Στο στόχαστρο ρωσικών λογαριασμών η Κύπρος-Διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για εμπλοκή της στον πόλεμο

Στο στόχαστρο λογαριασμών που παράγουν fake news φαίνεται να τίθεται η Κύπρος, καθώς τις τελευταίες ώρες γίνονται αναφορές για εμπλοκή της στις πολεμικές συρράξεις στην περιοχή. Το τελευταίο χτύπημα προήλθε από τον λογαριασμό Megatron, που μαζί με τη συνοδεία φωτογραφίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη και τη σημαία της Κύπρου, υποστήριξε ότι «η Κύπρος εμπλέκεται στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Περαιτέρω ανέφερε πως η σελίδα του Channel 7 μεταδίδει ότι αποστολή υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ επισκέπτεται την Κύπρο, εν μέσω προετοιμασιών για μία επίθεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Προσθέτει, δε, πως οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως «η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί για να αμυνθούμε σε οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και την Υεμένη».

Κάτι τέτοιο, βεβαίως, δεν ισχύει και η Κύπρος έχει επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και η εμπλοκή της στις περιφερειακές συγκρούσεις έχει αυστηρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Στην ουσία, ο λογαριασμός πάτησε πάνω στο γεγονός της επίσκεψης του αμερικανικού πολεμικού πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων USS Wasp, η οποία ουδέποτε ήταν μυστική και υπήρχε και σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σε ετοιμότητα η Κύπρος λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή-«Ανθρωπιστικός ο ρόλος μας»

Μάλιστα, σχετικές διευκρινίσεις έδωσε εκ νέου και η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, Julie Fisher, η οποία με ανάρτησή της στο Χ ανέφερε πως το πλοίο επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο προγραμματισμένων δραστηριοτήτων. «Η επίσκεψη αυτή γίνεται σε μία στιγμή που οι ΗΠΑ συνεχίζουν όλες τις προσπάθειες με βασικούς εταίρους να αποκλιμακώσουν τις περιφερειακές εντάσεις και προετοιμάζονται να υποστηρίξουν άμαχους σε κατάσταση κρίσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη Λεμεσό το αμφίβιο πλοίο USS Wasp του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πρόκειται για λογαριασμό που διακινεί fake news στο Χ. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για την διακίνηση της ψεύτικης είδησης, σύμφωνα με την οποία ισραηλινό ελικόπτερο χτύπησε τους αμάχους στο φεστιβάλ που είχε εισβάλει η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει επισημανθεί από καιρό ως οργανωμένος λογαριασμός, που ανασκευάζει ή αναπαράγει παραπληροφόρηση προς όφελος των Ρώσων. Μεταδίδει περιοδικά στοχευμένη φιλορωσική και αντιουκρανικη προπαγάνδα. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση αναπαράγει δημοσίευμα της Λιβανεζικης Al Akhbar.

Σημειώνεται ότι η καταγραφή του λογαριασμού ως φορέα παραπληροφόρησης εμφανίζεται σε αναλύσεις διεθνώς, ενώ καταγράφεται και στην επίσημη στρατηγική της ΕΕ για τη ρωσική παραπληροφόρηση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, με ανάρτησή του στο Χ στην αγγλική γλώσσα, τόνισε πως «δεν μπορεί να επιτραπεί σε υβριδικές ενέργειες παραπληροφόρησης και στη διάδοση ψευδών ειδήσεων να έχουν να έχουν παραπλανητικό αποτέλεσμα», επαναλαμβάνοντας πως η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει εκ νέου πως η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις

«Αυτό που κάνουμε είναι ανθρωπιστική βοήθεια και διευκόλυνση των εκκενώσεων. Αυτοί που αντίκεινται σε αυτές τις ενέργειες είναι εναντίον του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών