Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανοίγει νέους ορίζοντες για τη χώρα

Οφείλω να ξεκινήσω με το οφθαλμοφανές, που είναι οι εργασίες στις κτιριακές εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης. Τι νέο φέρνει αυτή η επέκταση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Αυτό που βλέπετε είναι η ολοκλήρωση των εργασιών προέκτασης της Πανεπιστημιούπολής που θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες, ενώ αποτελεί μέρος του μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδίου του Πανεπιστημίου για ανάπτυξη και καινοτομία. Το νέο κτίριο θα εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες στις Σχολές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, των προγραμμάτων Επιστημών Υγείας καθώς και της νεοσύστατης Κτηνιατρικής Σχολής. Πρόκειται για εγκαταστάσεις με κορυφαίες τεχνολογίες και εξοπλισμό και θα είναι σημείο αναφοράς τεχνολογικής καινοτομίας όχι μόνο για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά για ολόκληρη την Κύπρο.

Η εισαγωγή του νέου Πτυχίου Κτηνιατρικής, με την Ιατρική Σχολή, την Οδοντιατρική Σχολή και τα 24 προγράμματα σπουδών Επιστημών Υγείας και Ζωής συνθέτουν την πιο ολοκληρωμένη δέσμη προγραμμάτων σπουδών στους τομείς αυτούς στη χώρα μας, θεωρώ και στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο.

Η Σχολή Κτηνιατρικής έρχεται 2 χρόνια μετά την ίδρυση παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής στην Φρανκφούρτη. Θέλετε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες;

Η ίδρυση παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής στην Φρανκφούρτη, το 2022, αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για διεθνοποίηση και είναι ακόμη μία επιβεβαίωση της διεθνούς αναγνώρισης και του κύρους του Πανεπιστημίου ως πανεπιστημιακός κόμβος αριστείας και καινοτομίας που δημιουργεί συνεχώς προστιθέμενη αξία για την Κύπρο. Το Παράρτημα της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη πρόκειται για το 1ο Παράρτημα κυπριακού πανεπιστημίου που λειτουργεί εκτός της Κύπρου και είναι ένα σημαντικό ορόσημο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Κυπριακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Είναι η πρώτη φορά που κυπριακό πανεπιστήμιο επιχειρεί τέτοιου είδους ανάπτυξη στο εξωτερικό. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι η Κύπρος και ειδικότερα η πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχει τεράστιες δυνατότητες και αυτή η κίνηση αποτελεί μία ισχυρή απόδειξη. Ξεκινώ όμως από το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καταστεί κορυφαίο ίδρυμα στην ιατρική εκπαίδευση. Έχουμε ένας διεθνώς αναγνωρισμένο Πτυχίο στην Ιατρική Σχολή το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή που έχει βραβευτεί με 5 αστέρια από το QS TOP UNIVERSITIES. Είναι πλήρως διαπιστευμένο από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιατρικής Εκπαίδευσης (World Federation of Medical Education-WFME). Ως πανεπιστήμιο έχουμε τα εχέγγυα και την εμπειρογνωμοσύνη και θεωρήσαμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα υφιστάμενα πλεονεκτήματα μας και να σκεφτούμε πέρα από τον γεωγραφικό μας χώρο. Είναι μέρος αυτού που για χρόνια τονίζαμε, ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί ποιοτικό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αυτό ποτέ δεν σημαίνει ότι μας εγκλωβίζει εντός των γεωγραφικών μας συνόρων.

Είμαστε μέρος αυτού του διεθνούς κολοσσού Galileo Global Education, του μεγαλύτερου ομίλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, που λειτουργεί 54 ιδρύματα, με πάνω από 170.000 φοιτητές, προσφέροντάς μας μια νέα οπτική και μια νέα δυναμική στη διεθνή μας ανάπτυξη.

Πέρα από την ραγδαία ανάπτυξη του πανεπιστημίου και το Παράρτημα Ιατρικής Σχολής στην Φρανκφούρτη τι θεωρείτε εσείς προσωπικά ότι κάνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου να ξεχωρίζει;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ταυτιστεί με την ποιοτική εκπαίδευση, την καινοτομία υψηλής τεχνολογίας, την διασύνδεση με την βιομηχανία και την κοινωνία και την υψηλή απασχολησιμότητα των φοιτητών και αποφοίτων του. Επιστέγασμα της επιτυχημένης πορείας του πανεπιστημίου είναι η ποιοτική αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς αλλά και το πλούσιο ερευνητικό αποτύπωμα του πανεπιστημίου σε αρκετούς τομείς. Σημειώνω πως το Πανεπιστήμιο μας κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 101+ πανεπιστημίων στον κόσμο στην κατάταξη του Times Higher Education Impact Rankings (2024) στην κατηγορία Ποιοτική Εκπαίδευση.

Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα του πανεπιστημίου είναι οι ακαδημαϊκοί, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό. Τους χαρακτηρίζει ο επαγγελματισμός, η άριστη τεχνογνωσία και το πάθος για ένα πρότυπο πανεπιστήμιο. Θα πρέπει να τονίσω ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, πιστοποιείται για 3η συνεχή χρονιά ως «Α Best Place to Work®» για το άριστο εργασιακό του κλίμα και της υψηλής ποιότητας διαδικασίες στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση έρχεται να επιβεβαιώσει και να επιβραβεύσει τις εκσυγχρονιστικές αλλαγές στο πανεπιστήμιο όχι μόνο ως ακαδημαϊκό ίδρυμα αλλά και ως ένα απαράμιλλο χώρο εργασίας για 1300 και πλέον εργαζομένους.

1 (1)

Η Κύπρος έχει πλέον μπει στο χάρτη της Ευρώπης ως εκπαιδευτικός προορισμός. Η πολιτεία πως στηρίζει τις προσπάθειες για την ανάδειξή της;

Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα αλλά οι δυνατότητες της είναι μεγάλες και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις είναι τέτοιες που δεν μπορείς παρά να αναζητάς τη διεθνοποίηση. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι η δουλειά που έχει γίνει, οι στόχοι που έχουμε πετύχει, οδηγούν αποδεδειγμένα αρκετούς διακεκριμένους Κύπριους επιστήμονες να επιστρέψουν στην Κύπρο διότι βλέπουν τις δυνατότητες που έχει η χώρα. Αυτό το brain drain επιστημονικού δυναμικού, θεωρώ ότι έχει ανακοπεί. Ο τομέας της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης πρωτίστως, οι ευκαιρίες που άνοιξε και η προοπτική που έδωσε σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ήταν πιστεύω καταλυτικός. Το κράτος άργησε αλλά κατανόησε ότι η παιδεία και ο τομέας της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι από τους πιο σημαντικούς για την οικονομία αλλά και για το ίδιο το μέλλον και την ποιότητα της χώρας, των πολιτών, της κριτικής σκέψης, της δημόσιας συζήτησης, της δυνατότητας προόδου και της ανταγωνιστικότητας.

Χρειάζεται όμως μια εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του πανεπιστημιακού τομέα η οποία θα πρέπει να εστιάσει στην ποιότητα και την ακαδημαϊκή αριστεία, την έρευνα και την καινοτομία και όχι απλώς στην προσέλκυση περισσότερων πανεπιστημίων.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου;

Τα τελευταία χρόνια το πανεπιστήμιο υιοθέτησε μια κουλτούρα εκσυγχρονισμού που οδήγησε σε επίπεδα ανάπτυξης ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, αναβαθμίζοντας το εύρος και την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, και καθορίζοντας έναν σαφή διεθνή προσανατολισμό για το πανεπιστήμιο.

Η εισαγωγή της Κτηνιατρικής Σχολής αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη του πανεπιστημίου. Η ανάπτυξη είναι ορατή που πλέον βρίσκει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με μια φοιτητική κοινότητα πέρα των 10,000 φοιτητών, συνεχίζεται λοιπόν ο στόχος για την περαιτέρω διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου. Παράλληλα γίνονται διεργασίες για την προσφορά νέων προγραμμάτων σπουδών στην Φρανκφούρτη. Μάλιστα, προσφέρουμε εδώ και 2 χρόνια, τέσσερα πτυχία με έντονο ψηφιακό περιεχόμενο στην Κίνα μέσω κοινοπραξίας με το Minjiang University.

Προσφάτως το Πανεπιστήμιο μας προχώρησε σε συμφωνία με τη CISCO για τη δημιουργία ενός κόμβου ψηφιακού μετασχηματισμού με ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Ψηφιακών Εργαλείων που θα φέρει ανατροπές όχι μόνο στη διδασκαλία και έρευνα, αλλά και στις δυνατότητες του Πανεπιστημίου να ενισχύσει το κράτος και την επιχειρηματική κοινότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στις άμεσες επίσης προτεραιότητες μας πέρα από την διεθνοποίηση είναι η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προγραμμάτων, η ενίσχυση του ερευνητικού μας αποτυπώματος, η εδραίωση των προγραμμάτων δια βίου μάθησης, η προσέλκυση ακαδημαϊκών και ερευνητών υψηλής ακαδημαϊκής στάθμης, αλλά και η ψηφιακή μεταρρύθμιση όλων των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

Δειτε Επισης

8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Natural Life: Ευρεία γκάμα προϊόντων με σύμμαχο τη φύση.
Το Ταμείο Συνοχής και η Κύπρος
Το Μελένιο Παιδικό Φεστιβάλ επιστρέφει πιο γλυκό από ποτέ!
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ανοίγει νέους ορίζοντες για τη χώρα
Αμειβόμενη πρακτική σε ένα ελκυστικό περιβάλλον με ανταγωνιστικές παροχές;
Συνεργασία του ACCA και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου για το Πρόγραμμα “Integrated XPerience or Audit Service Delivery Scheme”