Τα τρία μυστήρια της σύλληψης του CEO του Telegram

Οι θεωρίες συνωμοσίες βρίσκονται σε έξαρση από τότε που η αιφνιδιαστική σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ το Σάββατο προκάλεσε οργή μεταξύ των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου, οι οποίοι κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι επιδιώκει να λογοκρίνει την πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνελήφθη ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και επικεφαλής του Telegram

Από την έναρξή του το 2013, το Telegram έχει γίνει ένα εργαλείο για πολιτικούς αντιφρονούντες, εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, συγκεντρώνοντας σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες, σύμφωνα με την πλατφόρμα.

Ο Ντούροφ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ την Τετάρτη, αφού τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για έξι κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης συνεργασίας με τις αρχές επιβολής του νόμου και της συνέργειας στη διαχείριση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας «για να επιτρέψει μια παράνομη συναλλαγή σε μια οργανωμένη ομάδα».

O Mακρόν

Αν και ο μέσος Γάλλος μπορεί να μην είναι πολύ εξοικειωμένος με το Telegram, η εφαρμογή μπορεί να υπερηφανεύεται για τουλάχιστον έναν διάσημο χρήστη στη Γαλλία: Τον πρόεδρό της.

Ο Mακρόν έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή από τις πρώτες ημέρες της πρώτης προεδρικής εκστρατείας του, σχεδόν πριν από μια δεκαετία, και συνεχίζει να το κάνει – παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε επίσημα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του πέρυσι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Ο Ντούροφ έχει συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο τουλάχιστον μία φορά, το 2018, δήλωσε στο Politico ένα πρόσωπο κοντά στον Mακρόν. Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση δεν δημοσιοποιήθηκε τότε. Οι δυο τους έχουν συναντηθεί «πολλές φορές» από τότε που ο Μακρόν έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος, σύμφωνα με τη Le Monde.

Ο Mακρόν εντείνει τις προσπάθειές του ώστε η Γαλλία να γίνει «σπίτι» για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. «Η Γαλλία θα είναι το κορυφαίο έθνος για υπερ-καινοτομία, αλλαγή και βαθύ μετασχηματισμό», δήλωσε ο Μακρόν, ένα μήνα μετά την εκλογή του το 2017.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ερωτήματα για τις σχέσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο.

Η υπηκοότητα

Ο ιδρυτής του Telegram, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρωσία, απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα το 2021 μέσω μιας διαδικασίας που συνήθως προορίζεται για «έναν γαλλόφωνο αλλοδαπό που συμβάλλει μέσω του εξαιρετικού έργου του στην επιρροή της Γαλλίας και στην ευημερία των διεθνών οικονομικών σχέσεών της».

Δεν είναι ο μόνος μεγιστάνας της τεχνολογίας που έχει ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι. Ο Αμερικανός διευθύνων σύμβουλος του Snapchat, Evan Spiegel, ο οποίος μιλάει γαλλικά, έλαβε επίσης υπηκοότητα το 2018.

Τα ερωτήματα για την ακριβή διαδικασία με την οποία έλαβε την γαλλική υπηκοότητα αλλά και για το πόσα διαβατήρια διαθέτει στην κατοχή του πληθαίνουν.

Σχέσεις με Ρωσία

Η αποχώρηση του Durov από τη Ρωσία το 2014 πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της έντασης με το Κρεμλίνο. Πριν ξεκινήσει το Telegram, ίδρυσε μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που ονομάζεται VKontakte και ισχυρίζεται ότι αρνήθηκε να παραδώσει τα στοιχεία επικοινωνίας των Ουκρανών ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του κινήματος Euromaidan εκείνη τη χρονιά.

Ωστόσο, η Μόσχα προσπάθησε να εμπλακεί μετά τη σύλληψή του, δηλώνοντας ότι είχε προσφέρει «όλη την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη» στον Ντούροφ και κατηγορώντας τη Γαλλία για εκφοβισμό και «άμεση προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας της επικοινωνίας».

Οι σχέσεις συνεπώς του ιδρυτή του Telegram με το Κρεμλίνο σκεπάζονται από πέπλο μυστηρίου με πολλούς να ισχυρίζονται πως παραμένει πιστός στο Κρεμλίνο.

Στους κύκλους της ρωσικής αντιπολίτευσης, το Telegram έχει αμφιλεγόμενη φήμη. Από τη μία πλευρά, παρέχει ασφαλή επικοινωνία, ασφαλή από τα αδιάκριτα βλέμματα της FSB και μια εναλλακτική πλατφόρμα για ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που έχουν αποκλειστεί από τις ρωσικές αρχές στο διαδίκτυο. Από την άλλη, υπήρξαν ορισμένα περιστατικά στα οποία κανάλια ή πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να προβληματίσουν το Κρεμλίνο μπλοκαρίστηκαν ή παρεμποδίστηκαν με άλλο τρόπο από την πλατφόρμα.

Ο στρατός της Ουκρανίας χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό την πλατφόρμα Signal για τις επικοινωνίες του, αλλά οι περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες διαθέτουν επίσης κανάλια Telegram και η εφαρμογή χρησιμοποιείται επίσης ευρέως για προσωπικά μηνύματα και ιστολόγια από Ουκρανούς στρατιώτες και πολίτες.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση στο Ουκρανικό-Έκτακτη συνεδρία του ΝΑΤΟ
ΒΙΝΤΕΟ: Εκκενώνεται τμήμα του αεροδρομίου Gatwick για «περιστατικό ασφαλείας»
Συναγερμός για ύποπτο πακέτο κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο
BINTEO: Χάος σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια από ασθενή που μπήκε στο ταβάνι και κόλλησε πάνω από την εντατική
Η Πάμ Μπόντι η εκλεκτή του Τραμπ για υπουργός Δικαιοσύνης–Ήταν μέλος της υπερασπιστικής του ομάδας
Προκαλεί έντονη ανησυχία ο Κιμ Γιονγκ Ουν-Πιο κοντά από ποτέ ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου
Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί ο Νετανιάχου μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Στους 82 οι νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Παλμύρα
Ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη να «εκτελέσουν» τα εντάλματα σύλληψης
Τουλάχιστον 47 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο