Α. Δημητρίου: Καμιά ευκαιρία να μην πάει χαμένη για το Κυπριακό

Μοναδική μας προτεραιότητα και υπέρτατος στόχος ήταν και παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, προσθέτοντας μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ελευθερία στην Κύπρο και θα αποτελέσει καταλύτη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογράμμισε πως «παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, εμείς δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας ούτε λεπτό, ούτε στιγμή" και πως καμία ευκαιρία «δεν θα πρέπει να πάει χαμένη και κανένα ορόσημο δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο, πόσο μάλλον αυτού της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός".

Σε επιμνημόσυνο λόγο της στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του τομεάρχη της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Παρίδη, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Αναφωτία, η κ. Δημητρίου είπε ότι «66 χρόνια μετά τη θυσία του ήρωα, οι πληγές στο νησί μας από την τουρκική εισβολή, τον ξεριζωμό χιλιάδων συμπατριωτών μας από τις πατρογονικές τους εστίες, την άρνηση της Τουρκίας να δώσει τέλος στην αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της πατρίδας μας παραμένουν ανοικτές».

Μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ανέφερε η κ. Δημητρίου «το Κυπριακό παραμένει ένα περίπλοκο κι ευαίσθητο ζήτημα, ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής, που μόνο με επιμονή, στοχοπροσήλωση και συνεχή προσπάθεια μπορεί να επιλυθεί. Από την πλευρά μας οφείλουμε να εργαστούμε με ομοψυχία και πίστη, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για άρση της απαράδεκτης υφιστάμενης κατάστασης και να μην μένουμε μόνο στα λόγια και στα εύηχα συνθήματα».

Ανέφερε, επίσης, ότι «οι συνεχείς προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, της Τουρκίας και οι απαράδεκτες θέσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για λύση δύο κρατών βρίσκονται εκτός συζητήσεων, εκτός των ψηφισμάτων ΟΗΕ, εκτός νομιμότητας».

Επιβάλλεται για μια ακόμη φορά, είπε «να τονίσουμε τις διαρκείς και άοκνες ενέργειές μας για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, πάντοτε με βάση τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες κράτος μέλος εδώ και είκοσι χρόνια, καθώς και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, αλλά και την πίστη μας στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».

Στον επιμνημόσυνο λόγο της η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα δεν μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, εμείς δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας ούτε λεπτό, ούτε στιγμή. Αυτό πράτταμε και αυτό οφείλουμε να συνεχίσουμε να πράττουμε, ειδικότερα σήμερα, που αντιλαμβανόμαστε περισσότερο από ποτέ με όσα συμβαίνουν στην περιοχή τη σημασία της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της ασφάλειας», συνέχισε.

Σε αυτές τις προσπάθειες, σημείωσε, «η εργαλειοθήκη της διπλωματίας, η πολύτιμη, η ισχυρή αλλά και η μοναδική οδός που ως Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτουμε, αποτελεί έναν σύμμαχο, τον οποίο οφείλουμε να αξιοποιούμε συνεχώς στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Γι’ αυτό, παράλληλα, οφείλουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια και κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση».

Καμία ευκαιρία, ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου «δεν θα πρέπει να πάει χαμένη και κανένα ορόσημο δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο, πόσο μάλλον αυτού της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός. Μοναδική μας προτεραιότητα και υπέρτατος στόχος ήταν και παραμένει η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, η λύτρωση της πατρίδας μας».

Μόνη λύση, σημείωσε «η ίδια η επίλυση του Κυπριακού, μόνη λύση αυτή που θα διασφαλίζει και θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Μόνο μέσω μιας τέτοιας λύσης θα εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ελευθερία στην Κύπρο μας και η ίδια θα αποτελέσει καταλύτη ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε.

Μόνο τότε, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής «θα έχουμε κερδίσει το μέλλον που δικαιούμαστε κι εμείς και τα παιδιά μας, να ζούμε σε μία πατρίδα ενωμένη και αδιαίρετη. Αυτό θα είναι και το κριτήριο με το οποίο θα μας κρίνουν οι μελλοντικές γενεές, για την ελευθερία των οποίων έδωσε τη ζωή του ο Μιχαλάκης Παρίδης», ανέφερε, και σημείωσε πως «οι ήρωές μας πολέμησαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»