Εσωκομματικά ηλεκτροσόκ στον ΔΗΣΥ από τις συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση

Της τεράστιας αναμπουμπούλας που προκάλεσε η επιστολή της προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, ακολούθησε μια σχετική ηρεμία στην Πινδάρου. Βοήθησε ιδιαίτερα το γεγονός πως ήταν περίοδος καλοκαιρινών διακοπών και η πολιτική επικαιρότητα κινείτο σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και σε ζητήματα που δεν προκαλούσαν εσωτερική διαμάχη και έτσι η μεγάλη ένταση σταδιακά υποχώρησε. Όλα αυτά ανατράπηκαν τις τελευταίες ημέρες, που σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας.

Το ζήτημα του Great Sea Interconnector είναι ξεκάθαρο πως διχάζει τον ΔΗΣΥ και αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν -κάποιοι θα έλεγαν μερικές φορές εφευρίσκονται επί σκοπού- στο εσωτερικό της παράταξης για σημαντικά ζητήματα. Επί της ουσίας, ενώ η Πινδάρου τάσσεται επίσημα υπέρ του έργου, υπάρχουν διαφωνίες στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα, αλλά από την ηγεσία εκλαμβάνεται ως πρόβλημα πόσο προβάλλονται στη δημόσια σφαίρα, κυρίως λόγω των ιδιοτήτων των διαφωνούντων ως πρώην πρόεδρος του κόμματος και ως πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής. Ιδιαίτερα, δε, η τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου την περασμένη εβδομάδα, ήταν ξεκάθαρο πως ενόχλησε πολύ την Αννίτα Δημητρίου.

Την Πέμπτη, με ανακοίνωσή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση «ενός έργου εξαιρετικής γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας» χωρίς άλλη καθυστέρηση. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως η ηλεκτρική διασύνδεση ωρίμασε επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και στηρίζεται οικονομικά και πολιτικά από την ΕΕ. Και εδώ φαίνεται να βρίσκεται το κλειδί. Στο γεγονός πως πρόκειται για ένα έργο που προωθήθηκε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη και μια πιθανή αλλαγή στάσης του κόμματος θα αποτελούσε αυτό-ακύρωση για το κόμμα.

Όλες τις φορές που η νυν ηγεσία του ΔΗΣΥ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από αποφάσεις ή να επικρίνει χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη δέχθηκε πυρά και κοροϊδία. Ακόμη και όταν κάνει εισηγήσεις που θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί επί της προηγούμενης διακυβέρνησης βρίσκεται στο στόχαστρο. Αντιδράσεις υπήρξαν, για παράδειγμα, όταν αποφάσισε πως ήταν επιτακτική η ανάγκη τοποθέτησης κλιματιστικών στα σχολεία, κάτι που δεν έγινε επί των ημερών του ΔΗΣΥ, ή όταν εισηγήθηκε την άμεση αφαίρεση του συρμάτινου φράκτη επί της πράσινης γραμμής, η τοποθέτηση του οποίου είχε αποφασιστεί και υλοποιηθεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, η υποστήριξη ενός τόσο μεγάλου έργου, η αρχική απόφαση για το οποίο ανήκει στη διακυβέρνηση ΔΗΣΥ, είναι μονόδρομος για την Πινδάρου, καθώς τίθεται ζήτημα πολιτικής συνέπειας και αξιοπιστίας. Ανησυχίες για το έργο έχουν οι πάντες, ακόμη και η ίδια η Κυβέρνηση. Ωστόσο υπάρχει μεγάλος δρόμος από την έκφραση ανησυχίας και την αναζήτηση λύσεων μέχρι την αυτό-ακύρωση.

Λόγω της εσωτερικής αντιπαράθεσης, όμως, δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευαισθησίες σε ό,τι αφορά την ακύρωση των έργων της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Για αυτό είναι πολύ εύκολο για κάποιους, όταν διαφωνούν, να εκφράζουν έντονα τη διαφωνία τους, επιλέγοντας να αγνοήσουν το γεγονός πως το κόμμα βρίσκεται σε δύσκολη θέση κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια, κάποιοι στον ΔΗΣΥ υποψιάζονται ότι άτομα όπως τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είναι ο άλλος πόλος σε αυτή την αντιπαράθεση, ενδεχομένως να εκμεταλλεύονται τέτοια θέματα ώστε να αποδίδουν ανεπάρκειες στον Νίκο Αναστασιάδη και στους συνεργάτες του.

Η ενόχληση αφορά κυρίως την στάση του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ, όχι μόνο επειδή εξέφρασε διαφωνία για το έργο αλλά για τη εκτίμησή του ότι κανένα ενεργειακό έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην Κύπρο με άλυτο το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για «ωραίες ενεργειακές ιστορίες». Η κ. Δημητρίου τον άδειασε, καθώς διερωτήθηκε αν, εξαιτίας της τουρκικής κατοχής, δεν πρέπει να γίνονται μακρόπνοοι σχεδιασμοί. «Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά η θέση του ΔΗΣΥ είναι θετική απέναντι στο έργο», υπέδειξε. Απευθυνόταν και στον πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, Κυριάκο Χατζηγιάννη, υπενθυμίζοντας του ότι διαχωρίζει τη θέση του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο Χάρης Γεωργιάδης επανήλθε τη Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας ποια είναι η επίσημη θέση του ΔΗΣΥ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο βουλευτής του κόμματος δήλωσε ότι «έχουμε δύο βουλευτές από τους δεκαεπτά που έχουν άλλη άποψη», απομονώνοντας ουσιαστικά την άποψη Νεοφύτου και Χατζηγιάννη, ενώ υπαινίχθηκε πως είναι πρόσφατη και προηγουμένως είχαν άλλη θέση. «Δεν ξέρω αν αυτό συνιστά διχασμό και αν είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Εγώ θα επικεντρωνόμουν στην ουσία. Έχουν -τώρα τουλάχιστον- διαφορετική άποψη. Δεν την συμμεριζόμαστε οι υπόλοιποι. Και είχαμε την ευκαιρία ξανά να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα, να δούμε αν αλλάζει η θέση του ΔΗΣΥ ή όχι», είπε.

Υπέδειξε πως είναι αρκετά απλά τα πράγματα και όλη η Ευρώπη, και η ηπειρωτική και η νησιωτική, είναι μεταξύ της διασυνδεδεμένη ηλεκτρικά και μάλιστα πολλαπλώς. «Μείναμε τελευταίοι», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, αποδίδοντας το στη γεωγραφική απόσταση. «Μέσα από αυτό το κοινό ευρωπαϊκό δίκτυο, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καταναλωτές ήδη, από τώρα, απολαμβάνουν τιμές ρεύματος που είναι κάτω από το μισό των δικών μας. Παρόλο που οι ευρωπαϊκές επενδύσεις, αυτές που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος και θα το μετατρέψουν και σε πιο φιλικό προς το περιβάλλον, έρχονται. Αλλά ήδη από τώρα το κόστος για όλους τους υπόλοιπους είναι κάτω από το μισό του δικού μας», ανέφερε. Διερωτήθηκε αν θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού του δικτύου ή να μείνουμε απομονωμένοι. «Η δική μας απάντηση, και η δική μου προσωπικά, και του ΔΗΣΥ, και της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι θετική», τόνισε, λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιος αν όλοι απαντούν θετικά και αν όλοι ειλικρινώς επιθυμούν αυτή τη διασύνδεση.

«Αυτό που δεν σηκώνει η τσέπη μας είναι να μείνουμε έτσι. Αυτό που δεν αντέχει η οικονομία μας, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μας είναι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη», ανέφερε ακόμη, απαντώντας και στις επικρίσεις των δύο συναδέλφων του για το οικονομικό σκέλος του GSI. Επανέλαβε, δε, ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει την Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ρυθμίσει και τα τελευταία σημαντικά ζητήματα, ούτως ώστε να μην χάσει αυτή την ευκαιρία η Κύπρος και να μην παραμείνει η χώρα μας δέσμια σε ψηλό ρεύμα και δέσμια συμφερόντων αλλά και εκτεθειμένη ενεργειακά.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»