Θολό το τοπίο για την εθελοντική κατάταξη γυναικών στην ΕΦ, στα προκαταρκτικά η κατάρτιση Νομοσχεδίου

Εξαπίνης έπιασε πολλούς η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για εθελοντική συμμετοχή στο στράτευμα γυναικών, μετά την αποφοίτησή τους από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δεδομένου πως μια τέτοια ενέργεια, δεν βρισκόταν στις δράσεις που είχε ανακοινώσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την άμυνα της χώρας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση, με θέμα «60 χρόνια Εθνικής Φρουράς», ανακοίνωσε συγκεκριμένα, ότι, «είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που πολύ σύντομα, από το 2025, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε λίγες μέρες, και ελπίζω - απευθύνομαι στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας - να περάσει γρήγορα, και από την άμυνα, και οι κοπέλες θα έχουν τη δυνατότητα εθελοντικής κατάταξης στην Εθνική Φρουρά, όπως οι άρρενες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών που φοιτούν».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα μπορούν εθελοντικά να υπηρετήσουν την Εθνική Φρουρά, με ελάχιστη θητεία τους έξι μήνες και μέγιστη τους 14 μήνες, όπως οι άρρενες συμμαθητές τους στους 14 μήνες».

Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, το Υπουργείο ήταν ενήμερο για τις σκέψεις του Προέδρου, ωστόσο οι περισσότεροι δεν ανέμεναν ότι θα γίνουν ανακοινώσεις επί τούτου, τόσο νωρίς, αφού ακόμα εξετάζουν τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εξαγγελία, ώστε να δοθούν περισσότερα στοιχεία από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξήγγειλε την απόφαση για εθελοντική κατάταξη γυναικών στο στρατό μετά το σχολείο ο ΠτΔ

Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι ενδεχομένως ο Πρόεδρος, θέλοντας να βάλει πίεση σε όσους πρέπει ετοιμάσουν το Νομοσχέδιο για να το στείλουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, να προέβη στη συγκεκριμένη εξαγγελία, ώστε να επισπευσθεί η όλη διαδικασία. Παράλληλα, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στόχος του να ήταν να προϊδεάσει για τις σκέψεις του τους πολίτες, αλλά και όσες γυναίκες θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν, προκειμένου να έχουν χρόνο μέχρι την κατάταξη του επόμενου καλοκαιριού, να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι η εξαγγελία του Προέδρου, δεν σχετίζεται με τον θεσμό των ΣΥΟΠ, ο οποίος εκσυγχρονίζεται, αφού δόθηκαν κίνητρα ώστε να σταματήσει η φυγή τους από το στράτευμα, αλλά αφορά καθαρά την Αρχή της Ισότητας.

Εδώ και κάποια χρόνια, συζητείται σε διάφορους κύκλους ότι υπάρχει ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, λόγω του γεγονότος ότι οι μεν υπηρετούν θητεία 14 μηνών και μεταβαίνουν για σπουδές ένα χρόνο μετά τις συνομίληκές τους, με αποτέλεσμα για τον ίδιο λόγο να καθυστερούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται πάντως, ότι σε περίπτωση που το Νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή, τότε το γεγονός πως θα αφορά εθελοντική υπηρεσία στο στράτευμα, δεν βελτιώνει με οποιονδήποτε τρόπο την Αρχή της Ισότητας, ανάμεσα στα δύο φύλα. Από την άλλη όμως, σε περίπτωση που ένας αριθμός γυναικών αποφασίσουν να υπηρετήσουν στην Εθνική Φρουρά, θεωρείται δεδομένο ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της, καθότι θα αυξηθεί το προσωπικό της και θα καλυφθούν κενά που δημιουργούνται.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει, είναι τα κίνητρα που θα παραχωρηθούν σε όσες γυναίκες επιλέξουν να υπηρετήσουν, αλλά και κατά πόσον αυτά θα σχετίζονται με τον θεσμό των Συμβασιούχων Οπλιτών ή εάν υπάρχουν άλλες σκέψεις από το κράτος.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς θα μπορεί κάποιος να υπηρετεί έξι ή δεκατέσσερις μήνες, όπως εξήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Όλα αυτά, αναμένεται να γίνουν γνωστά το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν θα αποκρυσταλλωθεί και θα αποτυπωθεί σε Νομοσχέδιο η εξαγγελία της Κυβέρνησης.

Πάντως, σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Υπουργός Άμυνας, Βασιλής Πάλμας σημείωσε πως, «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της πρότασης για εθελοντική στράτευση των γυναικών. Όταν και εφόσον θα ολοκληρώσουμε την επεξεργασία αυτή και θα είμαστε έτοιμοι για την πρόταση την οποία θα καταθέσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά την ίδια ώρα θα διαβουλευθούμε, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα».

Ανέφερε ακόμη ότι η θητεία και η στράτευση θα γίνεται - εάν και εφόσον τελικά ολοκληρωθεί αυτή η πρόταση - όπως γίνεται για τους άρρενες που θα πραγματοποιήσουν την θητεία τους.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας