Καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αίτηση Σταυριανού-Ξανά ενώπιον Ανωτάτου τον Οκτώβριο

Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου παρουσιάστηκαν ξανά οι δυο πλευρές αναφορικά με την ένσταση που κατατέθηκε από την οικογένεια του Θανάση Νικολάου, σε σχέση με την αίτηση που καταχώρησε έπειτα από άδεια ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος επιδιώκει την ακύρωση του πορίσματος της Θανατικής Ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, το οποίο κατέληξε πως ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού επήλθε έπειτα από στραγγαλισμό.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, η Ολομέλεια του Ανωτάτου, έδωσε οδηγίες όπως οι δικηγόροι των δυο πλευρών ετοιμάσουν γραπτές αγορεύσεις εντός 15 ημερών και κατ’ επέκταση ορίστηκε η υπόθεση για ακρόαση στις 14 Οκτωβρίου. Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου επιβεβαίωσε ότι η ένσταση έχει καταχωρισθεί εμπρόθεσμα και έδωσε οδηγίες για καταχώρηση γραπτών αγορεύσεων εκ μέρους των δικηγόρων των δύο πλευρών εντός 15 ημερών. Στη διαδικασία την Νομική Υπηρεσία εκπροσώπησε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέα, Σάββας Αγγελίδης.

Όπως ανέφερε και σε προηγούμενο δημοσίευμα ο REPORTER, η ένσταση των δικηγόρων της οικογένειας του αδικοχαμένου εθνοφρουρού , στρέφεται προς την μη νομιμοποίηση του Πανίκου Σταυριανού να ζητά την ακύρωση του πορίσματος, δεδομένου πως δεν ήταν εμπλεκόμενο μέρος στην θανατική ανάκριση, κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνει από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ωστόσο επέλεξε και αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση.

Παράλληλα, η πλευρά της οικογένειας του Θανάση, θέτει και το ζήτημα της εκπρόθεσμης αίτησης και αυτό διότι, ο Πανίκος Σταυριανός προτάσσει ότι η Θανατική Ανακρίτρια τον απέκλεισε ως εμπλεκόμενο μέρος, αλλά και ως μάρτυρα. Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση λήφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με την έναρξη της διαδικασίας ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου και ως εκ τούτου, όπως υποδεικνύουν οι δικηγόροι της οικογένειας, η αίτηση θα έπρεπε να καταχωρηθεί κατά τον ουσιώδη χρόνο και όχι με την έκδοση του πορίσματος, το οποίο άφησε εκτεθειμένη την Νομική Υπηρεσία και κατ' επέκταση τον ιατροδικαστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Στην ουσία η εξέταση της αίτησης Σταυριανού από το Ανώτατο-Στο κάδρο τέσσερις βασικοί λόγοι ένστασης

Στην αντίπερα όχθη, ο Ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, προσέφυγε στο Ανώτατο υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, πως «η Θανατική Ανακρίτρια τελούσε σε νομική πλάνη επί των πραγματικών γεγονότων», αφού όπως ισχυρίστηκε, τον απέκλεισε τόσο ως εμπλεκόμενο μέρος, όσο και ως μάρτυρα, τον οποίο ήθελε να καλέσει η Εισαγγελία, παραγνωρίζοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ και επιμένοντας στα ευρήματα του, στα οποία, όπως ειπώθηκε στην διαδικασία, κατέληξε μέσα σε δέκα λεπτά.

Υπενθυμίζεται πως, το αίτημα Σταυριανού, εξετάστηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου, η οποία στην απόφαση της, ημερομηνίας 14 Ιουνίου 2024, ανέφερε πως η υπόθεση του Θανάση, «έλαβε μια ασυνήθιστη εξέλιξη και τροπή. Πρωτοφανή θα τολμούσα να πω, με δεδομένο ότι ο θάνατος του τελευταίου, πέραν από κατ' επανάληψη Αστυνομικές και Στρατιωτικές έρευνες, οδήγησε σε τρείς διαδοχικές Θανατικές Ανακρίσεις. Στο διάστημα δε των είκοσι περίπου ετών που πέρασαν από το θάνατο του ως άνω προσώπου, μέχρι την έκδοση του πορίσματος της τελευταίας Θανατικής Ανακρίτριας, στις 10.05.2024, μεσολάβησαν, πέραν από την εκταφή της σορού για σκοπούς σχετικών εξετάσεων, ικανός αριθμός Δικαστικών διαβημάτων και διαδικασιών, περιλαμβανομένης και προσφυγής εκ μέρους της οικογένειας του θανόντος σε βάρος της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), διορισμοί αριθμού ιδιωτών Ποινικών Ανακριτών, σε διαφορετικούς χρόνους, οι οποίοι προέβαιναν σε σχετικές έρευνες εκδίδοντας σχετικά πορίσματα, ως επίσης εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις διαφόρων εμπειρογνωμόνων όπως ιατροδικαστών, εγκληματολόγων, παθολογοανατόμων, τραυματολόγων κλπ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν είναι πλέον θέμα γοήτρου η υπόθεση Θανάση...

Περαιτέρω, είχε αναφέρει πως το ζήτημα του θανάτου του Θανάση Νικολάου και οι εξελίξεις σε σχέση με τις Θανατικές Ανακρίσεις, όπως βέβαια και επιμέρους πτυχές και προεκτάσεις της περίπτωσης, απασχόλησαν επι σειρά ετών, ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών, ενώ, όπως υπέδειξε, το ζήτημα, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, μετά την εκταφή της σορού και την έναρξη της τρίτης κατά σειρά, Θανατικής Ανάκρισης, απέληξε να απασχολεί, σχεδόν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και κατ' επέκταση το κοινωνικό σύνολο, έχοντας καταστεί ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος.

«Με δεδομένο το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου επί του ζητήματος, είναι φανερό ότι ο συλλογικός προβληματισμός και η κρίση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου επί της αιτήσεως, η οποία άπτεται, ως καταδεικνύουν οι ως άνω λόγοι επί των οποίων παρουσιάζεται να εδράζεται το αίτημα, της απονομής της δικαιοσύνης, θα απέληγε προς το συμφέρον της δικαιοσύνης, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα, έστω και σε αυτό το στάδιο, τον στόχο της ταχύτερης διεκπεραίωσης των Δικαστικών διαδικασιών».

Δειτε Επισης

Αιμορραγικό σοκ κατέδειξε η νεκροτομή του άτυχου Χαράλαμπου
Ελεύθεροι αφού κατηγορήθηκαν οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Άλφαμεγα
Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική-Καίγονται ελαστικά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στη Λεμεσό
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονη βροχόπτωση στον αυτοκινητόδρομο-Η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής της στο Παραλίμνι 39χρονη (pic)
Τουρίστες πήγαν για μπάνιο και κινδύνεψαν να πνιγούν μετά από καυγά-Διασώθηκαν από τις Αρχές
Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης (pic)
Έριχναν φωτοβολίδες πριν την έναρξη του Ανόρθωση-Ομόνοια-Χειροπέδες σε δύο ανήλικους
Έτρεχε η Πυροσβεστική-Κουζίνα οικίας έπιασε φωτιά λόγω χαλασμένου φούρνου
Τα έντεκα επεισόδια στα γήπεδα επί εποχής Παπαθεοδώρου-Από το Παπαδόπουλος στο Aλφαμέγα