Υποστήριξη ΠτΔ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα-«Η Κύπρος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι υποστηρίζει πλήρως τη δήλωση των Προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Ελ Σίσι και του Κατάρ Σεϊχη Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι για τη Γάζα.

«Μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων είναι τώρα πιο κρίσιμη από ποτέ. Ως αναπόσπαστος εταίρος της περιοχής, η Κύπρος θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια και βοήθεια προς επίτευξη αυτού του σκοπού», έγραψε ο Πρόεδρος σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ εξέδωσαν χθες κοινή δήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, ούτε δικαιολογίες από οποιοδήποτε μέρος για περαιτέρω καθυστέρηση.

Αναφέρουν ότι είναι καιρός να απελευθερωθούν οι όμηροι, να αρχίσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί η συμφωνία που βασίζεται στις αρχές όπως περιγράφονται από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και η οποία επικυρώθηκε από το ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι «ως διαμεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε μια τελική πρόταση γεφύρωσης που θα επιλύει τα υπόλοιπα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών».

«Καλέσαμε και τις δύο πλευρές να επαναλάβουν την επείγουσα συζήτηση την Πέμπτη 15 Αυγούστου στη Ντόχα ή στο Κάιρο, για να καλύψουμε όλα τα κενά που απομένουν και να ξεκινήσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», αναφέρεται στη δήλωση

Υπενθυμίζεται πως, η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχθηκε χθες να ξαναρχίσουν την ερχόμενη Πέμπτη 15η Αυγούστου συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, έπειτα από παρέμβαση των χωρών που μεσολαβούν, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίες προειδοποίησαν τους αντιμαχόμενους πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογία» για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η ανακοίνωση αυτή καταγράφτηκε καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στον παλαιστινιακό θύλακα και αφού έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι χθες σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον δυο σχολείων, και με φόντο τις ανησυχίες για ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ναι» στις διαπραγματεύσεις με Χαμάς λέει το Ισραήλ-18 νεκροί σε βομβαρδισμούς δυο σχολείων στη Γάζα

Δειτε Επισης

Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»