Καταγγέλλει ξυλοδαρμό δεσμοφύλακα η ΠΑΣΥΔΥ, ξυλοδαρμό όμως από δεσμοφύλακες καταγγέλλουν κρατούμενοι

Άλλο ένα επεισόδιο εκτυλίχθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, με την κατάσταση όπως καταγγέλλεται από κάθε πλευρά, να έχει ξεφύγει. Από την μια δεσμοφύλακες καταγγέλλουν επίθεση από κρατούμενους και από την άλλη, κρατούμενοι καταγγέλλουν μέλη του προσωπικού, από τα χαμηλά και τα υψηλά δώματα, για συμπεριφορές που παραπέμπουν σε άλλη δεκαετία.

Αφορμή για το νέο επεισόδιο στάθηκε ο εντοπισμός κινητού σε κελί κρατούμενου, ο οποίος, όπως καταγγέλλει η συντεχνία ΠΑΣΥΔΥ στη συνέχεια επιτέθηκε σε δεσμοφύλακα. Το επεισόδιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες εκτυλίχθηκε την Πέμπτη, ενώ από την πλευρά τους κρατούμενοι καταγγέλλουν πως το πρωί της Παρασκευής, μέλη του προσωπικού, συνοδευόμενοι από προϊστάμενο μέλος, χτύπησαν κρατούμενο, ισχυριζόμενοι μάλιστα πως οι κάμερες ασφαλείας μπορούν αν επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα τους. Μάλιστα, διατυπώνονται ισχυρισμοί πως εκτοξεύθηκαν απειλές από μέλος του προσωπικού, που είχαν να κάνουν με την βόμβα σε αξιωματικό των Φυλακών. Οι εν λόγω ισχυρισμοί έχουν διαβιβαστεί στον Σύνδεσμο Φυλακισμένων για περαιτέρω ενέργειες.

Ωστόσο, η επίθεση σε δεσμοφύλακα προκάλεσε την αντίδραση της ΠΑΔΥΣΥ, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει πως «αυτή η επίθεση είναι και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, προκαλώντας έντονα αισθήματα αγανάκτησης και απόγνωσης. Αυτό είναι το περιβάλλον και η καθημερινότητα των συναδέλφων, των “παραχαϊδευμένων” κατά τα άλλα, δημοσίων υπαλλήλων. Αυτών που γίνονται στόχος βομβιστικών επιθέσεων, εμπρησμών, απειλών, βιαιοπραγιών, γιατί αγωνίζονται να επιτελέσουν σωστά και με αξιοπρέπεια, το λειτούργημα, το οποίο τους έχει ανατεθεί από την Πολιτεία. Και είναι γι’ αυτό που επανειλημμένα ως Κλάδος και ως ΠΑΣΥΔΥ, έχουμε τονίσει ότι η Πολιτεία οφείλει να μας παρέχει τα απαραίτητα εφόδια, για να μπορούμε να επιτελούμε σε ασφαλείς συνθήκες, σωστά και αποτελεσματικά το δύσκολο έργο μας»

Περαιτέρω αναφέρει πως «το προσωπικό καλείται να πάρει αποφάσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνέλθει τις επόμενες ημέρες για να καθορισθεί ημερομηνία για διενέργεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, για συζήτηση και απόφαση για πιθανή λήψη μέτρων. Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να προβεί άμεσα και χωρίς περαιτέρω κωλυσιεργία στη λήψη των επιβαλλόμενων αποφάσεων και ενεργειών για επίλυση των διαχρονικών και δισεπίλυτων προβλημάτων και δυσλειτουργιών, που αντιμετωπίζει το Τμήμα Φυλακών και που ανάμεσα σ’ άλλα θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και αυτήν ακόμα την ίδια τη ζωή των συναδέλφων».

Από την άλλη πλευρά, οι κρατούμενοι καταγγέλλουν πως οι συνθήκες πλέον στις Φυλακές παραπέμπουν σε μια άλλη δεκαετία, όπου υπήρχε παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων και πως δεν υπάρχει σωφρονιστική πολιτική, αλλά επήλθε η εποχή του τιμωρητικού μοντέλου. Ενώπιον του Συνδέσμου Φυλακισμένων έχουν διαβιβαστεί διάφορες καταγγελίες, μεταξύ των οποίων και ισχυρισμοί που αφορούν απάνθρωπες και εξευτελιστικές συμπεριφορές από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού, ενώ έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα περιστατικά με ύβρεις και απειλές. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να γίνει επίσημη καταγγελία, ενώ σύμφωνα πάντα με ισχυρισμούς, προς το συγκεκριμένο μέλος υπάρχουν καταγγελίες και από πλευράς δεσμοφυλάκων.

Δειτε Επισης

Εν αναμονή της επιστημονικής γνωμάτευσης το Συνοδικό-Δεν αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες
Καταγγελία 89χρονου πως ήταν φίλη του η 25χρονη που τον λήστεψε-Σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών
Μοιραίο μπάνιο για γυναίκα στη Λεμεσό-Ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα
Στο κελί για τρεις μέρες η 25χρονη που λήστεψε και παρέσυρε με το όχημά της τον 89χρονο
Επιχείρησε να πηδήξει σε πισίνα από μπαλκόνι και τραυματίστηκε 55χρονος-Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Συνελήφθη 60χρονος που καταζητείτο για θανατηφόρο που σημειώθηκε το 2006
Γυναίκα έκλεψε το πορτοφόλι 89χρονου στην Ορόκλινη-Τον παρέσυρε με το όχημά της και τον εγκατέλειψε
Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028