Ηρεμία πριν την καταιγίδα για το σκάνδαλο της Μονής-Ετοιμάζουν τις απολογίες τους και περιμένουν οι μοναχοί

Με ηρεμία πριν την καταιγίδα ομοιάζει η κατάσταση στα δυο στρατόπεδα, αναφορικά με το πολύκροτο σκάνδαλο της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ. Τα όσα ακούστηκαν αλλά και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης προκάλεσαν έντονη ανησυχία αλλά και αμηχανία στους κόλπους της Εκκλησίας, καθώς έρχονται καθημερινά στο φως νέα ντοκουμέντα, ενώ αιωρείται η απειλή-προειδοποίηση των μοναχών για αποκαλύψεις νέων σκανδάλων.

Πλέον, αμφότερες οι δυο πλευρές περιμένουν τον διορισμό του νέου εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα κληθεί να εξετάσει τα βίντεο που παρουσιάστηκαν ενώπιον των Συνοδικών, καθώς, όπως σημείωσε και σε προηγούμενο δημοσίευμα ο REPORTER, οι μοναχοί αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του προσώπου που κατέθεσε ως εμπειρογνώμονας στην τελευταία δικάσιμο. Η αμφισβήτηση των μοναχών εστίασε στο γεγονός πως επρόκειτο για ειδικό που διορίστηκε έναντι αμοιβής από τον Μητροπολίτη, ενώ το ίδιο πρόσωπο διορίστηκε από την Ανακριτική Επιτροπή, αφήνοντας σκιές γύρω από τα ευρήματα του.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τον διορισμό του νέου εμπειρογνώμονα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μοναχοί δεν πρόκειται, να δεχθούν αυτός να είναι από την Αστυνομία, ενώ, πρότειναν στο Συνοδικό Δικαστήριο, όπως το πρόσωπο που θα διοριστεί να είναι από το εξωτερικό. Πρότειναν, επίσης, όπως διοριστούν δυο εμπειρογνώμονες, ο ένας από το Συνοδικό και ένας από τους ίδιους, με τους Συνοδικούς να επιλέγουν να προχωρήσουν με ειδικό από το εξωτερικό.

Ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης από τους Συνοδικούς φαίνεται να άλλαξε και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αμφισβήτησης των προθέσεών του από την πλευρά των μοναχών. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στην αδελφότητα της Mονής Αββακούμ, πλέον βλέπουν τους χειρισμούς των Συνοδικών με θετικό μάτι, κυρίως λόγω της απόφασης να κληθεί εμπειρογνώμονας από το εξωτερικό για την ανάλυση των βίντεο, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σόδομα και Γόμορρα ενώπιον Συνοδικού, μπήκαν επιθετικά οι μοναχοί-Αποκάλυψαν μηνύματα και ανέβηκαν οι τόνοι

Παράλληλα, το πρώτο στοίχημα για την ολοκλήρωση της δίκης πριν την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, χάθηκε, καθώς είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, το σκάνδαλο στην ουσία του δεν αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Συνόδου, καθώς δεν υπάρχει αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να γίνει συζήτηση για όλα όσα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης αλλά και για τα ντοκουμέντα που τέθηκαν και αφορούν άλλους ρασοφόρους.

Οι εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι τα μηνύματα και το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάστηκε αφήνουν εκτεθειμένα αρκετά πρόσωπα και εκτιμούν πως όποια και να είναι η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, το κεφάλαιο ηθικά παραπτώματα στην Εκκλησία δεν πρόκειται να κλείσει σύντομα. Και αυτό διότι το υλικό αποκαλύπτει ηθικά ζητήματα άλλων ρασοφόρων, με φωτογραφίες και μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, τα οποία ίσως ανοίξουν νέα μέτωπα στους κόλπους της.

Επιπρόσθετα, εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν πως η απόφαση των Συνοδικών θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι ανέμεναν, καθώς τα όσα τέθηκαν ενώπιον τους δημιούργησαν αν μη τι άλλο πολλά ερωτηματικά, ενώ και το κλίμα ως προς τους κατηγορούμενους ρασοφόρους φαίνεται να έχει αλλάξει, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αυτοί δεν θα καθαιρεθούν.

Πάντως, οι μοναχοί έδωσαν από την αρχή το στίγμα των προθέσεών τους, πως αν πέσουν, θα παρασύρουν μαζί τους και άλλους και αυτό φαίνεται μέσα από τα στοιχεία που κρατούσαν στο οπλοστάσιό τους και τα παρουσίασαν ενώπιον των Συνοδικών. Στο παρόν στάδιο, οι κατηγορούμενοι ιερωμένοι εκμεταλλεύονται τον χρόνο, ετοιμάζοντας τις απολογίες τους και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν μία προς μία τις κατηγορίες που τους επιρρίπτονται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσουν ξανά μέσα από τις απολογίες τους τα στοιχεία που ήδη τέθηκαν στους Συνοδικούς.

Αυτό, πάντως, που επιχειρείται από πλευράς του Συνοδικού είναι να σβήσει κάθε φλόγα αμφισβήτησης ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας και μέσα στο κλίμα των αντεγκλήσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές οι Συνοδικοί κρατούν χαμηλούς τόνους, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως η διαδικασία θα είναι δίκαιη, με πλήρη διαφάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:«Όχι» Ανωτάτου στην ακύρωση της διαδικασίας στο Συνοδικό-«Τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια έχουν αυτονομία»

Δειτε Επισης

Γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ ανάμεσα στους εννέα νεκρούς από τις εκρήξεις στον Λίβανο
Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο-Στο νοσοκομείο με εγκαύματα εργαζόμενοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 17χρονος-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Φιλανθρωπικός σκοπευτικός αγώνας από το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών
Απειλεί το Ισραήλ ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» η Χεζμπολάχ μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις
Στο 1,2 ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο-Αναμένεται να πέσει στο μισό ο πληθυσμός σε 20 χρόνια
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον 1.000 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη των βομβητών τους
Αναστάτωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου-Εξερράγησαν power bank και ηλεκτρονικό τσιγάρο σε αεροπλάνο
Ευχαριστημένος ο Καδής με το κυπριακό χαρτοφυλάκιο-«Δεν πήγε κάτι λάθος, το θεωρώ αναβαθμισμένο»
Έκκληση Υπουργού Υγείας για εποικοδομητικό διάλογο ώστε να αποφευχθεί η απεργία στα νοσοκομεία