Μέσα από σαράντα κύματα περνά το χαλλούμι-Νέα αναταραχή, ετοιμάζουν μέτρα οι αγελαδοτρόφοι

Μέσα από σαράντα κύματα φαίνεται ότι περνά ο φάκελος για το χαλλούμι ΠΟΠ, με τους αγελαδοτρόφους να φωνάζουν για την επιδότηση των κατεχομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη στάση της Κυβέρνησης επί του θέματος. Την ίδια ώρα, ο σύνδεσμός τους παρουσιάζεται έτοιμος για λήψη μέτρων, σε μία προσπάθεια να στείλει μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους, ότι δεν είναι πρόθυμοι να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα, αναφορικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ προς τα κατεχόμενα, με κύριο στόχο την παραγωγή και εμπορία χαλλουμιού, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αγελαδοτρόφων, που σε έκτακτη συνέλευσή τους αποφάσισαν όπως συγκαλέσουν παγκύπρια συγκέντρωση με όλα τα μέλη τους, για να καθορίσουν τα επόμενά τους βήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπούν οι αγελαδοτρόφοι-Ξεπούλημα εμπορίας χαλουμιού και οικονομική ενίσχυση κατεχομένων

«Μας πιέζουν εμάς και μετά η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τους Τουρκοκύπριους, που δεν παράγουν ΠΟΠ. Με βάση τον κανονισμό ΠΟΠ, πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση. Εμάς δεν μας δίνουν επιδοτήσεις, μας πιέζουν συνεχώς, δεν μας βοηθούν, μας θέτουν όρους για τις ποσοστώσεις. Δεν θα φάει ο καταναλωτής τι θέλει, αλλά ότι θέλουμε εμείς που το παράγουμε και στα κατεχόμενα είναι το αντίθετο», επεσήμανε στον REPORTER ο εκπρόσωπος του συνδέσμου αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριάκου.

Αυτό που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αγελαδοτρόφων, πέραν από τα εκατομμύρια ως επιδότηση προς τα κατεχόμενα, ήταν και το γεγονός ότι τα κατεχόμενα προχωρούν με εξαγωγή των προϊόντων τους προς τις ελεύθερες περιοχές και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να παρέχονται στο 75% της αγοράς των Ελληνοκύπριων παραγωγών, ενώ λαμβάνουν επιδότηση και από την Τουρκία.

«Εμείς θα ενημερώσουμε τα μέλη μας και πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Έχουμε και τις δηλώσεις του κ. Γρηγορίου ότι θα πρέπει μέχρι το 2029 να πάμε στο 51% της ποσόστωσης. Πώς θα γίνει αυτό; Θα μειώσουμε τις εξαγωγές και θα κάνουμε πλάτες στα κατεχόμενα; Δυστυχώς αυτό θα γίνει στο τέλος της ημέρας. Δεν έχουν δουλέψουν το εμπόριο για να δουν τις δυσκολίες. Εμείς όλα αυτά θα μελετήσουμε».

Στο τραπέζι η λήψη μέτρων

Αυτό που μελετάται από πλευράς του συνδέσμου των αγελαδοτρόφων είναι η λήψη δυναμικών μέτρων, ώστε να στείλουν μήνυμα τόσο προς την Κυβέρνηση, όσο και προς τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουν να αποδέχονται αυτή την κατάσταση και θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

«Τα μέτρα που έχουμε υπόψη μας είναι η διαμαρτυρία, δεν έχουμε και κάτι άλλο για να κάνουμε. Θα βγει ο κόσμος να διαμαρτυρηθεί και εμείς αυτό που θα λέμε είναι ότι θέλουμε ισότητα με τα κατεχόμενα. Θα είναι έξω από το Προεδρικό και από τη σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να ξέρουμε ποιος μπήκε τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εμείς είμαστε φορολογούμενοι, καταλήγουν στην Ευρώπη και τελικά πηγαίνουν στα κατεχόμενα ως επιδότηση. Πρέπει να αντιδράσει και ο κόσμος για την κατάσταση αυτή. Πρέπει να κάνουμε μία εκδήλωση που να μπορέσει να προκαλέσει αναταράξεις».

Σημειώνεται πως ο σύνδεσμος των αγελαδοτρόφων είχε θέσει το θέμα τόσο ενώπιον της υπουργού Γεωργίας, όσο και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή. Αυτό που ζητούν από τον Πρόεδρο είναι ότι οφείλει να αλλάξει κάποια πράγματα που βρήκε δεδομένα.

«Το συγκεκριμένο θέμα το θέσαμε στην υπουργό Γεωργίας και μας είπε ότι είναι γενική πολιτική, το θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μας είπε ότι θα το κοιτάξουν. Αυτά τον Ιούνιο, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει αλλαγές. Υπάρχουν δύο τρόποι να λυθεί το πρόβλημα. Ο ένας είναι ότι υπάρχει μία εταιρεία που ελέγχει το ΠΟΠ. Θα βγουν και θα πουν ότι όλοι είμαστε ΠΟΠ και θα ελέγχει και τα κατεχόμενα. Ο δεύτερος τρόπος είναι να μην εφαρμόζονται οι προδιαγραφές του ΠΟΠ μέχρι να λυθεί το Κυπριακό».

Δειτε Επισης

Πόρτα Δικαστηρίου σε αίτηση Κινέζου για ανατροπή της απόφασης αποστέρησης διαβατηρίου
Το αντίο του Παύλου Παύλου στον Άντρο Παυλίδη-«Μας αγκάλιασε και μας έδωσε πολλά»
Σφοδρές αντιδράσεις για την απέλαση Τ/κ οικονομολόγου από την Τουρκία-Πυρά σε Τατάρ
Κάηκαν σπίτια και οχήματα, διασώσεις πολιτών από τη μεγάλη πυρκαγιά-Επεκτάθηκε σε Όμοδος και Βάσα
Ζητά διάνοιξη διόδου των Κοκκίνων από τον Πρόεδρο ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς
Στα μπουντρούμια του Αττίλα για άλλες οκτώ μέρες οι 5 Ε/κ-Ένταση και καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Χωρίς αντίκτυπο μέχρι στιγμής το πόρισμα για ΤΑΚΑΤΑ-Πειθαρχικές ευθύνες, έρευνα για ανθρωποκτονία, καμία διαθεσιμότητα
Εξέδωσε νέο οδηγό για τη νοσηλευτική φροντίδα των αιμοσφαιρινοπαθειών η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών
Απαντά στον ΔΗΣΥ το ΕΛΑΜ για απόφαση Ανωτάτου για κάμερες-«Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί νοικοκύρης»
Ψήφισμα καταδίκης εισβολής από εκπροσώπους κατεχόμενων Δήμων της Κερύνειας στην Πρόεδρος της Βουλής