Το Ταμείο Συνοχής και η Κύπρος

Το Ταμείο Συνοχής δημιουργήθηκε το 1994 με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), χρηματοδοτώντας περιβαλλοντικά έργα και έργα διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Απευθύνεται σε κράτη μέλη της ΕΕ των οποίων το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) είναι μικρότερο από το 90% του μέσου όρου της ΕΕ. Η νομική του βάση είναι το Άρθρο 177 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Στόχοι και Τομείς Στήριξης

Το Ταμείο Συνοχής για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 στηρίζει δράσεις στους εξής τομείς:

  • Επενδύσεις στο περιβάλλον: Ενέργειες σχετικές με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διαχείριση αποβλήτων, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών (TEN-T): Υποδομές που βελτιώνουν την συνδεσιμότητα των χωρών και προωθούν την οικονομική ανάπτυξη.
  • Τεχνική βοήθεια: Στήριξη για την καλύτερη διαχείριση και εκτέλεση των έργων.

Το Ταμείο Συνοχής συγχρηματοδοτεί έργα έως και το 85% της αξίας τους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές να μοιράζονται την ευθύνη για την επιλογή και τη διαχείριση των έργων.

Στήριξη στην Κύπρο

Για την Κύπρο, το Ταμείο Συνοχής αποτελεί έναν από τους κύριους χρηματοδοτικούς πόρους της Πολιτικής Συνοχής, με κατανομή πόρων €178,3 εκατομμυρίων για την περίοδο 2021-2027. Αυτοί οι πόροι κατευθύνονται κυρίως στους εξής στόχους:

  • Μια πιο Πράσινη και Ανθεκτική Ευρώπη (ΣΠ2): Προϋπολογισμός €142,7 εκατ. για δράσεις που αφορούν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση αποβλήτων, την αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, και την προστασία των παράκτιων ζωνών.
  • Μια πιο Διασυνδεδεμένη Ευρώπη (ΣΠ3): Προϋπολογισμός €25 εκατ. για επενδύσεις που βελτιώνουν την περιφερειακή συνδεσιμότητα, την αναβάθμιση οδικών δικτύων και τα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας.

Επιπλέον, το Ταμείο Συνοχής για την Κύπρο περιλαμβάνει επιπρόσθετους πόρους ύψους €55 εκατ. από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη», για τη στήριξη στρατηγικών επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών.

Επενδύσεις για το μέλλον

Το Ταμείο Συνοχής αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και στην ανάπτυξη υποδομών, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το άρθρο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Έργου EUHeyday. Το έργο EUHeyday συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χορηγούσα αρχή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Θάλεια.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο EUHeyday:

Ιστοσελίδα

Facebook

Instagram

Youtube

Δειτε Επισης

8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Natural Life: Ευρεία γκάμα προϊόντων με σύμμαχο τη φύση.
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Το Μελένιο Παιδικό Φεστιβάλ επιστρέφει πιο γλυκό από ποτέ!
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανοίγει νέους ορίζοντες για τη χώρα
Αμειβόμενη πρακτική σε ένα ελκυστικό περιβάλλον με ανταγωνιστικές παροχές;
Συνεργασία του ACCA και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για το Πρόγραμμα “Integrated XPerience or Audit Service Delivery Scheme”