Από την Πελαγία στον Μαρίνο-Έγιναν τα... βαφτίσια των επόμενων ισχυρών καιρικών φαινομένων

Στα ονόματα των ισχυρών καιρικών φαινομένων στην Ανατολική Μεσόγειο για τους επόμενους μήνες κατέληξαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για την περίοδο Οκτωβρίου 2024 – Σεπτεμβρίου 2025 ο κατάλογος των ονομάτων που επιλέχθηκαν και θα χρησιμοποιούνται με αλφαβητική σειρά, καταρτίστηκε από κοινού μεταξύ των τριών εθνικών μετεωρολογικών υπηρεσιών, αντανακλώντας το γλωσσικό ιδίωμα των τριών χωρών.

Τα ονόματα, με χρήση κατά σειρά, για την περίοδο 2024 – 2025 φαίνονται στον ακόλουθο κοινό κατάλογο και στο ακόλουθο κοινό διάγραμμα: Alexandros, Bora, Calderon, Daphne, Ermis, Frida, Gerasimos, Hemera, Idan, Julia, Kiniras, Liri, Marinos, Nestor, Omer, Pelagia, Qesem, Romi, Solon, Tria, Uriel, Valeria, Yarden, Zoe.

fainomena

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία υπενθύμισε ότι την 1η Οκτωβρίου 2021, η τριμερής εθνική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στο επίπεδο των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών/Τμημάτων τους και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) αλλά και του Ευρωπαϊκού φορέα που συντονίζει σε τεχνικά θέματα το δίκτυο των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), εγκαινίασε τη διαδικασία ονοματοδοσίας συστημάτων καιρού που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα και θα επηρεάσουν την Ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια τόσο της ψυχρής όσο και της θερμής περιόδου του έτους.

«Η απόδοση ονόματος σε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο θα συναποφασίζεται από εκπροσώπους των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών/Τμημάτων κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίων (ή και πιο συχνών όποτε κρίνεται απαραίτητο) συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων θα χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες από αριθμητικά μοντέλα καιρού και δεδομένα παρατήρησης, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής και την εξέλιξη της κίνησης των συστημάτων που πρόκειται να επηρεάσουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Στόχος αυτής της δράσης είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και να θέσει έτσι σε επαγρύπνηση τον πολίτη, με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Ταυτόχρονα, να βοηθήσει τις εθνικές υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στο να ενημερώσουν για τη διέλευση έντονων καιρικών φαινομένων που πιθανώς να συνοδεύονται με πολλαπλές επιπτώσεις, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των ανθρώπινων ζωών αλλά και περιουσιών», επεσήμανε η Υπηρεσία.

Δειτε Επισης

Ταυτοποιήθηκαν άλλοι εννέα αγνοούμενοι-Κατ’ ιδίαν επαφές Αριστοτέλους με τις οικογένειες των θυμάτων
Παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσοχή» τις διαδικασίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών ο Παγκύπριος Δικηγορικός
Εν πλω οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-«Στόχος να μην υπάρξουν αποκοπές νερού»
Ασκήσεις επί χάρτου για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες στο Στρόβολο-Σε εφαρμογή η Γ΄ φάση του «κτίΖΩ»
Τα προγράμματα ανίχνευσης καρκίνου στην Κύπρο παρουσίασε ο Δαμιανός σε σύνοδο ΠΟΥ
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επ. Εργασίας για τα tips-Έντονες διαφωνίες από επιχειρηματίες
Εξελίξεις 46 χρόνια μετά την αποστολή λάθος οστών αγνοουμένων στην Ελλάδα-Δίνουν δείγματα δύο από τις οκτώ οικογένειες
Ενδεχόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα στην Αμαθούντα από την 1η χιλιετία π.Χ. δείχνουν ανασκαφές
Ολιστική προσέγγιση για ψυχοκοινωνική στήριξη νέων θα προωθήσει η Κύπρος
Απορρίπτει την τελική πρόταση του Υπ. Παιδείας η ΟΕΛΜΕΚ-Πάνε σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη για αποφάσεις