Ενοχλημένοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ για στρατιωτική συνεργασία με Κύπρο-«Προβληματική κατάσταση για τις σχέσεις μας»

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν την Τετάρτη Κύπρος και Ηνωμένες Πολιτείες.

Πριν στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές στον Οδικό Χάρτη Λευκωσίας - Ουάσιγκτον για την αμυντική τους συνεργασία, τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να κάνουν λόγο για αποσταθεροποιητικά βήματα και να προβλέψουν ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης και ψευδοκράτους. Λίγες ώρες αργότερα, ο Ομέρ Τσελίκ εξαπέλυσε επίθεση στην Κυπριακή Δημοκρατία ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για την Ουάσινγκτον την οποία κάλεσε να πάρει πίσω την απόφασή της!

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε ως πηγή αστάθειας για το νησί την ελληνοκυπριακή πλευρά προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτές οι πολιτικές θα εξυπηρετήσουν την ανομία.

«Το είχαμε πει και όταν καταργήθηκε το εμπάργκο των όπλων, ότι αυτό δεν θα συνεισφέρει σε τίποτα άλλο από το να ενθαρρύνει την 'ελληνοκυπριακή' διοίκηση στο θέμα της δημιουργίας ανομίας και αδυναμίας λύσης. Είχαμε πει ότι αυτή η απόφαση δεν εξυπηρετεί ούτε την ειρήνη ούτε την επίλυση. Τώρα, η σύναψη μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με αυτόν τον τρόπο είναι μια προσέγγιση που θα εμβαθύνει τα προβλήματα και θα ενθαρρύνει κι άλλο την κακομαθημένη 'Ελληνοκυπριακή' πλευρά» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα ο Ομέρ Τσελίκ άφησε αιχμές για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία με την Κύπρο χαρακτηρίζοντας την ως προβληματική κατάσταση για τις σχέσεις συμμαχίας με την Τουρκία.

«Είναι σαφές ότι αυτή είναι μια προβληματική κατάσταση για τις σχέσεις συμμαχίας με την Τουρκία. Βλέπουμε ξεκάθαρα ποιος θέλει να κάνει τι στη Μεσόγειο. Εμείς βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η Μεσόγειος έχει γεμίσει από πάρα πολλά πολεμικά πλοία, σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει χώρος για να βγουν οι βάρκες. Αυτή είναι μια εξαιρετικά λανθασμένη προσέγγιση που πρέπει να απορριφθεί» είπε απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Επεκτείνεται το ολοήμερο με 60 νέα σχολεία-Πρόκειται για δημοτικά και νηπιαγωγεία
Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση του μεγαλύτερου μέρους της Ράφα
Υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταξιδιωτική βίζα για τους Ευρωπαίους-Σε ισχύ από τις δυο Απριλίου
Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του 40χρονου που έριχνε κινητά στις Κεντρικές-Αδελφός κρατούμενου
Ανακοίνωσε Πασχαλινό επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους ο Πρόεδρος
Μαθητής στη Θεσσαλονίκη έστελνε σε φίλους του γυμνές φωτογραφίες ανήλικης
Απουσιάζει από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 16χρονος-Η Αστυνομία ζητά την βοήθεια των πολιτών
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η διάσωση γυναίκας μετά από 60 ώρες στα συντρίμμια ξενοδοχείου στη Μιανμάρ
Μαινόμενος 51χρονος προκάλεσε χάος σε Αστυνομικό Τμήμα στο Κορωπί-«Σαν θηρίο άρχισε να μου χτυπά το κεφάλι»
Για να σπάσουν το «εκατοστάρι» έκαναν χαμό στην Αγία Φύλα οι νεαροί