Αύξηση 200% σε θανάτους από ναρκωτικά στην Κύπρο το 2023-Στοίχημα η μείωση των θλιβερών αριθμών

Η μάστιγα των ναρκωτικών, ταλαιπωρεί ασταμάτητα την κοινωνία, με τους εμπόρους να χρυσώνουν τις τσέπες τους, παίζοντας την ίδια ώρα κορώνα γράμματα με ανθρώπινες ζωές, εκμεταλλευόμενοι χρήστες, οι οποίοι αδυνατούν να ξεφύγουν από το τρυπάκι των ουσιών και περιπλέκονται σε ένα σκοτεινό λαβύρινθο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο τιμοκατάλογος … θανάτου στην Κύπρο-Ποιο είναι το πιο ακριβό ναρκωτικό

Όλοι οι άνθρωποι έχουν όνομα και ταυτότητα. Έχουν επίσης μια ζωή και μια ιστορία πίσω τους, για το πώς οδηγήθηκαν στα ναρκωτικά, με τους περισσότερους να κατατάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων προσώπων. Πρόσωπα, τα οποία χρειάζονται στήριξη, σε διάφορα επίπεδα, ενώ παράλληλα τεράστια ευθύνη φέρουν και οι Αρχές για την διάνθιση του προβλήματος, κυρίως λόγω του ότι αδυνατούν να φτάσουν στα μεγάλα κεφάλια.

Αναμφίβολα η κατάσταση με τα ναρκωτικά, αφενός αποτελεί μάστιγα και αφετέρου, τα τελευταία χρόνια έχει εκτροχιαστεί, δεδομένου πως πλέον στα φόρτε τους βρίσκονται τα σκληρά ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη, crystal κτ.

Η σκιαγράφηση του προβλήματος στην Κύπρο, αποτυπώνεται στα στοιχεία που κατέγραψε η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, τα οποία δείχνουν πως την τελευταία εικοσαετία, 184 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή λόγω υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών. Κατά μέσο όρο, εννέα άνθρωποι, φεύγουν κάθε χρόνο από τη χρήση ουσιών.

Μάλιστα, κατά την περσινή χρονιά, αυτοί οι συνάνθρωποί μας, έφθασαν στους 19, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από τον μέσο όρο των τελευταίων είκοσι ετών. Αυτό καταδεικνύει αύξηση 200% σε θανάτους, σε σχέση με τον μέσο όρο ανά έτος. Οι θάνατοί τους επήλθαν από χρήση διεγερτικών ουσιών και πιο συγκεκριμένα κοκαΐνη, αμφεταμίνη και μεθαμφεταμίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Infographic: Ο χάρτης των ναρκωτικών στην Κύπρο και τα φορτία θανάτου

Τα μέτρα που προωθεί η ΑΑΕΚ

Την ίδια ώρα, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, με αφορμή την διεθνή ημέρα ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση, την 31η Αυγούστου, λαμβάνει σειρά μέτρων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της δρ. Χρίστο Μηνά, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER ανέφερε πως αυτά επικεντρώνονται σε τρεις πυλώνες.

«Στην ένταξη και διατήρηση των χρηστών οπιοειδών σε θεραπεία υποκατάστασης, στη διασφάλιση της συνέχειας της θεραπείας στις φυλακές και κατά την επανένταξη στην κοινότητα και στην προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την υπερβολική δόση, ιδιαίτερα γύρω από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο συνδυασμός χρήσης ουσιών με αλκοόλ ή/και βενζοδιαζεπινών».

Παράλληλα, η ΑΑΕΚ, σύμφωνα με τον κ. Μηνά, εργάζεται για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα της ναλοξόνης, η οποία ενεργεί ως ανταγωνιστής των οπιοειδών και να παρέχει εκπαίδευση, τόσο στους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής, όσο και στους χρήστες οπιοειδών και της οικογένειας τους για την ορθή χρήση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χόρτο, τζούρες και ναρκωτικά στα γήπεδα – «Τα χώνουν σε απόκρυφα σημεία»

Εξηγώντας τι είναι η ναλοξόνη και γιατί χορηγείται για πρόληψη των θανάτων, τόνισε πως θεωρείται ανταγωνιστής και ανατρέπει την επίδραση των οπιοειδών στο σώμα, όπως είναι η αναπνευστική καταστολή, εντός μερικών λεπτών.

«Έχει χρησιμοποιηθεί στη διαχείριση της υπερδοσολογίας οπιοειδών για περισσότερο από 40 χρόνια και αποτελεί μία κοινή πρακτική για αντιμετώπιση των θανάτων από υπερβολική χρήση στα νοσοκομεία και στα ασθενοφόρα. Είναι ένα ασφαλές φάρμακο με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών», σύμφωνα με τον κ. Μηνά.

Επισήμανε εξάλλου ότι «η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου συντονίζει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την παροχή ναλοξόνης (σε μορφή ρινικού σπρέι) σε χρήστες οπιοειδών, που συμμετέχουν στα προγράμματα υποκαταστάσης και μείωσης της βλάβης». Η παρέμβαση, συνέχισε, «προϋποθέτει την εκπαίδευση των χρηστών σε θέματα όπως η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν στην υπερβολική χρήση, η αναγνώριση της υπερβολικής χρήσης, οι σωστοί τρόποι αντιμετώπισης της υπερβολικής χρήσης, οι μέθοδοι χορήγησης ναλοξόνης, η χρονική περίοδος διάρκειας της αποτελεσματικότητας της ναλοξόνης και οι βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών».

Καταληκτικά σημείωσε ότι «στα πλαίσια προώθησης της δράσης, η ΑΑΕΚ διοργανώνει σε τακτά διαστήματα εκπαιδεύσεις για τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής.

Το μήνυμα της 31ης Αυγούστου

Το μήνυμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση, στις 31 Αυγούστου, είναι «Μαζί μπορούμε», το οποίο τονίζει τη δύναμη της κοινότητας όταν είναι ενωμένη για ένα σκοπό.

«Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, επιδιώκει να δημιουργήσει μια κοινωνία που κατανοεί καλύτερα την σημασία της υπερβολικής δόσης ουσιών και πώς μπορεί να προληφθεί. Παράλληλα, η ΑΑΕΚ στοχεύει στη μείωση του στίγματος των θανάτων που σχετίζονται με τις ουσίες και στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος που να προωθεί την μείωση των βλαβών που συνδέονται με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών», σύμφωνα με τον κ. Μηνά.

Ένα εξίσου σημαντικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν, είναι πως οι θάνατοι που προέρχονται από υπερβολική δόση ουσιών, μπορούν να προληφθούν.

Χθες, η ΑΑΕΚ, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, φώτισαν συμβολικά με λιλά χρώμα την Πλατεία Ελευθερίας, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση ουσιών, σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής για όσους συνανθρώπους μας έχουν χάσει τη ζωή τους από υπερβολική δόση ουσιών και εις αναγνώριση της οδύνης που βιώνουν οι οικογένειες και οι φίλοι τους. Στην Πλατεία Ελευθερίας παρευρέθηκαν το βράδυ, μεταξύ 19:00- 21:00, λειτουργοί της κινητής μονάδας μείωσης της βλάβης “CareZone” και της ΑΑΕΚ για να ενημερώσουν το κοινό για το θέμα.

457511201_976292811205716_2396147214340239867_n

457697871_976292767872387_6752305691394201080_n

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»