Πρόταση νόμου για διαχείριση περιουσίας ανίκανων προσώπων εξέτασε η Επιτροπή Νομικών

Πρόταση νόμου της ανεξάρτητης Βουλευτή Αλεξάνδρας Ατταλίδου για την παροχή δυνατότητας σε πρόσωπο να διορίζει τον διαχειριστή της περιουσίας του, σε περίπτωση κατά την οποία σε μελλοντικό χρόνο καταστεί ανίκανο συζήτησε την Τετάρτη η Επιτροπή Νομικών.

Στην αρχική της τοποθέτηση, η κ. Ατταλίδου είπε ότι είναι ένα θέμα που άπτεται θεμελιωδών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Όπως σημείωσε, σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη, όσο ο ίδιος είναι καλά, να επιλέγει το πρόσωπο-διαχειριστή της περιουσίας του σε περίπτωση που ο ίδιος καταστεί ανίκανο πρόσωπο.

Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είπε ότι θα πρέπει κατά την υπογραφή ενώπιον του Πρωτοκολλητή για τη θέλησή του, θα πρέπει να παρουσιάζεται χαρτί κυβερνητικού γιατρού που να πιστοποιεί την ικανότητά του να πάρει αυτή την απόφαση, προκειμένου να μην μπορεί να αμφισβητηθεί εκ των υστέρων η ψυχική του υγεία.

Εκπρόσωπος του Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ανέφερε τη συμφωνία του Υφυπουργείου με την πρόταση νόμου, σημειώνοντας κάποια σημεία που χρήζουν διευκρίνισης, προκειμένου να μην προκύψουν νομικά ζητήματα.

Εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας συμφώνησε ότι η πρόταση νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να οριστεί πιο αυστηρά η περίπτωση ανικανότητας σε περίπτωση ψυχικής διαταραχής, καθώς η θεραπευτική προσέγγιση είναι ότι οι άνθρωποι με ψυχική διαταραχή πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει διαδικασία για να αξιολογείται η αυτονομία του ατόμου όταν θα φτάσει η ώρα που θα κριθεί ανίκανο και η ανικανότητα να επανεπιβεβαιώνεται.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι συμφωνούν επί της αρχής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού εισηγήθηκε να προστεθεί ότι πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις γι’ αυτόν που θα διοριστεί να έχει δικαιοπρακτική ικανότητα. «Αν σε διορίσω κι εσύ πτωχεύσεις ή διέπραξες σοβαρό έγκλημα και δεν είμαι σε διαδικασία να ανακαλέσω, πρέπει να υπάρχει διαδικασία», είπε.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, που εισηγήθηκε την πρόταση νόμου, συμφώνησε με όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν, διευκρινίζοντας ότι η δήλωση που γίνεται όταν το πρόσωπο έχει διαύγεια θα τηρείται στο αρχείο του Πρωτοκολλητή και θα λαμβάνεται υπόψη από το Δικαστήριο, το οποίο είναι τελικά αρμόδιο να αποφασίζει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα