Μεγάλη δικαστική νίκη της ΕΕ απέναντι στην Apple–Καλείται να πληρώσει αναδρομικά φόρους €13 δις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέτυχε σήμερα μια μεγάλη δικαστική νίκη κατά της Apple, με αποτέλεσμα ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός να καλείται τώρα σε καταβολή αναδρομικών φόρων ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακύρωσε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, η οποία ανέτρεπε το συμπέρασμα της Κομισιόν, ότι η Apple είχε επωφεληθεί από αθέμιτες φορολογικές ελαφρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από την ιρλανδική κυβέρνηση.

«Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη ενίσχυση, την οποία η Ιρλανδία οφείλει να ανακτήσει», ανέφερε την Τρίτη το ανώτατο δικαστήριο, τονίζοντας ότι η απόφασή του είναι η «τελική επί του θέματος».

Πρόκειται για μια τεράστια νίκη για την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ με κύριο αποδέκτη τις αμερικανικές πολυεθνικές, καθώς προηγούμενες αντίστοιχες υποθέσεις είχαν αποτύχει στα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση της Apple ήταν μέρος μιας σειράς ερευνών με στόχο τον τρόπο με τον οποίο χώρες όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο προσέφεραν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για να εξασφαλίσουν στο έδαφός τους τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών.

Η σημερινή απόφαση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο δύο από τις μονάδες του τεχνολογικού κολοσσού φορολογούνταν στην Ιρλανδία για τον χειρισμό αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας για τις πωλήσεις της εταιρείας εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Το 2020 δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Επιτροπή είχε άδικο να πει ότι στις εν λόγω μονάδες είχε δοθεί «επιλεκτικό πλεονέκτημα», ουσιαστικά ένα φορολογικό πλεονέκτημα που δεν προσφέρθηκε σε άλλους και συνεπώς αθέμιτη κρατική ενίσχυση.

Η διαμάχη της Apple με την ΕΕ έχει πλέον διευρυνθεί, με την επιβολή προστίμου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην εταιρεία, νωρίτερα φέτος, για τους κανόνες του app store. Τώρα αντιμετωπίζει επίσης τρεις έρευνες σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της με τους κανόνες ψηφιακού ανταγωνισμού.

Η Βεστάγκερ δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Apple αφήνει μια «θλιβερή επίγευση παράνομης συμπεριφοράς». Η φορολογική υπόθεση από μόνη της «δείχνει ότι η Apple συνεισφέρει πολύ-πολύ λίγα όταν πρόκειται για φόρους», δήλωσε η ίδια.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Οι συνοριακοί έλεγχοι διχάζουν και τους Γερμανούς-«Ο απομονωτισμός δεν είναι λύση»
Τουλάχιστον 226 νεκροί και 77 αγνοούμενοι εξαιτίας του τυφώνα Γιάγκι στη Μιανμάρ
«Έπαιζα γκολφ και ξαφνικά άκουσα πυροβολισμούς»-Ο Τραμπ περιέγραψε την νέα απόπειρα δολοφονίας του
ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ