Με «ιστορίες του χωριού» έκλεισαν το φετινό καλοκαίρι στην Sanna Camp τα παιδιά του Κορμακίτη

Με τις «ιστορίες του χωριού στη Sanna» θέλησαν να κλείσουν το φετινό καλοκαίρι στην κατασκήνωση στον Κορμακίτη, τα παιδιά που επέλεξαν να περάσουν μία εβδομάδα στο κατεχόμενο χωριό και να έρθουν σε επαφή με την παράδοση του Κορμακίτη, καθώς και με την γλώσσα, ώστε να μην χαθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Στην θερινή κατασκήνωση, τα 85 παιδιά που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν τη διάλεκτο Sanna από τους δασκάλους τους, που μιλούσαν και μεγάλωσαν μιλώντας την, ενώ ήρθαν και σε επαφή με τις ρίζες και τον πολιτισμών της Μαρωνίτικης κοινότητας. Στην τελετή λήξης των δραστηριοτήτων της κατασκήνωσης, τα παιδιά επέλεξαν να δραματοποιήσουν και να αφηγηθούν δέκα ιστορίες του χωριού στη Sanna, δείχνοντας έτσι τι διδάχθηκαν κατά την παραμονή τους στην κατασκήνωση. Την ίδια ώρα, πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους στιγμές γέλιου, καθώς και συγκίνησης, αφού αισθάνθηκαν πως υπάρχει μέλλον για τη διάλεκτό τους και δεν θα αφανιστεί με τον καιρό, όπως έγινε με άλλες διαλέκτους.

Ο εκπρόσωπος της Μαρωνίτικης Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Μούσας, στο καλωσόρισμά του, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, για τη στήριξη προς τους κατοίκους των Μαρωνίτικων χωριών, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην κατασκήνωση, την οποία χαρακτήρισε μία μεγάλη αγκαλιά για όλους. «Είναι εδώ που βρίσκεται, για μία εβδομάδα τώρα, ο παλμός της Μαρωνίτικης Κοινότητας της Κύπρου. Είναι σε αυτόν τον ιερό χώρο, το χώρο του σχολείου μας, που εδώ μεγαλώσαμε και έχουμε μάθει τα πρώτα μας γράμματα. Εδώ μεταλαμπαδεύεται η φλόγα, σε αυτά τα παιδιά που με τόσο ζήλο παρίστανται, συμμετέχουν, βιώνουν και μαθαίνουν τη γλώσσα των προγόνων τους».

454279062_829897572583191_828861808474911063_n

Ο κ. Μούσας σημείωσε πως παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκονταν στην κατασκήνωση τα παιδιά, αποκόμισαν βιώματα και εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν καθ’ όλη τη ζωή τους. «Εύχομαι ειλικρινά ότι κάποτε θα μπορούν να μιλούν την Sanna». Στη συνέχεια, ο κ. Μούσας θέλησε να ευχαριστήσει το Υπουργείο Παιδείας, που στηρίζει και χρηματοδοτεί την κατασκήνωση, καθώς και την κατασκήνωση που προηγήθηκε της Sanna Camp, ενώ σε συνεργασία με την εκκλησία των Μαρωνιτών, συγχρηματοδοτούν το καλοκαιρινό σχολείο που λειτουργεί στη Λεμεσό.

Ο κ. Μούσας θέλησε να κάνει ιδιαίτερη μνεία στη συνδρομή του Πανεπιστημίου Κύπρου, αφού με τη συνδρομή τους έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη Sanna και ευχαρίστησε τον πρύτανή του, Τάσο Χριστοφίδη, ο οποίος επισκέφτηκε την κατασκήνωση και άκουσε τη διάλεκτο. Μετά το χαιρετισμό του Γιαννάκη Μούσα έγινε παράδοση αναμνηστικών στους δασκάλους και εθελοντές που συμμετείχαν στην κατασκήνωση.

Από πλευράς της, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, στο δικό της χαιρετισμό, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους μιλώντας στη Sanna, για να στείλει με το δικό της τρόπο το μήνυμα ότι η διάλεκτος δεν πρέπει να χαθεί. Η κίνηση αυτή της κας. Αριστοτέλους καταχειροκροτήθηκε και προκάλεσε θαυμασμό στο ακροατήριο.

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως «με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια παρευρίσκομαι στην τελική γιορτή του summer school. Σήμερα, γιορτάζουμε το πέρασμα ενός καλοκαιριού γεμάτου γνώση, εμπειρίες και αναμνήσεις, που θα μείνουν χαραγμένες στις καρδιές σας και θα αποτελέσουν τα εχέγγυα ενός λαμπρού μέλλοντος. Τα 85 περίπου παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι ανακάλυψαν όχι μόνο τη μαγεία της Μαρωνίτικης γλώσσας, αλλά και την πλούσια κληρονομιά του πολιτισμού μας. Μέσα από τις δραστηριότητες του summer school, τις εκδρομές στα Μαρωνίτικα χωριά, ήρθαν σε επαφή με την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις που αποτελούν τον πυρήνα της ταυτότητάς μας».

Η κα. Αριστοτέλους επεσήμανε πως η διατήρηση και διάσωση της Sanna είναι ένα έργο ζωής, που φέρνει τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους, πιο κοντά στις ρίζες τους και την ιστορία της Μαρωνίτικης κοινότητας. Πρόσθεσε, δε, ότι η εκμάθησή της στα παιδιά αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι οι παραδόσεις και οι αξίες θα συνεχίσουν να ανθίζουν.

«Τα παιδιά μας, οι νέοι αυτοί φύλακες του πολιτισμού μας, είναι το ζωντανό παράδειγμα της δύναμης που έχει η Κύπρος μας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του προγράμματος, αλλά και στους εμπνευστές του και να μεταφέρω τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα τον Εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Μούσα και στην ομάδα του. Οι δάσκαλοι, οι εθελοντές και οι γονείς, όλοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας. Ειδικά εσείς, οι γονείς, που με την αγάπη και τη στήριξή σας δίνετε στα παιδιά σας την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Η Άννα Αριστοτέλους, στη συνέχεια, επεσήμανε πως, στη βάση της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης που ακολουθεί η Υπηρεσία, ως Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων είναι πάντα δίπλα στον κάθε ένα κάτοικο των Μαρωνίτικων χωριών, είτε είναι εγκλωβισμένος, είτε επανεγκατασταθέντας και προωθεί προς επίλυση διάφορα θέματα και προβλήματα που αφορούν την κοινότητα.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι η στήριξή του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Νίκου Χριστοδουλίδη και εμένα προσωπικά είναι σταθερή και αμετάβλητη, και θα συνεχίσει να είναι, με σκοπό την περαιτέρω πρόοδο και ευημερία της Μαρωνίτικης κοινότητας. Καθώς ολοκληρώνουμε αυτό το ταξίδι, ας θυμόμαστε ότι η πορεία μας δεν σταματά εδώ. Ας συνεχίσουμε να βαδίζουμε στις ρίζες μας, να διατηρούμε ζωντανή τη γλώσσα μας και να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές την πλούσια παράδοσή μας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διασκευή ενός τραγουδιού, που έστειλε μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσει η εκμάθηση της Sanna στους νέους, ώστε να διατηρηθεί και να μην χαθεί.

Το τραγούδι των παιδιών κέρδισε τις εντυπώσεις και συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους. Μάλιστα, ζητήθηκε από τα παιδιά να το ξανατραγουδίσουν και μέσα στο πλήθος μπήκαν ο κ. Μούσας, η κα. Αριστοτέλους, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών.

IMG_3005

453641821_514927637877276_7955025888551224460_n

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα