Ο πληθωρισμός χτυπά τις τουρκικές εταιρείες-«Στο παρελθόν βγαίναμε από αυτές πιο γρήγορα»

Οι τουρκικές εταιρείες λειτουργούν "υπό το βάρος μυριάδων προκλήσεων", ενώ έχουν πληγεί από έναν συνδυασμό επίμονα υψηλού πληθωρισμού, αυξανόμενου κόστους, μειωμένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση και αδύναμης ζήτησης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι βιομηχανίες ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων των εταιρειών που πλήττονται περισσότερο, καθώς οι αξιωματούχοι της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας προσπαθούν να τιθασεύσουν τις ετήσιες αυξήσεις των τιμών που ξεπερνούν το 60%, ή 12 φορές τον επίσημο στόχο.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της στο 50% από τον περασμένο Απρίλιο, διατηρώντας τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες για τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Βρισκόμαστε σε μια κρίση, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ο Ramazan Kaya, επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων Ένδυσης. «Στο παρελθόν συνηθίζαμε να βγαίνουμε από αυτές πιο γρήγορα», σημείωσε.

Για τις επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στις εξαγωγές, όπως οι κατασκευαστές ενδυμάτων, ο κατάλογος των προβλημάτων, σε μια τουρκική οικονομία ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επιδεινώνεται από την εξασθενημένη ζήτηση από τους αγοραστές στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας, και την «δαπανηρότητα» της λίρας, σύμφωνα με τον κ. Kaya.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 13% φέτος έναντι του δολαρίου - σε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές - οι Τούρκοι εξαγωγείς αναφέρουν ότι εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρό.

Ο κλάδος αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να τιθασευτεί, αλλά την ίδια στιγμή εξαντλείται η ρευστότητα των επιχειρήσεων, δήλωσε ο κ. Kaya, με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση να είναι κλειστή ή εξαιρετικά δαπανηρή.

Η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Τουρκίας, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας, ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο σχεδόν 40% επιπλέον επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα δημοσιευθούν τη Δευτέρα και αναμένεται να δείξουν συρρίκνωση 0,5% το δεύτερο τρίμηνο από ανάπτυξη 2,4% τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη έρευνας του Bloomberg.

Η βασική πρόκληση για τον Υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ είναι να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί χωρίς να προκληθεί μεγάλη ζημιά στην οικονομία.

Η ετήσια ανάπτυξη της Τουρκίας για το 2024 και το 2025 αναμένεται να είναι 3,2% και 3,4% αντίστοιχα, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, σε σύγκριση με άνω του 5% κατά μέσο όρο κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας της COVID-19.

Οι τουρκικές αρχές αναμένεται να μειώσουν τις επίσημες προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα άτομο που γνωρίζει τα σχέδια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέες αποκαλύψεις για την φρικιαστική υπόθεση της Ζιζέλ Πελικό-«Μου είπε ότι η γυναίκα του παρίστανε την κοιμισμένη»
Συνελήφθη 22χρονος για τη στυγερή δολοφονία νεαρής κοπέλας στη Γαλλία-Βρέθηκε θαμμένη σε δάσος
Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή-Κάλεσε νέες εφεδρείες το Ισραήλ και προετοιμάζεται για πόλεμο
Αβέβαιη παραμένει η τύχη των 64 ομήρων της Χαμάς έναν χρόνο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
Τουλάχιστον 15 νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα σήμερα στο Λίβανο
Πάνω από 1.500 μέλη της Χεζμπολάχ τυφλώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από τις επιθέσεις με τους βομβητές
Εκτελέστηκε ο Μαρσέλους Γουίλιαμς-Για πάνω από 20 χρόνια δήλωνε αθώος για τον φόνο μιας λευκής γυναίκας
Για πρώτη φορά η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο κατά του Τελ Αβίβ-Με επίθεση βόρεια της Βηρυτού απαντά το Ισραήλ
Πύραυλος της Χεζμπολάχ έφτασε στο Τελ Αβίβ και αναχαιτίστηκε-Σειρήνες στην πρωτεύουσα του Ισραήλ
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ λόγω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή