Αντιδρούν οι γεωργοί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτικές περιοχές-Ζητούν λήψη μέτρων

Την έντονη αντίδραση των αγροτικών οργανώσεων έχει προκαλέσει το γεγονός ότι παραχωρείται αγροτική γη, ώστε να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και να δημιουργηθούν πάρκα, με την προϋπόθεση ότι είναι άγονη, με τους εμπλεκόμενους να καλούν την Κυβέρνηση να διευκρινίσει τι θεωρείται άγονη γη, αλλά και να αυξήσει τα μέτρα, όσον αφορά στον έλεγχο, σε περίπτωση που δίνεται έγκριση.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, σε μία συνεδρία που οι βουλευτές έθεσαν σημαντικά ερωτήματα ενώπιον των αρμοδίων της Κυβέρνησης, με το βασικότερο να είναι ότι με την παραχώρηση άδειας για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, καταστρέφεται το περιβάλλον και ζήτησαν να ενημερωθούν για την τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την παραχώρηση άδειας. Μάλιστα, οι αγροτικές και κτηνοτροφικές οργανώσεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το κείμενο της τελικής εντολής που εκδόθηκε από πλευράς Κυβέρνησης και τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2024.

Ο Νίκος Βάσιλας, εκπροσωπώντας τους κτηνοτρόφους ανέφερε πως ως οργανώσεις είναι υπέρ της τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών στις σκεπές των υποστατικών και θα ήθελαν να τοποθετήσουν και στα γεωργικά τους καταλύματα, όμως χρειάζονται διάφορες μελέτες. Όσον αφορά στον όρο άγονη γη, ο κ. Βάσιλας ανέφερε ότι «όταν ο ΚΟΑΠ θεωρεί ένα τεμάχιο γόνιμο και το επιδοτεί, να μην συζητείται για να γίνει φωτοβολταϊκό πάρκο, εκτός αν είναι ένα μικρό για τις ανάγκες των γεωργών. Από τη στιγμή που επιδοτείται είναι γόνιμο. Δεν πρέπει να δίνεται έγκριση».

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της ΕΚΑ, Θωμάς Θωμά, επεσήμανε ότι θέση τους είναι ότι στη διαβούλευση που έγινε στο Υπουργείο Γεωργίας, οι αρμόδιοι τους έβαλαν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, ενώ η συζήτηση ήταν έντονη. Αναφορικά με το κείμενο που δημοσιεύτηκε, ο κ. Θωμά σημείωσε ότι «δεν φαίνεται να διασφαλίζονται αυτά που για μας είναι ανησυχίες. Τι θεωρείται άγονη γεωργική γη. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτό το κομμάτι. Επίσης, εξαντλήσαμε τα περιθώρια για να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά στα υποστατικά μας και μετά πήγαμε στα πάρκα; Εξαντλήσαμε στα κρατικά κτίρια ή στα σχολεία, ή στα σπίτια; Μιλούμε για αγροφωτοβολταϊκά και διπλή χρήση της γης, όμως για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει διασφάλιση ότι θα καλλιεργούμε τη γη. Πρέπει να δούμε πώς θα γίνονται οι έλεγχοι».

Ο πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου, Σωτήρης Καϊλάς, στη δική του τοποθέτηση, σημείωσε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έφτασε η κατάσταση στο απροχώρητο. «Όπου δούμε ότι υπάρχει άρδευση εκεί θα παράξουμε και δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται άγονη γη. Αν δεν υπάρχει νερό, να βάλουν φωτοβολταϊκά. Η γη πρέπει να παραμείνει εκεί για να ταΐζει τον κόσμο».

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Παναγροτικού, Αναστάσης Γιαπάνης, θέλησε να καταγγείλει ότι μέλος τους είχε αναφέρει πως μέσα δόθηκε άδεια να δημιουργηθεί φωτοβολταϊκό πάρκο μέσα σε κτηνοτροφική γη. «Έχουμε πει ότι ως αγροτικές οργανώσεις δεν είμαστε υπέρ των φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά να μπαίνουν στην οροφή. Να υπάρχει σύμπραξη των φωτοβολταϊκών με την παραγωγή».

Η απάντηση της Κυβέρνησης

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, σημείωσε πως η εντολή που δόθηκε από το Υπουργείο, τέθηκε σε ισχύ στις 14 Ιουνίου 2024, μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, τόσο με το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος, όσο και με τις διάφορες οργανώσεις στη Βουλή.

«Έγινε εκτενής διαβούλευση και το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι με αυτή την εντολή κατάφερε να ισορροπήσει τα πράγματα. Καταγράφονται οι περιοχές αποκλεισμού και οι περιοχές που εξαιρούνται από τις περιοχές. Διαφωνώ ότι ως εκτελεστική εξουσία αποτρέπουμε τους πολίτες να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες».

Ο κ. Ηλία αναφέρθηκε και στην πρόνοια για τα αγροφωτοβολταϊκά, που ουσιαστικά θα είναι η διπλή χρήση της γης και από γεωργούς, που θα δραστηριοποιούνται κάτω από το φωτοβολταϊκά. «Είχαμε τη σύμφωνο γνώμη του Τμήματος Περιβάλλοντος. Ακούσαμε το Τμήμα Γεωργίας, κατά τη δική μας κρίση, η πρόθεση είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο η εγκατάσταση των αγροφωτοβολταϊκών και να το ξαναδούμε. Περιορίζουμε και το γεωργό, δώσαμε και έννοιες και τι σημαίνει εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος και εξυπηρετήσαμε ανάγκες των αγροτών».

Ο κ. Ηλία αναφέρθηκε και στην απόφαση του Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έδωσε εντολή στο Τμήμα Κτηματολογίου να μην γίνονται αποδεχτές οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κρατική γη.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, αναφερόμενος στον καθορισμό ειδικών περιοχών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σημείωσε ότι βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να το κάνει. «Όσον αφορά θέματα πυλώνων κλπ, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι ότι είναι ξεχωριστή διαδικασία εξέταση αίτησης ενός πάρκου και ξεχωριστή διαδικασία για το δίκτυό του. Είχαμε περίπτωση που ενώ υπήρχε πολεοδομική άδεια, δεν μπορούσε να προχωρήσει το θέμα επειδή δεν είχε άδεια το δίκτυό του».

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ