Ξεκίνησε να χτίζει την Προεδρία της η Λευκωσία-Σε εξέλιξη οι προεργασίες και η στελέχωση

Στο στάδιο των προπαρασκευαστικών διαδικασιών βρίσκεται η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026. Παρά το γεγονός πως η ανάληψη της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία απέχει χρονικά αρκετά, πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ, που χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία για να μπορέσει να υλοποιηθεί στην εντέλεια.

Έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας στην πραγματικότητα ξεκινά πολύ νωρίτερα, επειδή είναι χωρισμένες σε δεκαοκτάμηνα. Ασκείται, δηλαδή, εκ περιτροπής από όλα τα κράτη μέλη, αλλά ανά τριάδες, οι οποίες λειτουργούν με κοινή ατζέντα σε κάποιο βαθμό. Στο τρίο της Κύπρου θα αναλάβει πρώτη η Πολωνία μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2025. Ακολούθως θα πάρει σκυτάλη η Δανία, μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2025 και θα παραδώσει στην Κύπρο για το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε αφορά την κοινή δραστηριότητα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πριν αναλάβει το τρίο.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, τρέχουν οι διαδικασίες διαβούλευσης για τον καθορισμό του κοινού προγράμματος. Δύο πολύ σημαντικές διαδικασίες της ΕΕ, ο καθορισμός του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εμπίπτουν χρονικά στο δεκαοκτάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας και εκ των πραγμάτων, αναμένεται να διοχετευθούν αρκετές δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης η Κύπρος θα έχει να διαχειριστεί ζητήματα της κληρονομηθείσας ατζέντας, τα οποία θα επιδιώξει να κλείσει ή να σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Η χώρα μας, ωστόσο, επιδιώκει να εμβολιάσει το κοινό πρόγραμμα για το τρίο, ενώ παράλληλα ετοιμάζει και τη δική της εθνική ατζέντα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Λευκωσία προτάσσει τις δικές της προτεραιότητες, όπως είναι οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τις χώρες του Κόλπου, η θαλάσσια ασφάλεια, η διασυνδεσιμότητα και ο πρωτογενής τομέας. Επίσης, η Κύπρος ιεραρχεί ψηλά ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα. Το εθνικό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγους μήνες πριν την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας. Προς το παρόν το βάρος δίνεται στο περιεχόμενο του κοινού, που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, πριν από την ανάληψη της Προεδρίας από την Πολωνία.

Επί της ουσίας, η ανάληψη της Προεδρίας σημαίνει πως ένα μέρος του τεράστιου ευρωπαϊκού μηχανισμού θα λειτουργεί από την Κύπρο ή υπό την Κύπρο. Όπως το θέτει η ίδια η ΕΕ, «η Προεδρία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και τη λειτουργία της Ευρώπης». Η δουλειά της εκάστοτε προεδρεύουσας χώρας είναι να διασφαλίζει την συνέχεια της εφαρμογής της ευρωπαϊκής ατζέντας, να προωθεί τη νομοθετική διαδικασία, να διασφαλίζει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και να συντονίζει τις διαδικασίες με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα.

Όλα αυτά θα γίνονται ταυτόχρονα στην Κύπρο, τις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές τοποθεσίες και για να υλοποιηθούν χρειάζεται μια τεράστια κινητοποίηση δυνάμεων, τόσο στην Κύπρο, όσο και στις Βρυξέλλες. Η Γραμματεία, υπό την Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, βρίσκεται σε διαδικασία στελέχωσης, κυρίως μέσω αποσπάσεων, όμως η πολύ μεγάλη στελέχωση θα γίνει με την επιστράτευση όλου του εύρους της δημόσιας υπηρεσίας.

Η Κύπρος αναμένεται να προεδρεύσει, δηλαδή να αναλάβει την οργάνωση και των συντονισμό, περίπου 180 επιτροπών και ομάδων εργασίας του Συμβουλίου, σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα θεματολογίας. Επίσης, επί κυπριακού εδάφους, αναμένεται να πραγματοποιηθούν 250 περίπου ευρωπαϊκά meetings, που περιλαμβάνουν τα άτυπα συμβούλια, πολλές συναντήσεις αξιωματούχων και συνεδρίες τεχνοκρατών. Παράλληλα, η Προεδρία διοργανώνει τα επίσημα συμβούλια που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, καθώς και την απαραίτητη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όλος αυτός ο όγκος εργασίας αλλά και η μεγάλη ευρωπαϊκή δραστηριότητα που θα «μετακομίσει» για έξι μήνες στην Κύπρο, απαιτούν ειδικά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό και την εμπλοκή όλων των Υπουργείων στην ανάπτυξη της υποδομής και στη διοργάνωση. Για παράδειγμα το κομμάτι της ασφάλειας πρέπει να οργανωθεί από την Αστυνομία, της μετακίνησης από το Υπουργείο Μεταφορών, της τελετής έναρξης και των εκδηλώσεων από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, της τεχνολογικής υποστήριξης από το Υφυπουργείο Καινοτομίας κτλ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στον REPORTER πως η χαρτογράφηση των αναγκών προχωρά και αναμένεται να εντατικοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου. Πέραν της Κύπρου, μεγάλη στελέχωση αναμένεται να γίνει και στις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των Βρυξελλών και της Γενεύης. Το προσωπικό αυτό, που θα προέρχεται κυρίως από αποσπάσεις, θα εντάσσεται στις ομάδες αυτές σταδιακά, κατόπιν εκπαίδευσης που πρέπει να προηγηθεί. Παράλληλα με το Δημόσιο, θα υπάρξει και εμπλοκή ιδιωτών, ενώ επιδιώκεται η συνεργασία και με τους κοινωνικούς εταίρους και τους εμπλεκόμενους φορείς. Ήδη, αυτή την περίοδο, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υφυπουργείο Καινοτομίας προκήρυξαν θέσεις επιστημονικών συνεργατών, που θα αναλάβουν συγκεκριμένα καθήκοντα της Προεδρίας. Σταδιακά, αναμένεται να αποσπαστούν προς την Κυπριακή Προεδρία και κάποιοι υπάλληλοι της ΕΕ.

Ταυτόχρονα με τη διαδικασία στελέχωσης, τρέχει η διαδικασία της εξεύρεσης χώρων και της ανάπτυξης υποδομών. Έχει ήδη αποφασιστεί ότι για τα μεγάλα γεγονότα, όπως είναι τα άτυπα συμβούλια, θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος του Συνεδριακού Κέντρου και ο παρακείμενος χώρος του ΑΞΙΚ. Τα μικρότερα meetings, όμως, αναμένεται να γίνουν σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Θα πρέπει, ωστόσο, να εξευρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, που να είναι προσβάσιμοι, να πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές και να μπορεί η Αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Αυτή η έρευνα γίνεται τώρα, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές εγκαίρως.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ένας μήνας που θα δοθεί ώθηση σε πολλά εκκρεμούντα ζητήματα σε όλα τα μέτωπα, δεδομένου ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ανάληψη της Προεδρίας από τη δική μας τριάδα. Με την πάροδο του χρόνου, οι διάφορες διεργασίες αναμένεται να καθίστανται πιο ορατές και στο κοινό, καθώς η Λευκωσία ετοιμάζεται να γίνει ατύπως η πρωτεύουσα της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας