Δεν αλλάζει τις τιμές των προϊόντων η κατάσταση στη Μέση Ανατολή-Ύφεση στα καύσιμα

Την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία, σχετικά με την κλιμάκωση του εμπόλεμου κλίματος που παρατηρείται στη Μέση Ανατολή, με το παγκόσμιο να παρακολουθεί την κατάσταση με αμείωτο ενδιαφέρον, οι επιπτώσεις που φαίνεται να υπάρχουν για την Κύπρο και την καθημερινότητα των πολιτών είναι μηδαμινές, καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα καύσιμα θα πάρουν την ανιούσα.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε όλο τον πλανήτη, δεδομένου ότι μία επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ενδεχομένως να επιφέρει αρνητικές συνέπειες σε όλους τους τομείς. Ένας από αυτούς είναι και η καθημερινότητα των πολιτών σε όλες τις χώρες, δεδομένου ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα υποστεί ένα μεγαλύτερο πλήγμα, την ώρα που ακόμη προσπαθεί να ξεπεράσει το προηγούμενο, που προκλήθηκε όταν ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και σύνδεσμοι, που ασχολούνται με τα δικαιώματα των καταναλωτών, έχουν ήδη αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία για να γνωρίζουν πότε αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές που θα επιφέρουν επιβάρυνση στην καθημερινότητα των πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση και αυτή την φορά, έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν τα δεδομένα που επικρατούν, ώστε να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα και μέχρι στιγμής, αυτό που μαρτυρά η εικόνα είναι ότι δεν αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για δύο κύματα επιθέσεων σε βάρος του Ισραήλ ετοιμάζονται οι ΗΠΑ-Ο ρόλος της Ρωσίας και το μήνυμα στο Τελ Αβίβ

«Προσωπικά, δεν προβλέπω ότι θα μας επηρεάσει σε βαθμό που θα μας προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα από ό,τι έχουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από το γεγονός ότι και το Σεπτέμβριο, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ και ξεκίνησε η εμπόλεμη κατάσταση, η αναστάτωση διήρκησε δέκα-δώδεκα μέρες και μετά υπήρξε ύφεση», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτή, Μάριος Δρουσιώτης.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και μία πτώση και στις τιμές του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων να κάνουν λόγο ότι στις διεθνείς αγορές επικρατούσε η άποψη ότι ο κόσμος ετοιμάζεται για μία οικονομική ύφεση και σε τέτοια περίπτωση, η ζήτηση για καύσιμα και ενέργεια θα ήταν μειωμένη.

«Λίγες ώρες μετά υπήρξε αλλαγή στην εικόνα και για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι οι φόβοι άρχισαν να εγκαταλείπονται. Ως Σύνδεσμος, δεν ανησυχούμε για αρνητικές επιπτώσεις. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να καταγράφουμε τα δεδομένα».

Παρακολουθούν την κατάσταση και οι πρατηριούχοι

Παράλληλα, την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, αναφορικά με τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον και οι πρατηριούχοι, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν τυχόν αλλαγές, σε περίπτωση που απαιτείται. Πάντως, αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία αισιοδοξία από πλευράς τους, δεδομένου ότι η τιμή τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα.

«Εμείς αυτό που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει μείωση αυτή τη στιγμή και όχι αύξηση. Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση και αυτό που βλέπουμε είναι να υπάρχουν συνεχείς μειώσεις και χαμηλότερες τιμές. Εμείς ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί αυτό», υπέδειξε ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι από το 2022 στην ευρύτερη περιοχή επικρατούν εμπόλεμες καταστάσεις, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε περίπτωση που η τιμή να ξέφυγε κατά πολύ.

«Σε όλα τα χρηματιστήρια υπήρξαν υφέσεις και εμείς θέλουμε να πούμε ότι και το πετρέλαιο είναι χρηματιστήριο. Συνεχίζουμε να καταγράφουν την εικόνα, αλλά μέχρι στιγμής τα δεδομένα που υπάρχουν είναι ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για σημαντικές αυξήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόκκινος συναγερμός στη Μέση Ανατολή-Κορυφώνεται η ανησυχία για ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα