Από την σπάνια ζέστη του 1924 στην καθημερινή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής

Σε ανάρτησή της την Τρίτη, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κύπρου, ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή επηρέασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Όπως εξήγησε, «αν η ατμόσφαιρα δεν ήταν υπερφορτωμένη με εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων, τότε το Παρίσι θα ήταν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πιο δροσερό και πιο ασφαλές για τον αθλητισμό».

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική, οι διοργανωτές, για να βοηθήσουν τους αθλητές να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα στο Παρίσι, επέτρεψαν στους παίκτες του τένις αλλά και του ποδοσφαίρου να κάνουν διακοπές κατά τη διάρκεια των παιγνιδιών για νερό. Επίσης επιτράπηκε στους αναβάτες του BMX να κάθονται κάτω από ομπρέλες ενδιάμεσα των διαδρομών. Τα δε άλογα, παρακολουθούνταν από θερμικές κάμερες.

Αν και αυτές οι προσαρμογές, όπως και κάποιες άλλες, διευκόλυναν το έργο των αθλητών, οι αλλαγές στο περιβάλλον είναι ξεκάθαρα ορατές. Όπως έγραφε το BBC τον περασμένο μήνα, όταν τον Ιούλιο του 1924, εκατό χρόνια πριν, διεξάγονταν και πάλι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, υπήρχε τρομερή ζέστη, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούν πάρα πολύ οι αθλητές που έπρεπε να διανύσουν την απόσταση των 10,650 μέτρων. Από τους 38 αθλητές που ξεκίνησαν, οι 23 αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, ενώ από εκείνους που ολοκλήρωσαν τη διαδρομή οκτώ απομακρύνθηκαν με φορεία. Ένα θερμόμετρο που τοποθετήθηκε κοντά στην αφετηρία από κάποιον, έδειχνε 45 βαθμούς Κελσίου, αν και υπό σκιά η θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί.

Το συμβάν αυτό δεν ήταν καθόλου τυπικό. Οι μέσες θερμοκρασίες του γαλλικού καλοκαιριού ήταν 24 βαθμοί. Τώρα, όμως, εκατό χρόνια μετά, οι υψηλές θερμοκρασίες έγιναν πολύ πιο κοινές στη Γαλλία. Τον Ιούλιο του 2019, το θερμόμετρο στο Παρίσι έδειξε επίσημα 42.6 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο, ενώ το 1924 υπήρχαν 29 «ζεστές ημέρες» στο Παρίσι, δηλαδή ημέρες που η θερμοκρασία άγγιξε ή υπερέβηκε τους 25 βαθμούς Κελσίου και δύο «καυτές ημέρες» που ξεπέρασε και τους 30 βαθμούς, πέρσι στην πόλη του φωτός καταγράφηκαν 86 «ζεστές ημέρες» και 26 «καυτές».

Όπως γράφει η Los Angeles Times, η εφημερίδα που φέρει το όνομα της πόλης των επόμενων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ο καιρός στο Παρίσι κινείτο από το ένα άκρο στο άλλο. Η νεροποντή της ημέρας της τελετής έναρξης ήταν τέτοιου μεγέθους, που ακυρώθηκε το αγώνισμα του skateboarding την επόμενη ημέρα. Και ύστερα ξεκίνησε η ζέστη. «Οι ερευνητές ανησυχούν ότι το Παρίσι αντιπροσωπεύει την πιο πρόσφατη ολυμπιακή τάση. Οι αθλητές των χειμερινών Ολυμπιακών δυσκολεύονται να βρουν αρκετό χιόνι και αυτοί των θερινών αντιμετωπίζουν κινδύνους για την υγεία τους, όπως κράμπες, εμετοί και θερμοπληξία, που προκαλούνται από την ψηλή ζέστη», αναφέρει η εφημερίδα.

Αν και η γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς εκεί διεξάγονται οι Ολυμπιακοί και ακολούθως οι Παραολυμπιακοί, φαίνεται πως πλέον, από την κλιματική αλλαγή, επηρεάζεται κάθε περιοχή του πλανήτη. Σύμφωνα με την LA Times, καναδική μελέτη, που έγινε το 2022, κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι πιθανόν πως 20 από τις 21 πόλεις που πραγματοποιήθηκαν οι προηγούμενοι χειμερινοί Ολυμπιακοί, μέχρι το τέλος του αιώνα να είναι πολύ ζεστές για να μπορούν σίγουρα να φιλοξενήσουν συγκεκριμένα αγωνίσματα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτουργούν πλέον και ως μια υπενθύμιση για τον τρόπο που αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, λόγω της αλλαγής στο κλίμα. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών επιχείρησαν να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, επιστρατεύοντας κρεβάτια από χαρτόνι και πρωτεΐνη από φυτικές πηγές, γεγονός που προκάλεσε την οργή κάποιων αθλητών, αλλά ακόμη και αυτού του είδους οι κινήσεις, όταν είναι απομονωμένες και σπασμωδικές, είναι αμφίβολο πόση διαφορά κάνουν. Η κλιματική αλλαγή, άλλωστε, επηρεάζει την καθημερινότητά μας, όχι απλώς μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο