Μπαίνουν στα βαθιά για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Ενώπιον της Επ. Εσωτερικών ο ΥΠΕΣ

Τα πρώτα προβλήματα στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εδώ και καιρό έχει διαπιστώσει το Υπουργείο Εσωτερικών και τα οποία προσπαθεί μέσα από ένα κύκλο επαφών και διαβουλεύσεων να επιλύσει, τίθενται το πρωί ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Το σημαντικότερο ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος, είναι η οικονομική αυτονομία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, που σχετίζεται άμεσα με την επιστροφή χρημάτων από τους ΕΟΑ στους Δήμους, πρόνοια που χαρακτηρίζεται και ως στρέβλωση, η οποία θα πρέπει να αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Επιτροπής αναμένεται να βρεθεί και η τροποποίηση του διατάγματος από τον υπουργό Εσωτερικών, που αποφασίστηκε περί τα τέλη Αυγούστου και αφορά την Πολεοδομική Αρχή, η οποία θα παραπέμπεται στο Συμβούλιο του ΕΟΑ, για περιπτώσεις πολεοδομικών αιτήσεων, όπου προκύπτουν σοβαρά θέματα. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα είχε προκύψει στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, πριν τη διακοπή των εργασιών για το καλοκαίρι, όταν οι πρόεδροι των ΕΟΑ ζητούσαν περισσότερες εξουσίες από αυτές που τους παραχωρούσε το διάταγμα του Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Εξίσου σημαντικά θέματα είναι η πορεία του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», η στελέχωση των Επαρχιακών Οργανισμών, ως επίσης και το θέμα που προκύπτει με τα πράσινα σημεία, καθότι διαπιστώθηκε αδυναμία στην υφιστάμενη νομοθεσία, αφού δεν προβλέπεται η δυνατότητα για επιβολή φορολογίας από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει το κεφάλαιο για αλλαγές στην επιστροφή χρημάτων σε δήμους από ΕΟΑ-Ο στόχος Σεπτεμβρίου

Τρέχουν να κλείσουν την τρύπα με την παραχώρηση εσόδων

Το θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σημαντικότητας για το Υπουργείο Εσωτερικών είναι η διόρθωση της στρέβλωσης της νομοθεσίας, που αναγκάζει τους ΕΟΑ να παραχωρούν το 60% από τα έσοδά τους από την αδειοδότηση στους Δήμους, αφού θέση της Κυβέρνησης είναι πως οι ΕΟΑ πρέπει να λαμβάνουν πλήρως τα συγκεκριμένα έσοδα. Αυτό δήλωσε εξάλλου και ο υπουργός Εσωτερικών, τον περασμένο Αύγουστο, μετά από συνάντηση με τους προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών.

Σημειώνεται ότι για φέτος τη διαφορά θα καλύψει το κράτος, το οποίο ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα να το πράττει κάθε χρόνο και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορεί να καλυφθεί η οικονομική αυτονομία τους. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου, «στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι το κόστος δεν θα μετακυλήσει στους πολίτες».

Ένα άλλο θέμα, το οποίο ιεραρχείται αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου και αναμένεται να τεθεί στη συνεδρία της Βουλής, αφορά την τροποποίηση του διατάγματος του υπουργού Εσωτερικών, σε σχέση με την Πολεοδομική Αρχή, η οποία θα παραπέμπει στο Συμβούλιο του ΕΟΑ, περιπτώσεις πολεοδομικών αιτήσεων, εκεί και όπου προκύπτουν σοβαρά θέματα. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα θέματα αφορούν το περιβάλλον, ως επίσης και περιπτώσεις ειδικής διακριτικής ευχέρειας για υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ορόφων, δεδομένων των περιστατικών που είχαν προκύψει το προηγούμενο διάστημα, όπου εντοπίστηκαν παραπτώματα και χρειάστηκε να γίνει κατεδάφιση ορόφων κτιρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τροποποιείται το διάταγμα του ΥΠΕΣ για εξουσίες προέδρων ΕΟΑ-«Διατηρείται ο τεχνοκρατικός χαρακτήρας»

Η πορεία του «ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ» και η στελέχωση

Σημαντικά ζητήματα είναι ακόμα τα τεχνικά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί στο «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» και τα οποία τυγχάνουν καθημερινού χειρισμού, σε συνεργασία πάντα με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, αλλά και την ανάδοχο εταιρεία. Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, αναπτύσσεται και εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για να καλύπτει τις μηχανογραφικές ανάγκες και απαιτήσεις των Τομέων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, ως επίσης και τη διαχείριση Αδειών Οικοδομής από τις Επαρχιακές Διοικήσεις.

Για τον «ΙΠΠΟΔΑΜΟ», συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθεί επαναληπτική εκπαίδευση του προσωπικού στο Σύστημα, για καλύτερη κατάρτιση και πιο αποτελεσματική χρήση του.

Εξάλλου, τα κόμματα αναμένεται να ζητήσουν διευκρινίσεις τόσο για το θέμα της στελέχωσης των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, αφού πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, καθότι για να προκηρυχθούν θέσεις και να προχωρήσουν οι ΕΟΑ σε προσλήψεις, θα πρέπει να δοθεί έγκριση από τη Βουλή, η οποία αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Σε σχέση με τη στελέχωση των ΕΟΑ, οι Οργανισμοί θα μπορούν να προκηρύξουν τις θέσεις και να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις, μόλις ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτή τη στιγμή, οι ΕΟΑ, λειτουργούν με προσωπικό που αποσπάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας, για περίοδο δεκαοκτώ μηνών, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος τόσο στη Βουλή για να προχωρήσει σε λήψη απόφασης, όσο και για να γίνουν οι προσλήψεις και να εκπαιδευτεί το προσωπικό. Ωστόσο, το Υπουργείο θέλει η συγκεκριμένη διαδικασία να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να μην προκύψει πρόβλημα, όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος απόσπασης προσωπικού.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει αναδειχθεί, έχει να κάνει με την ανάληψη αρμοδιοτήτων για διαχείριση των αποβλήτων από τους ΕΟΑ, αφού διαπιστώθηκε πως προκύπτει αδυναμία στην Νομοθεσία, καθότι δεν προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής φορολογίας από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε σύσταση ομάδας εργασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, ώστε να διασαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και ο τρόπος χρηματοδότησης της δημιουργίας και της λειτουργίας των απαραίτητων υποδομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περνά στην επόμενη φάση η μεταρρύθμιση της ΤΑ-Αρχίζει επαφές για προώθηση αλλαγών ο Ιωάννου

Δειτε Επισης

Γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ ανάμεσα στους εννέα νεκρούς από τις εκρήξεις στον Λίβανο
Εργασίες συντήρησης ερεισμάτων στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Παραλιμνίου
«Πονοκέφαλος» για Δήμο Αμαθούντας οι τεράστιες οφειλές του διαμερίσματος Αγίου Τύχωνα
Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο-Στο νοσοκομείο με εγκαύματα εργαζόμενοι
Για παραπληροφόρηση για τις φοιτητικές εστίες στην Επιτροπή Ελέγχου κάνει λόγο το ΕΤΕΚ
Τις 382 έφτασαν οι φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων
Απειλεί το Ισραήλ ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» η Χεζμπολάχ μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις
Στο 1,2 ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο-Αναμένεται να πέσει στο μισό ο πληθυσμός σε 20 χρόνια
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον 1.000 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη των βομβητών τους
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας