεσίας είναι να προηγηθεί η συζήτηση με τη βάση της ΔΗΠΑ και να γίνει μια ευρύτερη καταγραφή. Αποτελεί, άλλωστε, διαπίστωση ότι το κόμμα δεν αποτείνεται στη βάση του τόσο συχνά όσο θα έπρεπε και δεν έχει αναπτύξει εργαλεία αμφίδρομης επικοινωνίας, ενώ, όπως επισημαίνεται, ούτε και προεκλογικά υπήρξε η επαφή στον βαθμό που χρειαζόταν.

Το ζήτημα της επικοινωνίας, ωστόσο, δεν προκύπτει μόνο σε επίπεδο βάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται ότι είναι αρκετά πιο διευρυμένο πρόβλημα, καθώς κοινή διαπίστωση είναι ότι οι θέσεις της ΔΗΠΑ δεν φτάνουν πάντοτε στην κοινωνία. Αυτό είναι, βεβαίως, ένα πρόβλημα που διαπίστωσαν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, κυρίως μικρότερου μεγέθους, κατά την μετεκλογική τους αξιολόγηση και φαίνεται να αγγίζει εξίσου και την ΔΗΠΑ-Συνεργασία. Θα πρέπει, συνεπώς, να αναζητηθούν τρόποι καλύτερης αξιοποίησης της παραγωγής πολιτικής και πιο αποτελεσματικής διάχυσης του μηνύματος του κόμματος. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, προεκλογικά δεν υπήρξε επαρκής αξιοποίηση της τεχνολογίας και των νέων εργαλείων, αλλά ούτε και της παρουσίας των υποψηφίων στα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Ενδεχομένως το νούμερο ένα ζήτημα που προκύπτει, ωστόσο, και επηρεάζει τη εικόνα της παράταξης, είναι η παράξενη δυναμική που υπάρχει στη σχέση της με την Κυβέρνηση. Ενώ το κόμμα θεωρεί πως δίνει πολλά, σε ό,τι αφορά την υποστήριξη και την ανάπτυξη ιδεών, αρκετά στελέχη αισθάνονται ότι εισπράττει λίγα, είτε επειδή δεν υιοθετούνται οι προτάσεις τους, είτε επειδή δεν αναγνωρίζεται ότι προέρχονται από τη ΔΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται η εικόνα τόσο στους ίδιους τους ψηφοφόρους του κόμματος, όσο και στην κοινωνία ευρύτερα, ότι δεν είναι αποτελεσματική η συμμετοχή στη συμπολίτευση.

Αν και δεν τέθηκε από κάποιο στέλεχος ζήτημα αποχώρησης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα των συλλογικών οργάνων ότι θα πρέπει να βελτιωθούν τα κανάλια επικοινωνίας και ο τρόπος προσέγγισης με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, για να μπορεί η σχέση αυτή να αποδώσει τα μέγιστα και για τις δύο πλευρές. Ήδη ανακοινώθηκε, ως ένας από τους επτά πυλώνες ενεργειών στους οποίους το κόμμα κατέληξε, ότι θα γίνει αξιολόγηση της σχέσης της παράταξης με την Κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση πολιτικών θέσεων και προτάσεων και καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας. Επί της ουσίας, όπως πληροφορείται ο REPORTER, η ΔΗΠΑ θα ετοιμάσει ένα πλάνο με σχετικές ιδέες για βελτιώσεις, το οποίο θα συζητήσει ακολούθως με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Σημειώνεται ότι στη συζήτηση ήταν παρών και ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, ο οποίος άκουσε όλες αυτές τις επισημάνσεις που έγιναν αναφορικά με την Κυβέρνηση.

Η ΔΗΠΑ επιθυμεί έναν πιο προβεβλημένο ρόλο, δηλαδή να μπορεί να υποβάλλει ιδέες και να προωθούνται προς υλοποίηση και ταυτόχρονα να αναγνωρίζεται ότι είναι δικές της και όντως εμβολιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερα για ζητήματα που «καίνε» τον πολίτη, η παράταξη θα ήθελε να έχει πιο δυνατή φωνή και μεγαλύτερη επιρροή, καθώς θεωρεί ότι διαθέτει και τις θέσεις και τις ιδέες που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε μία αγωνία για το μέλλον της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας. Όπως επισημάνθηκε, υπήρξαν καλά αποτελέσματα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καταδεικνύουν πως υπάρχουν προοπτικές. Ακούστηκαν, όμως, πολλές ανησυχίες, πως αν το κόμμα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτές τις προοπτικές, τότε θα αντιμετωπίσει υπαρξιακό ζήτημα. Γι’ αυτό και κρίνεται τόσο επιτακτική η αναδιοργάνωση σε οργανωτικό, δομικό και επικοινωνιακό επίπεδο, ώστε να μπορεί αφενός το κόμμα να καταστεί πιο αποτελεσματικό και αφετέρου να στείλει και μηνύματα προς τα έξω ότι ξέρει να βρίσκει και να εφαρμόζει λύσεις, ανταποκρινόμενο στα σημεία των καιρών.

Τα στελέχη θεωρούν ότι υπάρχει η μαγιά και εντοπίζεται πλεονέκτημα στη ΔΗΠΑ, έναντι κάποιων άλλων πολιτικών δυνάμεων, ότι σε επίπεδο πολιτικής δεν υπάρχουν διαφωνίες αλλά κάποιες υγιείς αποκλίσεις. Δηλαδή μπορεί να παρουσιάζονται διαφωνίες στην προσέγγιση αλλά αυτές δεν αγγίζουν το επίπεδο της διγλωσσίας και δεν απομακρύνονται ιδιαίτερα από τη θέση που είναι κοινή. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί αυτή η βάση για καλύτερη ανάπτυξη πολιτικής και πιο αποδοτική εφαρμογή της, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σαφής και πολύτιμη η στήριξη της Κίνας, όπως αποδεικνύεται στο ΣΑ του ΟΗΕ
Τους υποψήφιους νέους Επιτρόπους συναντά την Τετάρτη στο Μπερλεμόν η Φον ντερ Λάιεν
Συνάντηση Στιούαρτ με Προύντζο και Χαρμαντσί για επικαιροποίηση μηχανισμών συνεργασίας
Να μην στείλει η ΕΕ άλλα όπλα στην Ουκρανία, ζητά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου
Συγχαρητήρια Παναγιώτου στον Κώστα Καδή-«Το χαρτοφυλάκιο διευρύνει τις ευκαιρίες συνεργασίας»
Η Μέτσολα έθεσε στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου Επιτρόπων όσο πιο αποτελεσματικά
Επιδοτεί την επιβάρυνση των καταναλωτών για την ηλεκτρική διασύνδεση το κράτος-25 εκατ. ευρώ ανά έτος για πέντε χρόνια
Άνοιγμα σημείου διέλευσης στα Λύμπια θέλουν οι κάτοικοι Λουρουτζίνας
Διαφημίζει την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» ο Τατάρ-Συνεχίζουν να φωνάζουν για τις συλλήψεις σφετεριστών
Κάλεσμα ΕΔΟΝ για συμμετοχή της νεολαίας στην Πορεία Αλληλεγγύης με τον λαό της Παλαιστίνης