Υψίστης σημασίας η Σύνοδος στην Κύπρο για την ξηρασία στη Μεσόγειο-«Στόχος να διασφαλίσουμε το βιώσιμο μέλλον»

Με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την ξηρασία που παρατηρείται στις χώρες της Μεσογείου και ταλανίζει τόσο τις Κυβερνήσεις, όσο και τους πολίτες των χωρών που βρέχονται από την συγκεκριμένη θάλασσα, φιλοξενεί η Κύπρος την Μed-9 που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου.

Είναι ύψιστης σημασίας που η Σύνοδος για το συγκεκριμένο θέμα θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, η οποία θα φιλοξενήσει σε αυτό το τριήμερο, τους υπουργούς Γεωργίας της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Μάλτας και της Ιταλίας, οι οποίοι θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ώστε να βρουν τρόπους άμβλυνσής του προβλήματος.

Μάλιστα, θα είναι η πρώτη συντονιστική συνάντηση εργασίας Υπουργών Γεωργίας των εννιά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ και πέραν του θέματος της ξηρασίας, θα τεθούν επί τάπητος οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από αυτή, όπως η απειλή στον πρωτογενή τομέα και πιο συγκεκριμένα τον αγροτικό, αλλά και οι λύσεις που προτείνονται.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση η προεδρούσα χώρα θα είναι η Κύπρος και κατ’ επέκταση η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, ενώ το παρόν του θα δώσει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Janusz Wojciechowski.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, θα εκδοθεί κοινή δήλωση των Υπουργών, η οποία θα κατατεθεί στο επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ενώ παράλληλα θα παρατεθεί κοινή συνέντευξη τύπου.

Της Συνόδου θα προηγηθούν τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, θεματικές επισκέψεις των Αντιπροσωπειών των κρατών μελών σε γεωργικές εγκαταστάσεις υδροπονικής παραγωγής και σε κρατικές υποδομές που αφορούν στην ευρύτερη διαχείριση του νερού.

Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Janusz Wojciechowski, ενώ στη συνέχεια οι δύο αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων.

Σε δηλώσεις της στον REPORTER, η υπουργός Γεωργίας, ανέφερε ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια, όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας (EDO). Το Κοινό Κέντρο Ερευνών επισημαίνει ότι οι συνθήκες ξηρασίας, οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και τα συνεχιζόμενα κύματα καύσωνα έχουν επιδεινώσει την ήδη κρίσιμη κατάσταση, επηρεάζοντας την υγρασία του εδάφους και την ανάπτυξη της βλάστησης».

Σημείωσε μάλιστα πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι σοβαρές επιπτώσεις της ξηρασίας, όχι μόνο στους αγρότες μας, αλλά και στην απρόσκοπτη παροχή τροφίμων, την αγροτική οικονομία του τόπου μας και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές».

Όπως εξήγησε, «μέσα από τη Σύνοδο που διοργανώνουμε και έχοντας εξασφαλίσει μεταξύ άλλων την ισχυρή παρουσία των Υπουργών Γεωργίας της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας δεσμευόμαστε σε μια πραγματική συνεργασία στους τομείς της έρευνας, της διάχυσης της πληροφόρησης και την ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών στη διαχείριση του νερού. Είναι πολύ σημαντικό για την μικρή Κύπρο να είναι σε θέση να λαμβάνει την πληροφόρηση από τα αποτελέσματα της έρευνας των χωρών της Μεσογείου σε εξοικονόμησης νερού όπως είναι για παράδειγμα η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών με λιγότερες απαιτήσεις σε νερό».

Στόχος είναι, όπως υπέδειξε η κ. Παναγιώτου:

  • Μια ολιστική προσέγγιση για το νερό, υπό τη μορφή μιας νέας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής με στόχο την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της Μεσογειακής Ευρώπης στη ξηρασία η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών της Μεσογείου. Ενώνουμε δηλαδή τη φωνή μας και ζητούμε τη δημιουργία μιας πολιτικής που καλείται να αντιμετωπίσει τις πραγματικές συνέπειες της ξηρασίας στη Μεσόγειο
  • Απλοποίηση των υφιστάμενων πολιτικών για την επιδότηση της εγκατάσταση βελτιωμένων συστημάτων άρδευσης.
  • δημιουργία νέων εργαλείων για την προσαρμογή της γεωργίας της ξηρασίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της όπως είναι για παράδειγμα ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα άμεσων αποζημιώσεων των επηρεαζόμενων γεωργών.

Καταληκτικά τόνισε πως «με αυτές τις κοινές μας θέσεις στη Σύνοδο των MED9, στόχος να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία στην Κύπρο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Δειτε Επισης

Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές